torsdag, maj 20, 2010

Rödgrönt NEJ till förbättringar för veteransoldaterna...

Vid riksdagens beslut om personalförsörjningen (frivillighet i fred istället för värnplikt)fattades också beslut om att förbättra omhändertagandet av skadade soldater i internationella insatser i en rad avseenden.

Min kunnige och sympatiske kollega i försvarsutskottet Allan Widman - som jag kritiserar en del idag också - har på regeringens uppdrag utrett och föreslagit en rad åtgärder för en bättre veteranpolitik, en gedigen utredning.

Jag tycker att det är oerhört trist att de rödgröna med en märkligt njugg och - som jag tycker - helt ohållbar argumentation röstade emot dessa förbättringar för våra soldater. Det svenska välfärdssystemet vanliga skyddsnät ska räcka även för skadade soldater, menade ungeför Peter Jonsson (S)....

Jag riktade stark kritik mot de rödgröna:

- Jag vill också slutligen ta upp veteransoldatfrågan. Jag noterar med bestörtning att de tre oppositionspartierna vad jag kunde höra inte bevärdigade denna viktiga fråga med ett enda ord i sina inledningsanföranden. Hur tänker ni? Varför vill ni avslå de förbättringar för våra soldater som vi i dag vill besluta om? Varför vill ni skjuta också dessa fyra fem år framåt i tiden?

- Jag vill understryka det stora värdet av att riksdagen i dag på regeringens förslag och efter Allan Widmans gedigna utredning genomför en rad förbättringar i hur den utsända personalen vid internationella fredsinsatser bättre ska omhändertas före, under och efter insatserna. Det är bra med en ny lag om Försvarsmaktens personal i internationella insatser. Det är utmärkt att stödet till soldater som skadats på olika sätt inte längre ska begränsas i tid liksom att nya hedrande förtjänstmedaljer införs. Samtidigt ska ett gemensamt minnesmonument uppföras, och den 29 maj blir en ny årlig minnesdag gemensam för alla svenska veteransoldater.

- Vänsterpartierna motsätter sig att riksdagen beslutar om den nya förbättrade veteranpolitiken, och ni yrkar avslag i några mycket njugga och anmärkningsvärda formuleringar. Varför talar ni inte ur skägget? Varför är ni emot att våra soldater vid internationella insatser ges ett bättre stöd än under er regeringstid när de till exempel skadas psykiskt? Varför ska tidsgränsen på fem år för statligt stöd behållas? Varför ska de nya förtjänstmedaljerna stoppas? Varför ska alla dessa förbättringar skjutas på en avlägsen framtid? Ni har en del att förklara för de soldater som är i tjänst utomlands och som ska ut på uppdrag i höst och vinter.

Allan kommenterar även detta kort på sin blogg (liksom även min kritik i andra frågor).

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , ,

6 kommentarer:

Anders G sa...

Man blir beklämd av att läsa ditt trams, Staffan. Och nu ser man tydligt vilken patetisk liten nationalist du är. Brukar du somna till Du gamla du fria om kvällarna?

Förtjänstmedaljer? Så oerhört barnsligt. Det tillhör en förgången tid, precis som dina åsikter.

Jag ska göra allt som står i min makt för att du inte ska få förnyat förtroende i höst. Du måste ut ur riksdagen.

Anonym sa...

Tack Staffan, jag som "veteran" uppskattar tankarna dels personligen men inte minst för mina kamrater som dödats och skadats fysiskt och psykiskt.

Som vanligt blir jag beklämd när någon form av hjärndöd vänsteranhängare och halvkommunist genast ägnar sig åt personangrepp, beklämd, men inte förvånad.

Skönt att någon kan se realistiskt på saker och ting och inte bara svamla lite lamt som en haschrökande nolla...

Tack Staffan!

/Jonas

ManBearPig sa...

Anders G...
DU har uppenbarligen tappat det fullständigt. Du måste vara ett troll... Ingen vuxen, riktig människa kan väl reagera och uttrycka sig som du gör?

jan-olov sa...

Hej Staffan,

Håller med dig att förbättring för veteraner var nödvändig.

Anders G

uppskattar inte alls dina förolämpningar på en riksdagsman som som bryr sig om våra soldater som offrat tid,engagemang och ibland sitt liv och hälsa för andra.

mvh/jan-Olov

Anders G sa...

Möjligen borde jag tillägga att jag deltagit i en KFOR-mission och där fått skrämmande inblickar i Föesvarsmakten. Jag vet mycket väl vilka unkna värderingar som råder bland befälen och vilken syn man har på befolkningen i de länder där man verkar. Aldrig har jag skämts mer över att vara svensk.

Det finns ingen anledning att glorifiera de internationella insatserna i form av manifestationer och utmärkelser. Missionsverksamheten är i många stycken en smutsig hantering, som de ansvariga så gärna försöker göra till något annat. Det är utsiktslöst.

Det sista jag känner över min tid i Kosovo är stolthet.

Lägg ner det här, Staffan. Du är helt snett ute.

Staffan Danielsson sa...

De soldater som ställer upp i internationelle fredsinsatser gör en mycket stor insats, med fara för eget liv.

Naturligtvis ska de få ett bra omhändertagande om de får skador av fysisk eller psykisk art, och det betyder också mycket för både stat och soldat att deras uppoffringar kan hedras med förtjänsttecken av olika slag.