tisdag, februari 01, 2011

Äldrediskriminering i riksdagen..?

Tja, diskriminering kanske är ett för starkt ord. Men att de äldre i befolkningen är dramatiskt dåligt representerade i riksdagen, det är ett beklämmande faktum.

Min självbild är givetvis att jag är en pigg, medelålders 63-åring...Jag är fullt medveten om att det kan finnas andra bilder...Därför blev jag mycket överraskad när jag efter valet fick klart för mig att jag är en av riksdagens äldsta ledamöter....

23 procent av Sveriges befolkning är över 65 år. I riksdagen finns endast 8 ledamöter som är över 65, dvs endast 3 procent.

Endast 11 riksdagsledamöter är äldre än jag själv.

Det "dräller av" ungdomar, män och kvinnor i olika åldrar, men var finns de äldre?

Lever äldre nuförtiden kortare tid än förr? Nej, tvärtom!

Är äldre nuförtiden mindre friska och klartänkta än förr, Nej,tvärtom?

Är äldres omdöme och erfaranhet något att ta vara på och utnyttja i t ex riksdagen? Självklart ja, menar jag.

Jag har varit riksdagsledamot sedan 2004 och blir 2014 67 år, hoppas jag. Sannolikt är jag då rätt mätt på politik och trappar ner. Å andra sidan känns det mot den beskrivning jag givit här som om det finns ett ansvar för att göra riksdagen mer representativ och omdömesgill (?!).

I Kina och även andra kulturer värdesätts uppenbarligen ålder och erfarenhet på ett annat sätt än i Sverige? Eller gör Sverige mer rätt när äldre kan koppla av och överlåta till yngre generationer att bestämma?

Veteranen, tidningen för Sveriges Pensionärsförbund, har i senaste numret - nr 1 2011 - ett reportage kring detta. Artikeln finns ännu inte på hemsidan,men jag länkar till den i alla fall. Därifrån tar jag också tabellen över åldersfördelningen i Sveriges Riksdag:

18-24 år 4
25-29 13
30-34 35
35-39 32
40-44 50
45-49 62
50-54 67
55-59 52
60-64 26
65-69 6
70-74 1
75- 1

Förra mandat perioden var den kloke Lennart Lewi äldst i riksdagen och i Centerpartiets riksdagsgrupp. Han tillförde oss mycket.
Denna mandatperiod är Barbro Westerholm (FP) äldst.

Jag ser fram mot några kommentarer kring detta! Ge mig på nöten eller håll med!


Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,

2 kommentarer:

jan-olov sa...

Hej Staffan!

Jag håller med dig och tycker att underrepresentation av äldre går igen på många områden och verksamheter-speciellt ute i industrin och media världen.

Jag tycker att det finns en del attityder och brist på respekt för de människor som byggt upp vårt land och som rimligen har väldigt mycket kunskap och erfarenhet att dela med sig.
Därutöver är det också lite ett rättviseperspektiv ty precis som befolkningsandelen säger så slår det inte igenom i representation i Sveriges Riksdag eller ute i näringslivet.
Tyvärr har denna viktiga debatt skymts av enl min mening ganska entoniga,endimensionella och ja rentav antiintellektuella genusdebatt vilket tyvärr riksdagen själv får ta ett stort ansvar för.
Om man tittar i motionsfloden på förra och nuvarande riksdagsår och söker efter motioner med åldersdiskriminering,mansdiskriminering eller kvinnodiskriminering så är utfallet förfärande enögt.
Jag trodde faktiskt att riksdagen företrädde de äldre och halva befolkningen dvs männen men motionsfloden debatterna handlar sällan om detta.
Skärpning Riksdagen och även Regeringen.

Anonym sa...

Ungdomar är alltså personer över 30 år?! Dräller av medelålders snarare...