lördag, september 26, 2020

Brott och otrygghet i Göteborg (och annorstädes)

 Jag startade FB-gruppen Brottsligheten i Sverige Rapportgrupp för att få ett grepp över brottsutvecklingen i Sverige. Många hävdar att Sverige är typ tryggare än någonsin, (och att en FB-grupp bara sprider onödig oro och bidrar till onödig otrygghet) medan väl alla opinionsundersökningar bland allmänheten visar att den upplevda otryggheten är stor och växande.

"I dag säljer langare från Frölunda narkotika i parkeringshuset bakom Ica och häromveckan berättade en kvinna i den lokala Facebookgruppen om hur hon blivit hotad med kniv av personer som sa att de skulle skada hennes barn om hon inte tog ut pengar från bankomaten. Föräldrar i min närhet vittnar om hur deras ungdomar blivit rånade på kläder och tillhörigheter och kommit hem barfota och gråtande. I våras eldades en moppebil upp i närheten av vårt hus. Den brann som torrt fnöske. Två andra bilar som stod i närheten brann också. Allt ägarna kunde göra var att se på. Det sägs att det handlade om en knarkskuld."

Sedan statsministern plötsligt svängt och medgivit en uppenbar koppling mellan migration och misslyckad integration och grov brottslighet har förnekandet av detta snabbt övergått till att beskriva det i olika reportage.
Expressen skriver idag om att många ungdomar som kommit hit från Afghanistan, Somalia och Syrien leds in i knarkbrottslighet redan på HVB-hemmen och sedan kommer in i grov gängkriminalitet. https://www.expressen.se/gt/polisen-fruktar-vapnade-narkotikakonflikter-i-city/.
Som jag ser det är det uppenbart att fokus nu måste vara på att lösa de stora problem och utmaningar som Sverige har med hög migration i många år, med brist på boende och en belastad sjukvård, med hög ungdomsarbetslöshet och stora migrantgrupper i arbetslöshet eller helt utanför arbetsmarknaden, samt med allt fler utanförskapsförorter och med en stor och grov brottslighet i kriminella "gäng".
Ett led i förebyggande insatser inför framtiden måste rimligen vara att Sverige för en restriktiv migrationspolitik.
Håller ni med mig i min analys? Om ej, var brister den?


 

Inga kommentarer: