fredag, januari 13, 2012

Ökat samarbete ger större utväxling av försvarsanslagen!

Folk och Försvars rikskonferens i Sälen börjar nu på söndag. Diskussionerna kommer i vanlig ordning att TV-sändas, kan rekommenderas!

Newsmill har åter en rejäl diskusssion om försvarsfrågor i anslutning till konferensen, alldeles utmärkt tycker jag. Newsmill har verkligen tillfört den offentliga debatten i Sverige en ny dimension som starkt breddar debatten och ger utrymme för både djupare analyser och för många fler att kunna delta.

Mitt bidrag till debatten är detta.

Så centerpartist jag är har jag och partiet tydligt redovisat att vi tycker att det är dags att analysera Sveriges militära samarbeten med Norden, EU och med Nato.

Jag upprepar min åsikt att en hel del talar för att försvarsanslaget bör öka.

Jag skriver också om Rysslandshotet, med lite indirekt kritik mot Folkpartiets förslag att återupprätta P 18 och ha en brigad på Gotland, utan föregående analys i t ex försvarsberedningen. Men visst är de väldiga energiflödena i Östersjön en faktor som motiverar en djupare analys av om försvarets närvaro bör öka.

Beredningen bör snarast sätta i arbete med omvärldsanalyser inför nästa försvarsbeslut.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , ,

5 kommentarer:

Anonym sa...

"Så centerpartist jag är har jag och partiet tydligt redovisat att vi tycker att det är dags att analysera Sveriges militära samarbeten med Norden, EU och med Nato."

Med USAs anvisade neddragningar och därtill omfokusering mot Sydostasien (Kina), tillsammans med framför allt de stora neddragningarna i UK och DE, så finns minimala utsikter i framtiden att få hjälp i en krissituation för Sverige.

"brigad" på Gotland??? Totalt har Sverige idag snarast fåtal kompanier gripbara. Med (okapsejsad) IO14, kanske vi 2018 eller 2019 har någon brigad.

Anonym sa...

"Sverige omfattas redan av två solidaritetsklausuler inom EU, rätt närliggande Natos § 5, för övrigt. Och vi har själva ensidigt utsträckt denna solidaritet även till Norge och till Island."

Vilka resurser har Sverige att bidra med till andra länder vid skymning över norra europa? Vilka länder inom EU skulle ha resurser att täcka dom hål vi har?

Anonym sa...

"Utöver redan stationerade stridsvagnar på Gotland finns det förslag från Folkpartiet..."
Men vet du inte? Några stridsvagnar finns INTE på Gotland, förslaget lades för ca 2år sedan om att förrådsställa och kunna genomföra enklare övningar med dessa på Tofta skjutfält. Planering pågår ännu...
Personal, AM, UH och stödresurser tillförs ön enbart vid övningstillfällen.

Edis sa...

När det gäller solidaritetsförklaringar så måste det till mer än fina ord på papper för att dessa ska vara någonting värda. Man måste kunna omsätta det hela i praktiken också, och öva tänkbara situationer som kan uppstå. Tyvärr är bristerna stora både när det gäller förmågan att ge och ta emot militärt stöd, så solidaritetsförklaringen är tyvärr inte så mycket mer än fina ord på papper.

När det gäller ett fåtal stridsvagnar på Gotland, om man nu skulle få dit dem, så ger det en ganska begränsad effekt eftersom de kan sättas in först då en fiende har landstigit. Snarare så skulle det behövas luftvärn med lite räckvidd och landbaserade sjömålsrobotar för att ge effekt, tyvärr har Sverige inget av dessa två resurser (varken på Gotland eller någon annanstans).

jan-olov sa...

Hej

Föreslår att du läser riksrevisionens rapport igen
http://www.riksdagen.se/webbnav/?nid=37&dokid=GZ0314

Finner du något belägg där det du påstår om större utväxling?
Är det inte snarare en from förhoppning?

Bra att du vill höja (väljer att tolka det så) försvarsanslaget och utreda samarbeten.

fp och Allan widman har helt rätt enl min mening det behövs en mekaniserad brigad på Gotland,lång räckviddigt lv och kustrobotar.
Den totala insatsorganisationen måste trippleras för att kunna möta hejda och slå en angripare.
den kapaciteten finns i östersjön och har dokumenterat funnits sedan 29-30 september 2009 när Ryssland genomförde en serie strategiska övningar bla ZAPD 2009 och Ladoga 2009.
Du vet mycket väl vad övades då.
Därför vill jag se att du lägger konkreta förslag i Sveriges riksdag för att kunna klara av ett sådant scenario.

vi medborgare och försvarsanknutna som valt att följa den utvecklingen kräver faktiskt av er i Sveriges riksdag att ni tar ansvar för Sverige snarare än andra länder som Afganistan.
Jag bor i Sverige och du är vald till Sveriges riksdag. Gör ditt jobb.
Inget annat land har budgeterat planerat och öva för försvar av Sverige,
Det måste vi göra själva.

Mvh/Kn jan-olov Holm