torsdag, maj 20, 2010

Folkpartiet skapar osäkerhet om försvaret och alliansens sammanhållning

Staffan Danielsson, Centerpartiets talesperson i försvarsfrågor, kommenterar för TT det färskaste folkpartiutspelet om Sveriges försvar:

- Frågor kring Sveriges försvar mår väl av gemensam analys, eftertanke och bred samsyn.

- Folkpartiet står bakom Sveriges reformering av försvaret, men för samtidigt regelbundet fram rader av nya kostnadskrävande krav, med Nato-medlemskap i spetsen.

- Jag beklagar detta intryck av oenighet inom Alliansen. Innan den nya försvarspolitiken åter ska reformeras erfordras en gemensam omvärldsanalys av försvarsberedningen. Att kasta ut genomgripande förslag utan en sådan analys skapar osäkerhet både om försvarets reformering och alliansens sammanhållning, säger Staffan Danielsson.

..............................

Folkpartiets utspel om ett mer nationellt försvar och ett mindre deltagande i internationella insatser, om fler miljarder till försvaret (jag kan inte se annat än att förslagen innebär detta), om detaljerade förslag på nya brigader och mer luftvärn m.m. återfinns bl a som en intervju i Svenska Dagbladets huvudledare. Svd har också en nyhetsartikel.
Försvarsminister Sten Tolgfors har också med skärpa kommenterat Folkpartiets utspel på sin blogg.
Och givetvis den ledande försvarsbloggaren - inifrån försvaret - Wiseman.

Expressen, Aftonbladet och DN skriver också om detta. AB

Karin Enström (M), Allan Widman (FP) och Rolf K Nilsson (M) bloggar också om detta.
..........................................................

Folkpartiets mycket självständiga agerande i försvarspolitiken kan också exemplifieras med att trots att regeringen - inklusive Folkpartiet - enigt står bakom att den medeltunga Helikoper 14 ska tillföras försvaret, liksom att den äldre Helikopter 4 ska vara avvecklad, så kritiseras båda besluten starkt av Folkpartiets försvarspolitiske talesman.

Folkpartiet har också starkt drivit att Sveriges stridsflygplan borde halveras från dagens 100 st, men kräver nu istället att minst 100 stridsflygplan behövs, något som Centerpartiet hävdat hela tiden.

.....................................................

Centerpartiet står bakom den reformering av försvaret och den nya personalförsörjning som riksdagens beslutade om för ett år sedan samt i går.

Jag har uttryckt min oro över utvecklingen i Ryssland, och även över att Sveriges försvarsbudget i procent av BNP har fallit relativt andra länder i vår omvärld.

Utvecklingen i vårt närområde understryker behovet av en förnyad omvärldsanalys. Centerpartiet bejakar att sådana gärna tas fram med förankring i riksdagspartierna, vilket traditionellt skett genom regeringens försvarsberedning. Jag menar att det börjar bli dags att göra en ny sådan analys.

Först därefter kommer det som Folkpartiet gärna börjar med, hur nuvarande försvarspolitiska inriktningsbeslut eventuellt ska förändras vad gäller organisation och materiel osv. Liksom om var ambitionen vad gäller deltagandet i internationella fredsinsatser ska ligga osv. Jag diskuterar gärna dessa viktiga frågor, men det bör ske i rätt ordning, med en färsk omvärldsanalys som grund och med alternativa framtidsvägar noga analyserade.

...................................

Här en länk till riksdagens försvarsdebatt om det historiska beslut om vilande plikt och friviilg rekrytering till försvaret, som jag kommenterat i ett blogginlägg.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , ,

7 kommentarer:

Anonym sa...

Hallojsan Staffan!
Hoppas läget är bra med dig, det är det här!
Tillåter mig att dela upp din text i olika avsnitt. Hoppas det går bra.

"- Frågor kring Sveriges försvar mår väl av gemensam analys, eftertanke och bred samsyn."
Verkligen. Varför har ingen lyssnat på Widman? Han har åtminstone varit i närheten av en realistisk syn på försvaret.

"- Folkpartiet står bakom Sveriges reformering av försvaret, men för samtidigt regelbundet fram rader av nya kostnadskrävande krav, med Nato-medlemskap i spetsen."
Klart det kostar. Om det primära är att spara pengar så kan man ju säga det rakt ut.

"- Jag beklagar detta intryck av oenighet inom Alliansen. Innan den nya försvarspolitiken åter ska reformeras erfordras en gemensam omvärldsanalys av försvarsberedningen. Att kasta ut genomgripande förslag utan en sådan analys skapar osäkerhet både om försvarets reformering och alliansens sammanhållning, säger Staffan Danielsson."
Som jag förstår det så har det inom Alliansen varit en synnerligen bristande uppfattning om vad som krävs för att Försvarsutskottet ska samlas? Med åtföljande uteblivna analyser??
Kanske kan det vara så att Björklund ihop med sitt gäng gjort det Försvarsutskottet BORDE gjort, och verkligen analyserat läget?

..............................

"Folkpartiets utspel om ett mer nationellt försvar och ett mindre deltagande i internationella insatser, om fler miljarder till försvaret (jag kan inte se annat än att förslagen innebär detta fast man förnekar det), om detaljerade förslag på nya brigader och mer luftvärn m.m. återfinns bl a som en intervju i Svenska Dagbladets huvudledare. Svd har också en nyhetsartikel."

Jag har inte riktigt läst det som ett mindre deltagande i internationella insatser. Men säger du det så är det OK för mig.
Vad gäller luftvärn, nya brigader, etc, så är det ju bara självklarheter för nån som är rimligt insatt i säkerhetspolitik.


..........................................................

"Folkpartiets mycket självständiga agerande i försvarspolitiken kan också exemplifieras med att trots att regeringen - inklusive Folkpartiet - enigt står bakom att den medeltunga Helikoper 14 ska tillföras försvaret, liksom att den äldre Helikopter 4 ska vara avvecklad, så kritiseras båda besluten starkt av Folkpartiets försvarspolitiske talesman."
Tror fan att han kritiserar det! Han har ju aningens mer insikt i detta än normalpolitikern. Inklusive dig, Staffan.

Anonym sa...

Fortsättning, blev uppenbarligen så långrandig att allt inte gick att publicera....

"Folkpartiet har också starkt drivit att Sveriges stridsflygplan borde halveras från dagens 100 st, men kräver nu istället att minst 100 stridsflygplan behövs, något som Centerpartiet hävdat hela tiden."
Utmärkt! Fortsätt hävda det! Hävda 200, vore ännu bättre!

.....................................................

"Centerpartiet står bakom den reformering av försvaret och den nya personalförsörjning som riksdagens beslutade om för ett år sedan samt i går."
Visst visst, kan inte riktigt argumentera (jag är i grunden skeptisk/negativ), men hoppas på att inte nån ska kunna säga "vad var det jag sa" om ett par år. Tyvärr är tro och hoppas inte riktigt samma sak.

"Jag har uttryckt min oro över utvecklingen i Ryssland, och även över att Sveriges försvarsbudget i procent av BNP har fallit relativt andra länder i vår omvärld."
Japp, håller med till fullo! Har man majoritet i Riksdagen är det pissenkelt att åtgärda!

"Utvecklingen i vårt närområde understryker behovet av en förnyad omvärldsanalys. Centerpartiet bejakar att sådana gärna tas fram med förankring i riksdagspartierna, vilket traditionellt skett genom regeringens försvarsberedning. Jag menar att det börjar bli dags för att göra en ny sådan analys."
Börjar bli, jooo. Min idé: sätt igång med det nuuuu!!

"Först därefter kommer det som Folkpartiet gärna börjar med, hur nuvarande försvarspolitiska inriktningsbeslut eventuellt ska förändras vad gäller organisation och materiel osv. Liksom om var ambitionen vad gäller deltagandet i internationella fredsinsatser ska ligga osv. Jag diskuterar gärna dessa viktiga frågor, men det bör ske i rätt ordning, med en färsk omvärldsanalys som grund och med alternativa framtidsvägar noga analyserade."
Kanske en ful fråga men varför har du, i egenskap av medlem i Försvarsutskottet, inte sett till att det är fixat redan? Jag inbillar mig att det är sånt man inte gör en gång och sen lutar sig tillbaks, utan måste se till att bevaka och uppdatera?

Ser fram emot svar! Ha det!
Hälsningar! //JonasE

Anonym sa...

Ja, hej, det är jag igen.
"Folkpartiet har också starkt drivit att Sveriges stridsflygplan borde halveras från dagens 100 st, men kräver nu istället att minst 100 stridsflygplan behövs, "
Det där säger ju bara att dom inte är sämre än att dom kan ändra sig! Det bör var och en som är rimligt rakryggad kunna göra.

//JonasE

Johan Westerholm sa...

Staffan

Vi må vara lite oense i olika sakfrågor, som värnplikten där jag går på FM och (S) linje.

På det stora hela tycker jag dock att du hanterar debatten bra nu. Respekt.

Jag är i dialog med två på min blogg nu och min adress till dig är att gå in i kommentatorstråden och se hur jag bemöter dessa.

Vi har ett gemensamt intresse av att få hejd ¨på miljonrullningen i FM. Jag har en rad med exempel som jag får höra från mina forna kollegor. Skulle vi få hejd på bara 50 procent av denna skulle saker och ting ljusna väsentligt.

mvh

Johan

Anonym sa...

Ja, ursäkta så mycket, det är jag igen.
"Folkpartiet skapar osäkerhet om försvaret....".
Nej, Staffan, det gör inte Folkpartiet. Tvärtom, jag har blivit betydligt säkrare på att min röst går till Folkpartiet i nästa val.
Som alternativ finns ju exempelvis SD, som är
obehagliga men åtminstone har haft vett att engagera Bojjerud som har ett högt förtroende vad gäller försvarspolitik. Jag var faktiskt inne på att rösta SD, men har i och med att Björklund äntligen sagt nåt vettigt ändrat mig.
Sen är det bara en bedömningsfråga för dig och Centerpartiet om jag och mina kamrater är marginalväljare som ser till försvarsfrågan framför bidrag eller Euro eller skatt på snus.
Återigen: JonasE.

Anonym sa...

Staffan;

Det var ju trevligt att du vill börja med en saklig analys och därefter föreslå omfattning/anslag.
Var det så Alliansen gjorde i Almedalen 2007 när Borg hittade 2-3miljader att spara?

Är så sjukt besviken på Alliansens försvarspolitik, PINSAMT!

Nu får vi bara hoppas att Bjöklund/Widman driver dessa frågor hårt inom Alliansen.

//Jonas75

Staffan Danielsson sa...

Jonas: det var många kommentarer. Försvarsberedningen lämnade sin senaste rapport juni 2008, och jag arbetar för att den snart bör börja arbeta igen.

Johan: En viktig poäng vad gäller personalförsörjningen är att jag menar att det snarare är en dike som skiljer än en ravin, det kanske du kan hålla med om?