måndag, november 09, 2009

Ta avstånd från kommunismen och dess arvtagare - rösta liberalt!

Det är tjugo år sedan Berlinmuren föll. Centerns partisekreterare Anders Flanking skriver bra om detta och om kommunismen - ränderna går inte ur - på Newsmill.

Kommunister talar ju alltid väl om "folket"och "folkviljan". förtalar och hatar ofta de "rika", talar nuförtiden väl om integritet och demokrati och vill ständigt förstärka statens makt och inflytande över allas våra liv.

Ungdomen - så även jag - föds med starka känslor för rättvisa och solidaritet med andra. Kommunismens budskap kan låta förledande bra, och ungdomar är ofta "vänster".

Med tiden inser man att det som frigör människors skaparkraft och skapar ett bättre liv för alla - ekonomiskt och mentalt - är friheten och demokratin, yttrande- och tryckfrihet osv. Därför är den utveckling i liberal riktning som världen ändå genomgår oerhört viktig och glädjande.

Debatten om hur principiellt liberalt långtgående som t ex Sverige bör vara relativt mer socialiberala strömningar där staten sätter upp lite mer ramar än inga alls är konstruktiv och givande, och där folket i allmänna val löpande kan avgöra frågan.

Däremot är det fara å färde när en liten förblindad kommunistisk elit - som vill så väl men som regelmässigt far så fruktansvärt fel - verkar för "revolution" och för "folkets diktatur".

Priset som många tiotals miljoner människor världen har fått betala för detta ett liv i skräck för sig själva och sina närmaste, fattigdom, svält, fängelse, tortyr och avrättning.

Med "folkets fiender" visas ingen misskund, ändamålet får helga medlen och den som motsätter sig revolutionens syften är fördömd och må förföljas, "omskolas" och "oskadliggöras" hur långt som helst, ofta tillsammans med sin släkt, sina baran och sina vänner.

Kommunisterna i Ryssland som grep makten 1917 och som under Lenin och Stalin och deras efterföljare förde ett totalitärt skräckregemente med folkfördrivningar, koncentrationsläger (Gulag), fängelser och så vidare, med lidande och liv i skräck för otaliga människor som är faktiskt obeskrivliga och som det för en utomstånden är omöjligt att inse vidden av. Tiotusentals familjer i de baltiska länderna bortforslade mitt i natten till Sibiriska läger i omänskliga förhållanden, män, kvinnor och barn till olika håll, många döda under oerhörda lidanden under vidriga fångtransporter eller utslänga utan mat eller värme i sibiriska arbets- och koncentrationsläger.
Miljoner bönder och landsbygdsbor i Ukraina svältes till döds eftersom skördarnas mat drevs in till staten, och den som undanhöll något drabbades av fruktansvärda straff.

Kommunisterna i Kina, längre bort men ännu värre grymheter och kanske över 50 miljoner människor döda och avrättade i olika "befrielsekrig" och "kulturrevolutioner". Skräckregementen med förföljelser och fruktansvärda straff för "oliktänkande" människor som på minsta sätt motsatte sig kommunisterna.

PÅ 1970-talet i Kambodja tog kommunistpartiet makten, med starkt stöd från kommunisterna i Kina, tömde under dödshot de stora städerna och mördade och dödade under några år kanske 25 procent av människorna, flera miljoner. Detta försvarar än idag Jan Myrdal.............

De ryska kommunisterna bildade Sovjetunionen och grep makten genom kupper i många östeuropeiska länder, med samma skräckregemente i varje land.

Det svenska kommunistpartiet hade ett mycket nära samarbete med Sovjetkommunisterna, hade ett stort utbyte med dem, fick pengar från dem, besökte deras förtryckarstyren med mängder av delegationer på både hög och lägre nivå långt in på 1970- och 1980-talen.

Lars Ohly - tilltänkt minister i en ev rödgrön regering - har säkert varit i Sovjet många gånger och är kommunist även om han tvingades i ord ändra detta för bara några år sedan, 2005.

Kalle Larsson, säkert med en liknande bakgrund fast yngre, ömmar i riksdagsdebatter för integritet, flyktingmottagande och demokrati med mera. Det är bra, men den rörelse han representerar har den ideologiska bakgrund som jag har redovisat och har mängder med lik i lasten genom så långt nära samarbete med så många kommunistiska diktaturer där yttrande- och tryckfrihet och fria val var förbjudet och straffades blint med fängelse eller döden.

Jan Guillou, aktuell i dagarna, var i sin ungdom kommunist och samarbetade med terrororganisationer som PFLP, och lämnade uppgifter till Sovjetunionens spionchef i Sverige. Jag saknar ett tydligt avståndstagande från honom från vad han då höll på med, och han kan vara ett gott exempel på hur många som i ungdomlig entusiasm dras med i faktiskt totalitära "frihetsrörelser".

Mona Sahlin vill nu bilda regering med det vänsterparti vars rötter är det gamla Kommunistpartiet i Sverige.

Jag måste sluta nu, men vädjar till dig som läser detta, rösta liberalt och ta avstånd från kommunism och statssocialism.


Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , ,

6 kommentarer:

David sa...

Okej. Det där var hostoria.

Jag hoppas att alla som läser detta inser hur lösryckta sammankopplingen mellan dagens vänster och det Staffan pratar om faktiskt är.

Sluta sätta allting i ett antingen eller-perspektiv. Det är ett fult sätt att argumentera och har inte mycket med verkligheten att göra.

Staffan Danielsson sa...

David: Visst är det historia, men historia är mycket viktigt och man kan lära av den.

Det är bra att Sveriges Kommunistiska Parti (SKP) har bytt namn några gånger och nu heter Vänsterpartiet. Men det har ett värde - inte minst när man idag vill vara det mest gräsrotsdemokratiska integritets- och frihetspartiet med mera - att känna till vad man faktiskt stått för under nästan hela 1900-talet fram till bara något decennium sedan. Och för Lars Ohlys del var han ju kommunist fram till 2005, och sedan dess är han motvilligt kanske inte det...

Och V vill ständigt ha mer statligt ägande och inflytande, en mycket större offentlig sektor utan konkurrens och mångfald, mycket lite internationellt samarbete för fred och säkerhet i världen, upprätthåller goda kontakter med kommunistdiktaturen Cuba osv osv...

Anonym sa...

Staffan, försök nu vara lite seriös när du skriver. Vad vet du om mig? Vad vet du om vad jag har varit? Och om du skriver så slarvigt och utan koll om detta, vad i övrigt har du noll koll på? resten av innehållet. Ja, faktiskt.

Kalle Larsson (V)

Per A. sa...

Jag har länge inbillat mig att jag röstat liberalt, i och med att jag i olika val röstat på (c), (fp) och (m) så länge jag fått rösta.

Det senaste årets händelser har i stort övertygat mig om att jag haft fel, så då jag i nästa val röstar liberalt så blir det (mp) eller (s). Eller kanske rent av (v). Marknadsfundamentalism och inskränkningar av de personliga friheterna är nämligen inte min liberalism.

Staffan Danielsson sa...

Hej Kalle Larsson!

Jag tror och utgår ifrån att det är du!

Jag vill ha en saklig och ärlig debatt, inget annat, och har jag påstått något som är fel så kan jag givetvis backa.

Så här skrev jag:
"Lars Ohly - tilltänkt minister i en ev rödgrön regering - har säkert varit i Sovjet många gånger och är kommunist även om han tvingades i ord ändra detta för bara några år sedan, 2005.

Kalle Larsson, säkert med en liknande bakgrund fast yngre"...osv.

Jag vet inte säkert om du har kallat dig kommunist eller om du har besökt kommunistländer i dåvarande Östeuropa eller Cuba eller andra, men det är vad jag tror efter att ha läst media kring v, vpk och även dig sedan många år.

Övertyga mig gärna om motsatsen!

Sedan välkomnar jag självfallet att Vänsterpartiet idag har kommit ut som väldiga förkämpar för demokrati och integritet med mera, men jag anser att respekt för detta kan och bör förenas med att visa på de rötter ni ändå har.

J sa...

Sovjet var inte kommunistiskt.

Fö. så är/var inte VPK och SPK samma organisation.