torsdag, maj 27, 2010

Örongodis från de rödgröna på LRFs stämma - Stöd alliansens Gröna Röst!

Jag har ju kritiserat "det stora livsmedelshyckleriet"; att tala för god miljö och god djuromsorg i det svenska jordbruket samtidigt som produktionen stadigt minskat i trettio år och importen väller in.

Kanske börjar debatten svänga lite, äntligen. De rödgröna talade inte bara om mer stöd till det ekologiska utan ville både ha en livsmedelsstrategi och ökad livsmedelsproduktion. Ja, det är lätt att säga i opposition..., och trots att det gått åt andra hållet under alla socialdemokratiska regeringsår sedan 1960-talet. Ändå bättre att det sagts än om det inte sagts!

Deras nya nyckelord var istället biogas, som nämndes mycket frekvent och som fick motivera ökade handelsgödsel- och dieselskatter med mera. Öka beskattningen av det svenska jordbruket än mer, så kan vi - staten - fördela detta till än det ena, än det andra, var modellen.

Hur detta skulle öka det svenska jordbrukets konkurrenskraft är svårt att se. Är inte risken uppenbar att när man ökar skatterna och sänker jordbrukets konkurrenskraft blir det allt färre gårdar att beskatta och allt färre som har förutsättningar för biogasproduktion??

Att oppositionen vill sänka arbetsgivaravgifterna för småföretag är bra, och där behöver alliansen komma med nya grepp i augusti. Måtte Centerpartiet vinna den dragkampen i regeringen.

Ska man rösta rött eller grönt som landsbygds- och lantbruksvän? Ja, vem litar ni på, Lars Ohly eller Maud Olofsson och Eskil Erlandsson..? Eller på Peter Erikssons dogmatiska syn på djuromsorg och djurskydd, mycket höga krav även om produktionen flyttar ut och vi istället importerar pälsar och mat från länder där djuromsorgen är mycket sämre...

Jag är positiv till en livsmedelsstrategi för att ge jordbruket förutsättningar att vända den negativa produktionsutvecklingen. Det var jordbruksminister Erlandsson också medan Per Schlingman (M) svävade på målet.

Ingen vill självfallet se "stalinistiska beordrade produktionsmål", det är fullständigt väsensskilt mot liberalism och att ge goda konkurrensförutsättningar. Detta har dock inte hejdat något riksdagsparti från att sätta upp statliga mål för hur stor andel av åkermarken som ska odlas "ekologiskt" (20 procent) och hur mycket ekomat som kommuner och myndigheter bör köpa in (25 procent)....(Då duger "stalinismen" tydligen..)

Centerpartiet är alliansens Gröna Röst, som driver på i miljöfrågorna och för de gröna näringarnas och hela Sveriges utveckling och livskraft.

Men, säger någon, behövs Centerpartiet, de nya moderaterna börjar ju prata landsbygd också.

Det är bra med alla som engagerar sig i miljö- och landsbygdsfrågorna, och kanske börjar vårt trägna arbete att avsätta resultat!

Men låt mig för en gångs skull vara tydlig och säga att det har betydelse för t ex miljön, för landsbygden och för de gröna näringarna vilken styrka som centerpartiet har i riksdagen. Må det ändå tillåtas mig att säga att brinner man för detta - miljö, landsbygd, gröna näringar - då är 30 procent och mer för det stora borgerliga partiet och 5-6 procent för Centerpartiet inget optimalt förhållande om man vill ha bästa resultat.

Jag är en varm alliansvän, det borgerliga samarbetet har aldrig fungerat bättre än nu och jag har stor respekt för det stora borgerliga partiet.

Men Centerpartiet är alliansens Gröna Röst och ju starkare den rösten är i den alliansregering som jag tror får majoritet i valet, ju bättre förutsättningar ger detta för t ex miljön, för landsbygden och för de gröna näringarna!

För visst är det kamratliga diskussioner och slitningar i varje regering, även i denna. Visst har centerministrarna och deras medarbetare fått kämpa hårt i många frågor, oftast med framgång men inte alltid.

Låt mig lista en del sådana frågor utan att gå djupare in på dem. Självfallet står hela regeringen för de kompromisser man enats om, och självfallet försvarar jag som varm alliansvän min regering! Men kom ihåg att centerpartiet är det mest drivande partiet i miljö- och landsbygdsfrågorna. Så ge gärna alliansens Gröna Röst ditt stöd!

* sänkta arbetsgivaravgifter för småföretag
* dieselskatten för jord och skog
* handelsgödselskatten
* landsbygdsstrategi och Matlandet Sverige
* storsatsning på förnybar energi
* rejält ökade bidrag till enskilda vägar
* ursprungsmärkning av mat
* med mera

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , ,

1 kommentar:

Anonym sa...

Det enda gröna i Aliansen och Centern är väl näsorna på CUF.
Vad övrigt har vi sett?