lördag, november 07, 2009

Rikshemvärnsting - ÖB - och Silvermedalj!

Hemvärnet/de Nationella Skyddstyrkorna har i dagarna tre sitt varannat års Rikshemvärnsting, i år vid Markstridsskolan i Kvarn mellan Linköping och Motala, vid Prästtomta skjutfält.

Jag deltog i lördagseftermiddagens mycket givande program, med anförande av Rikshemvärnschefen General Roland Ekenberg, med anförande av och frågor till ÖB Sverker Göransson, med motionsgenomgång och beslut och med utdelningar av förtjänsttecken mm.

jag tar det sista först, eftersom vi var några (3) riksdagsledamöter som överraskande tilldelades Hemvärnets silvermedalj "för förtjänster om Hemvärnet". Det gladde oss alla och gjorde oss stolta och rörda.

Försvarsutskottet håller både Försvaret och Hemvärnet högt, och vi har oftast en god samsyn om Hemvärnets vikt och betydelse.

Else-Marie Lindgren (KD) och jag lyfter ofta fram Hemvärnet/Nationella skyddsstyrkorna liksom även Åsa Lindestam (S).

Roland Ekenberg visade hur det nya försvarsbeslutet prioriterar Hemvärnet, och lyfte kort fram viktiga punkter.

Överbefälhavaren Sverker Göransson ger samma intryck som förre ÖB Håkan Syrén, av lugn men fast beslutsamhet och en humanistisk människosyn. Han gav en god bild av det nya försvarsbeslutet och av sina prioriteringar.

Ledningssystemet är centralt, personalförsörjningen går i rätt riktning och får utvecklas successivt, försvaret ska öva mer och synligt och förankra sig och sin uppgift bättre i samhället.

På frågan "varför har vi för gammal materiel på många håll i Hemvärnet" var ÖB klar och tydlig; första prioritet är och måste vara de förband som är insatta i skarpt läge, förband i övrigt ska också erhålla bättre materiel men intill detta sker måste befintliga resurser utnyttjas så effektivt som möjligt.

Stämningen i Kvarn var positiv, och det ska bli mycket spännande att följa Försvarets och Hemvärnets utveckling med en övergång till frivillig personalförsörjning!

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , ,

11 kommentarer:

Zoltan sa...

Medalj får man i det militära för att hålla käft om det man sett, det man hört och det man gjort. Själv hade jag en hel påse full med medaljer. Dem gav jag till hundvalpen för att han skulle ha något att tugga på när tandköttet kliade som värst. Mycket uppskattat.

Gustav Wasa sa...

Heter verkligen medaljen:

"för förtjänster om Hemvärnet"?

Anmärkningsvärt är att Ulf Henricsson ALDRIG tilldelats ett erkännande från statschefen eller regeringen i form av en officiell medalj.

(Myndighets- och frivilligrörelsemedaljer har han nog, som rubricerade tre riksdagsledamöter fått en och annan genom åren.)

Lasse sa...

Det är högst tveksamt om aktiva FöU-ledamöter bör ta emot dylika medaljer.

Men framför allt framstår du som oerhört barnslig av minst två skäl. För det första att du överhuvudtaget nämner medaljen och för det andra att du blir stolt och rörd över utmärkelsen. Så urbota löjligt.

Jag tycker Zoltan ovan har en mycket sund inställning till sånt larv som förtjänsttecken och medaljer i militära sammanhang. Jag trodde också att dessa infantiliteter tillhörde en förgången tid.

Staffan Danielsson sa...

Hej Lasse:

Sveriges försvar - och hemvärnet - tar jag på stort allvar.

Det är av stor vikt för vårt land.

Att hedras med en uppskattning av det Hemvärn där så många engagerar sig för Sverige, det uppskattar jag och tar gärna kritik för om någon - som du Lars - menar det vara barnsligt.

Lasse sa...

Det var just detta jag tyckte var överflödigt att påpeka:

Vem tar egentligen Hemvärnet på allvar?

Just därför framstår din stolthet som ännu löjligare.

Staffan Danielsson sa...

Lasse: Där skiljer vi oss uppenbarligen. Du tar inte hemvärnet, och kanske inte Sveriges försvar?, på allvar.

Men det gör jag, och de allra flesta svenskar.

Lasse sa...

Om du inte kan se det komiska i hemvärnets verksamhet, så är du bara att beklaga. Du har uppenbarligen ingen som helst distans till det du håller på med. Det är farligt för en beslutsfattare.

Anonym sa...

Till Lasse
Var har du fått din kunskap om hemvärnet?
Alla länder har ett försvar, sitt eget eller någon annans - vi är mer 30000 frivilliga i hemvärnet som tycker Sverige är värt att försvara. Du kan ju förklara varför det är barnsligt - eller börja lära dig ryska...
Jag gratulerar Staffan till medaljen - du är värd den.

Lasse sa...

@Anonym:
Jag har sett mer av Sveriges försvar än du anar. I ya uzje izutjilsja russkij yazyk. Gick faktiskt Tolken på min tid. Det är verkligen skönt att vara ifrån dravlet. Men det är inte mycket som har förändrats i världsbilden märker jag.

Synd att så många som 30 000 tycks ha grava fritidsproblem. Det skrämmer mig.

Distans var ordet. Det verkar vara svårt för vissa.

Anonym sa...

Till Lasse
Det är ironiskt att vissa som flitigt utnyttjar yttrandefriheten inte har några planer på att ställa upp och försvara den (förutom med tomma ord). Och dessutom hånar de som gör det.Du har fortfarande inte förklarat vad som är komiskt med Hemvärnet - att det inte är en legoarmé utan vanliga svenskar?

Lasse sa...

Det är svårt att tänka sig något mer komiskt än vuxna som leker krig på fritiden. Och jag har säkert träffat 20-25 befäl i denna verksamhet. De inger i regel noll förtroende.