lördag, maj 22, 2010

SvD:s valkompass är inte proffsig! Tvärtom!

Norrköpings tidningar, och nu SvD har en valkompass. Det är nästan omöjligt att bli centerpartist i den, C kommer som tre eller fyra efter kd och fp, ungefär.

Även om man är centerpartist, alltså.

Därför är den ingen proffsig produkt, så klart.

Låt mig kritisera några av frågorna.

* Frågan " Sverige ska delta i Nato-ledda operationer som exempelvis i Afghanistan" är klart ofullständigt formulerad. Orden "under FNs mandat" skulle absolut ha varit med. Nu blir det hugget som stucket för borgerliga och centerväljare, om man ska vara för eller emot. Som frågan är ställd ökar det utfallet att man blir klassad som v eller mp, eftersom dessa är mest Natonegativa. Många s säger säkert nej och listas sedan närmare v och mp.

* Frågan "En global skatt ska motverka valutaspekulation" är inte så många insatta i, och något riktigt facit för partierna finns inte heller, utöver att de röda alltid gillar skatter. En sådan skatt är svår att få att fungera, men den kan inte heller uteslutas, rätt utformad. Här är säkert de allra flesta för, vilket kommer att gynna de röda partierna i utfallet.

* Frågan om gratis inträde på muséer eller ej, gynnar också de röda. Ett visst inräde eller ej på muséer är ingen stor sak, men många svarar nog att det vore väl bra...

* Frågan "individuell föräldraförsäkring ökar jämställdheten" är också en slamkrypare. Även denna är ju en "rödmarkör". Men även en center- eller alliansväljare kan faktiskt svara ja även om man är emot själva idén eftersom den har andra nackdelar som sämre valfrihet osv.

* Frågan "Gröna skatter behövs för att förbättra miljön" är också en slamkrypare. MP föreslår just nu höjda CO2-skatter på bensin utan att sänka andra skatter, dvs utan skatteväxling. Även denna fråga gynnar de rödgröna eftersom många borgerliga och centersympatisörer kan välja mellan båda ja och nej. Jag tror att många snabbt är för, och därmed kommer närmare de rödgröna.

* Jag tycker också att det saknas en klassisk centerfråga, typ storsatsning på vindkraft eller "ska staten arbeta för en levande landsbygd".

En av konstruktörerna bakom kompassen är Stig-Björn Ljungggren, en s-märkt men ibland rätt sympatisk debattör. Det svärtar honom dock att han lär ha sagt ungefär(enligt NT) att han "hellre dör än röstar på Centerpartiet". Då blir ansvaret särskilt stort att inte missgynna Centerpartiet i den kompass han är delaktig i.

några bra länkar om detta; Skånska Dagbladet,Aftonbladet (Matilda Molander, CUF),Trelleborgs Allehanda,Per Ankersjö,Magnus Andersson

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , ,

3 kommentarer:

Markus "LAKE" Berglund sa...

Ge Mikael dina synpunkter och testa hans variant, den är betydligt bättre:

http://minimaliteter.blogspot.com/2010/05/battre-valkompass-varsagod.html

Ha en härlig helg Staffan!

Anonym sa...

Formulering av frågor är inte det enda som kan kritiseras när det gäller valkompassen. Testet är dessutom felkonstruerat.

http://www.trelleborgsallehanda.se/opinion/ledare/article880334/Partitest-som-oroar.html

Staffan Danielsson sa...

tack för goda tips, se mitt senare bloggginlägg!