torsdag, januari 27, 2011

Bra om alla riksdagens partier hedrar förintelsens offer

Jag ingår i riksdagens nätverk för att hedra minnet av nazismens förintelse/massmord under vedervärdiga former på många miljoner människor, främst judar.
Mikael Oscarsson (KD) tog initiativ till och leder nätverket och gör en god insats för att ordna en värdig och fin minnesstund.

Alltfler sluter upp och deltar. Idag den 27 januari var minnesstunden mellan 11.30 och 12.00 mycket gripande. Mikael inledde, Talman Per Westerberg talade väl.

Flera som överlevde Förintelsen deltog, och Hedi Fried berättade om när hon som liten flicka i Karpaterna i Rumänien hörde alltmer rykten om kriget och nazisterna. "Men inte skulle de väl komma till vår lilla by"...

Ca 1940 drevs ekonomiska lagar igenom som tog ifrån dem deras företag och inkomstmöjligheter, de levde vidare i fattigdom.

Så kom 2 SS-officerare en dag till staden/byn. Alla judar tvingades bära gula judestjärnor fastsydda på kläderna.

Efter någon månad tvingades alla judar att med bara någon väska flytta ihop i en stadsdel (Ghetto) i staden, bort från sina hus och hem.

En morgon trumpeter, alla måste till tåget och packades in i boskapsvagnar, avsedda för 8 kreatur. 100 människor packades in, kunde bara stå, en hink vatten och en hink som toa..

Lång resa, inget mer vatten trots böner om det.

Auschwitz så. Männen tvingades åt ett håll, kvinnorna åt ett annat. Sedan skiljdes mamman från döttrarna. Föräldrarna drevs omedelbart in i gaskamrarna, mamman fick aldrig något mer vatten utan dog hungrig och törstig i plågor...

Hedi är nu en gammal kvinna, alla lyssnande och berördes djupt.

Christer Mattson från forum för levande historia berättade också med stort engagemang hur folkmord börjar och genomförs, genom att demonisera en folkgrupp, i detta fallet judar. De soldater som mördade judar som tvingades bygga vägar åt trupperna, eller bara sköts ändå, vittnade efteråt om att de inte mördat människor utan "judekvinnor och judemän"....

Hedi påminde om hur viktigt det är att ständigt minnas detta fruktansvärda outsägligt hemska som skedde under nazisterna, det har ju skett igen i modern tid i Rwanda, i Kongo, på Balkan ( t ex Srebreniza).


Expressen skriver idag ett helt uppslagg om minnesstunden i riksdagen.

Fast nyheten är främst att folkpartiets Fredrik Malm inte vill att Sverigedemokraterna ska få vara med och arrangera minnestunden om de skulle vilja detta. Jag håller inte med Fredrik och har därför tillskrivit Expressen följande budskap (som har citerats åtminstone på nätet):

"Nätverk för högtidlighållande av Förintelsens minnesdag i Sveriges riksdag arrangerade den 27 januari en mycket värdig och gripande minnesstund, med deltagande av riksdagsledamöter och överlevande med flera.

I Nätverket ingår representanter för alla riksdagens partier utom Sverigedemokraterna. Skulle de vilja ingå i nätverket är de välkomna. Flera Sverigedemokrater deltog vid minnesstunden.

Riksdagsledamot Fredrik Malm (FP) tycker inte att SD ska få ingå i Nätverket. Det är oklart om han också motsätter sig att de deltog i minnesstunden.

Jag har svårt att förstå hans resonemang. Visst har Sverigedemokraterna en tvivelaktig bakgrund på flera sätt, det är sant.

Men de är invalda i Sveriges riksdag och deras partiledare deltog i minnesstunden.

Jag menar att det är bra ju flera som deltar i högtidlighållandet av nazisternas fasansfulla massutrotning av oskyldiga människor, främst judar. Menar Fredrik Malm att det vore bättre om Sverigedemokraterna höll sig borta och inte ville hedra förintelsens offer?

Staffan Danielsson, riksdagsledamot (C)"

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , ,

7 kommentarer:

Jakob sa...

Det är enkelt att fördöma andras illdåd. Men en dag som denna borde det också vara självklart för partierna med gamla anor att granska och diskutera sin egen historia. Som du mycket väl vet går inte heller Bondeförbundet fritt från skuld.

Det är först när man på allvar sätter sig in i problematiken och kanske inser att ondskan inte bara finns utanför en själv som man kan lära något av historien.

Dagens manifestation har ett symboliskt värde, men den saknar helt djup och problematisering.

Patrik, Ängelholm sa...

Det hedrar dig att du ifrågasätter Fredrik Malm, som vill ge vissa människor mer rätt än andra att högtidlighålla förintelsens offer.

Självklart finns skit i SD's historia. Jag är själv sverigedemokrat och erkänner det utan omsvep. Problemet är bara att det alltför sällan sätts i relation till vad som finns i de andra riksdagspartiernas bagage.

Joakim sa...

Varför är judar mer värda än andra? I andra världskrigets fasor dog 60 000 000 människor men det är bara judarna man ska komma ihåg. Det finns en mängd folkmord som ägt rum både före och efter Förintelsen både nära och långt borta. Varför är det bara judarna som är värda att hedras? Är inte detta en tydlig form av rasism?

Anonym sa...

Fredrik Malm kan gå och dra något gammalt över sig.
Visst är det viktigt att minnas gamla hemskheter. Dock får det inte skymma vad som sker i dag.
Att judARNA GENOMGÅTT förintelsen legitimerar t ex inte vad de själva gör mot palestinierna i dag.

Staffan Danielsson sa...

Förintelsens ondska och outsägliga förbrytelser där många miljoner oskyldiga människor förföljdes, demoniserades, trakasserades, bestals på sin egendom och mänskliga värdighet, sattes i ghetton och som boskap fördes till koncentrationsläger och förslavades eller gasades ihjäl, måste vi ständigt minnas och påminna om.

Även kommunismens (Sovjetkommunismen,röda khmererna mm) folkmord är outsägligt vidriga brott mot mänskligheten och får aldrig glömmas.

Jakob sa...

Staffan, om det ska vara någon mening med en sådan manifestation måste man också se bredare på skuldfrågan. Likaså bör man fråga sig varför liknande saker händer om och om igen. Är du t.ex. själv säker på hur du skulle ha agerat som svensk politiker i 1930-talets Sverige eller under kriget? Hur skulle du ha ställt dig till den framstående svenska rasbiologiska forskningen, transportförbudet, flyktingpolitiken eller undfallenheten mot tyskarna?

Att demonisera ondskan leder ingen vart. Det kan t.o.m. vara direkt kontraproduktivt och fördummande. Tror du inte tyskarna själva ansåg sig vara goda?

Anonym sa...

Jag håller med Jakob. Det är lätt att sitta här 2011 och fördöma Hitler och Stalin. Fyrtiotalistpedagogik. Det kan mycket väl vara kontraproduktivt, på samma sätt som när skolornas värdegrundsarbete stirrar sig blint på 40-talets krigsbrott. Ondskan finns ju kvar, den har ju bara flyttat på sig. Borde det inte vara angelägnare för dig som berömmer dig om att vara humanist att lyfta fram vad du menar med humanism och varför den är så viktig?! V. h. / Jerker