fredag, januari 15, 2010

Sverige bör gå med i Eurosamarbetet fullt ut!

Tre tunga företrädare för m, c och kd öppnade på DN-debatt igår för att det är dags att analysera erfarenheterna av att Sverige står utanför Euro-samarbetet. Utmärkt, bra timing!

Och professor Lars Calmfors har idag på DN Debatt en utmärkt analys - som ligger nära min egen - om hur Sveriges förhållande till Euron kan ses; kanske Sverige kan tjäna kortsiktigt på att stå utanför och devalvera sig ur ekonomiska svårigheter även om vi successivt blir allt mindre välbeställda.., men!

Calmfors slutsats är denna, som jag helt instämmer i:

"Med ett sådant perspektiv är det berättigat att ställa frågan om det verkligen är önskvärt att Sverige, när alla drabbas av ekonomisk kris, ska vinna fördelar på andras bekostnad genom en svag valuta. Men framför allt kan man se det som ett övergripande värde att ett svenskt deltagande i eurosamarbetet kan antas bidra till ökad politisk integration i Europa. Detta argument är enligt min mening det viktigaste och har lett mig till slutsatsen att Sverige bör införa euron."

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , ,

5 kommentarer:

frekar06 sa...

Staffan,

Det tycker jag absolut inte att vi ska. Jag hörde någonstans (har svårt att hitta det just nu) att 50 000 jobb har räddats i Sverige under krisen pga. att vi står utanför Euron. Är du beredd att offra 50 000 jobb i Sverige för att införa Euron istället för kronan? Dessutom vill inte jag flytta mer makt till Bryssel snarare tvärtom, jag tycker att alldeles för mycket makt befinner sig allt för långt ifrån medborgarna. Men om vi nu ska ha EU så tycker jag att unionen måste börja ägna mycket mera tid åt de stora frågorna (miljö, fattigdom och försvarandet av mänskliga rättigheter) istället för att detaljreglera en massa saker som exempelvis hur mycket skog vi ska på våra åkrar eller hur gurkor ska se ut.

Anonym sa...

Och just i detta nu förlorade Centern mig som väljare.

Anonym sa...

Det är väl klart att det är bra om Sverige vinner ekonomiskt på andras bekostnad, det är så världen fungerar. Ska vi dras med ner i en ekonomisk kris bara för att vara "solidariska"? Sverige först, resten sen.

bloggare på icedaniel.se sa...

Man ska ha den valutan som är bäst för Sverige. Det är vad jag tycker.

Lars Andersson sa...

Du är på rätt spår Staffan, men självklart vill alla ha en medicin som smakar bra när vi kollektivt skall ta den medicin som får landets ekonomi att tillfriskna.

Jag tror det är med valutan på samma sätt som det är med maten som vi äter. Om vi äter rätt så orkar vi mer och vi orkar också hålla oss i form på annat sätt. Om vi i stället tillåter oss att sjunka ned i tv-soffan för att bara konsumera chipps och läsk så får vi efter en tid ett bedrövligt allmäntillstånd. Om vi hela tiden tillåter oss att sjunka ned i soffan och devalverar i ställer för att göra något åt vår produktivitet, då kommer vi till slut inte ens ha råd att köpa vare sig chipps eller läsk.