lördag, februari 13, 2010

Ständigt denne FEDERLEY..!

Vi är 28 hårt arbetande riksdagsledamöter i centerpartiets riksdagsgrupp. Män och kvinnor, heterosexuella (tror jag), rotade i våra valkretsar på landsbygd och i stad, omdömesgilla och så vidare.

Och så har vi Fredrick Federley...

Vi tar ansvar och driver fram centerpolitik i alliansen så det står härliga till. Vi debatterar i kammaren och skriver debattartiklar. Någon gång belönas vi för vårt slit med en liten notis i någon tidning.

Tänk om ändå Fredrick Federley kunde nöja sig med det!

Men se det duger inte för Stockholmscenterns Stolthet. Helsidesuppslag i morgontidningar ska det vara. Huvudledare i både Aftonbladet och Expressen, det får vi stå ut med. (Och han, givetvis.)

Vi åker på någon solresa ibland. Bryr sig någon mediarepresentant om det? Inte alls. Inte en spaltmillimeter.

Men om Fredrik hostar på Mallorca går ryktet snabbt in i tabloidpressen. Och om han eller hans syster Ursula - jag är lite oklar med relationen - klär ut sig på Gran Canaria så stoppas pressarna.

Obegripligt. Usel nyhetsvärdering som vanligt. Inget intresse för att spegla vårt envetna politiska manglande i utskott och korridorer, hur mycket vi än läcker om spännande interiörer.

Men om Federley halkar i någon vinterspelsbacke (TV 5-serie) så är fotograferna genast framme.

Ständigt denne Federley.

Tänk så lugnt och skönt det skulle vara om han tog lärdom av oss. Mera Grey än Gay. Mera Fredrick än Ursula. Mera kammardebatt än stureplansdisco.

Som ni märker, så här skulle jag kunna hålla på länge. Ni märker den sedan länge uppdämda bitterheten. Nu måste den ut! (Kanske det kan ge någon liten rubrik, också.., men det blir väl fokus på Fredrick ändå, i vanlig ordning).

Vem sa bitterhet? JAG ÄR INTE BITTER! Jag vill bara ha rättvisa. Varför är medier aldrig rättvisa??

Kan Fredrick ha mutat dem? Sponsrar han dem kanske? Eller sponsrar de honom?Ingenting skulle förvåna mig. Förmodligen kommer han att bli KU-anmäld också av någon upprörd socialdemokrat. Lyckans ost!

När Fredrick stred för integriteten i FRA-debatten hade han ju viktiga poänger. Och fick gehör för mycket. Vi lyssnade och tog vara på många inspel från honom och andra kritiker. Men det räckte ju inte. Mer skulle det vara.

Vi satt en halv natt på miljödepartementet och förhandlade om detta med honom och Annie Johansson. Men frågade media oss om hur det var att ägna natten åt detta?? Nej då, men se Fredrick frågade man utan och innan.

Sån`t sätter sina spår. Men blir inte bitter men desillusionerad. Var finns den gammaldags hederliga kvalitetsinriktade journalistiken som ägnar sig åt oss hårt arbetande politiker i riksdagen? Dog den med Barbro Alving (BANG), kanske?

Jag har minsann också stuckit ut någon gång, och tagit i rejält. Inga burkor i skolan, till exempel. Och det intresserade väl lite, faktiskt. Men skulle Fredrick och Ursula komma så till en premiär skulle det säkert ta priset, i vanlig ordning.

.............................................

Jag slutar ironierna här, börjar gå på tomgång. Lite allvar, då:

Fredrick är en hårt arbetande och skicklig politiker, och en mycket god kamrat i riksdagsgruppen. Han har ansvar för de mycket grannlaga migrationsfrågorna vilket han sköter alldeles utmärkt, med stort engagemang. Han politiska bredd är stor och han driver på och tar plats även i många andra viktiga frågor, inte minst öppenhets- och integritetsfrågorna.

Vi samarbetar i EU-nämnden på ett alldeles utmärkt sätt, och Fredrick kan ju ta och vinna en debatt med vem som helst utan att anstränga sig. Han har som gammal CUF-ordförande synpunkter över hela det politiska fältet, ofta helt riktiga men ibland kan de vara fel (Facit = mig själv).

Fredrick tillför centerpartiets riksdagsgrupp viktiga kvalitéer bl a genom att vara lite annorlunda än många av oss andra. Det är i grunden väldigt bra, jag tycker att riksdagen ska vara representativ för svenska folket och att så många som möjligt ska kunna identifiera sig med olika riksdagsledamöter.

Jagb hoppas att Stockholmscenterns mycket spännande riksdagslista med Maud Olofsson, Andreas Carlgren och Fredrick Federley i topp kommer att gå fram kraftigt, och att Fredrick återfinns i riksdagen även efter kommande val.

Allra sist, Fredricks privatliv, då? Tja, det har vi väl alla ett. Inte lika ovanligt och spännande som Fredricks kanske är (?), men ändå. Och ingen kan ju beskylla Fredrick för att smyga med sitt, tvärtom! Han är en transparent person, eller heter det transperson...(Jag vet, jag är inte så hemma på området).

Våra låtanden och göranden vid sidan av riksdagsuppdraget ska självfallet kunna granskas, vare sig vi jobbar dubbla eller tredubbla heltider som advokat eller författare eller något veckoslut på Kanarieöarna. Det får Fredrik tåla, även om jag kan tycka att intresset är överdrivet.

Vi får se vad granskningen resulterar i, skulle något vara diskutabelt får lärdom i så fall dras. Av Fredrick, av advokaten och av oss alla andra!

Visst är Fredrik lite yvig, mer yvig än de allra flesta av oss, och visst kommer han nog att bli mindre yvig med tiden. Det kan säkert förädla honom en del, men risken är att han blir lite tråkigare också...Vi får se, det ska bli spännande att följa hans utveckling!!

Fredrik skriver på sin blogg om "ursulagate", här. Där finns också länkar till andra sansade kommentarer.
AB, SvD,Exp,NewsmillLäs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,

18 kommentarer:

Leif Nixon sa...

*skrockar glatt*

Callisto sa...

Klockrent!!!

Johan Knutsson sa...

Bra skrivet Staffan och det är tur att du inte är bitter :)

Markus "LAKE" Berglund sa...

"Han är en transparent person, eller heter det transperson...(Jag vet, jag är inte så hemma på området)."

Haha! Stor humor Staffan! Mer sånt!

Johan, PL&C sa...

*lol* :-D

Lisa sa...

*storskratt* Så på pricken! Humor, ironi och insikt i perfekt kombo.

Anonym sa...

Centern visar med all tydlighet att det inte behövs i politiken.
En röst på Federley är lika med fortsatt korruption. Mot utförsäljningen av Vin & Sprit hördes inga ifrågasättanden från Ursula eller Maud. Det är inte osannolikt att röster köptes inför omröstningen.
Var finns kvar av trovärdigheten från 1970-talet i det "moderna" Centerpartiet? Ett vulgärt ansikte sminkat som döljer de viktiga frågorna som arbetslöshet och integration.

Sven Tycker sa...

Federleys förmåga att vara Ursula lägger jag mig inte i. Det är upp till honom. Problemet ligger alltså inte där. Problemet ligger i det faktum att hans kommersiella effektsökeri och öppenhet till att sponsras av kommersiella företag gör att man undrar på vems uppdrag han sedan bedriver sin politik. För man först pengar av Smirnoff och lite senare motionerar om lägre alkoholskatt så skadar man förtroendet för politiken - detta oberoende av om det egentligen inte finns något samband. Efter sponsringen av Norwegian väntar vi nu bara på en motion om förbättrade villkor för flyget...

Att Fredrick Federley till detta har blivit en synonym för det nya Centerpartiet. Dvs det parti som inte längre är ett grönt mittenparti med bas hos småfolk på landsbygden utan istället ett ultraliberalt högerparti för framgångsrika storstadsbor fungerande som stödparti åt Moderaterna. Ja, det är Centerns problem. Att traditionella väljare ute i landet överger Centern är Centerns problem. Att de presumtiva nya väljarna i storstaden inte känner sig lockade eftersom det finns ett stort framgångsrikt parti med samma åsikter är fortfarande Centerns problem.

Men, när Fredrick Federley skapar tvivle om på vems uppdrag riksdagsledamöterna arbetar, det är allas problem.

Lars sa...

Ja du Staffan, det bästa du kan göra är nog att anpassa dig till medieklimatet. Det kanske är dags att släppa ut ditt alterego ur garderoben?

När du besöker Elmia härnäst föreslår jag att du uppenbarar dig som den förföriska östgötskan Dagmar af Dünggreep. Det kan nog resultera i en och annan rubrik.

Olof sa...

Jag håller nog med Sven Tycker i kommentaren ovan lite grann. Även om Federley säkert har rent mjöl i påsen så gör dessa "affärer" att man ganska naturligt undrar på vems uppdrag han bedriver sin politik.

Rekommenderar Federley och alla andra folkvalda att göra som Lawrence Lessig, redogöra för alla potentiella intressekonflikter. Efter en sådan redogörelse finns inte mycket att blåsa upp i pressen om ..

Gösta Gustavsson Linköping sa...

Bra skrivet Staffan. Problemet är väl inte i första hand vad Fredrik F gör för att komma i media, utan medias mycket dåliga samhällsbevakning där man glömmer bort att värdera vad som är viktigt för samhällsutvecklingen och vad olika riksdagsmäns och partiers förslag får för effekt för oss vanliga medborgare.

Johan sa...

@Sven tycker: Ditt påstående om att Federley skulle vara köpt att motionera om lägre alkoholskatt faller platt till marken. Faktum är att Centerpartiet har det som partiståndpunkt. Fastslagen på partiets högsta beslutande organ, stämman, ska tilläggas.

Johan Westerholm sa...

Staffan

Har precis postat. Men jag tycker att du har en väl naiv syn på medielogiken. Fredrik Federley har skickligt hanterat media för att bygga sitt varumärke och klagade inte över publiciteten då. Inte du heller.

Men på alla PR-byråer och nyhetsredaktioner av rang får man lära sig följande:

För varje pluspoäng du får i media blir du skyldig det dubbla, det är inte frågan om du får betala tillbaka, utan när och i vilken form.

Så det vi ser är logiskt, det är priset på publicitet.

mvh

Johan

Staffan Danielsson sa...

Johan, har jag verkligen klagat på publiciteten...,egentligen?
Och jag instämmer i din tes att publiteten drabbar både i med och kanske motgång.

Sophia B sa...

Fantastiskt roligt och välskrivet Staffan!

Johan Westerholm sa...

Staffan

I din kommentar till min postning uttryckte du att Federleys engagemang i Smirnoff var helt och hållet oproblematisk.

Jag uppfattar det som att det är din och centerpartiets officiella hållning? Emotser ett entydigt svar så snart du kan.

Detta då jag håller på med en debattartikel till en tidning om "Etik och politik".

mvh

Johan

Staffan Danielsson sa...

Hej Johan. Vi har ju utväxlat några mail nu och står ju vardera för dessa.

Jag delar ju Fredriks analys att detta mera handlar om kvinnokläder än pengar. Här är min summering i pengafrågan:

Jag har i denna blogg debatt talat för mig själv, och jag har också redovisat mina funderingar på min egen blogg, jag har inte detaljgranskat de två fall som diskuteras, det är alltid bra att dessa frågor och var gränserna går diskuteras, men min bild är inte att det är någon dramatik i dem.

Anonym sa...

varfor inte:)