tisdag, april 03, 2018

Alliansen och S? Eller enpartiregering S, eller M?

FLASH!

Anders Borg lägger i ett facebooksinlägg genomgripande förslag till samarbete mellan alliansen och socialdemokraterna efter nästa val där alternativ Ett är en regering med alliansen och socialdemokraterna. Han motiverar utförligt olika möjliga regeringsalternativs möjligheter och svagheter.

Kanske resonerar han inte i hur Sverigemokraterna och Vänsterpartiet kommer att utvecklas i opinionen före och efter valet om hans tankar vinner gehör.

Jag delar uppfattningen att Sveriges konkurrenskraft måste öka genom reformer varav Anders Borg nämner de flesta, och att en regering med majoritetsstöd i riksdagen är eftersträvansvärd.

Alternativet alliansen med någon form av stöd från SD är inte aktuellt. Jag har varnat för att inte kategoriskt utesluta att S ”i landets intresse” kan gå långt för att säkra regeringsmakten.

Jimmie Åkesson, partiledare för Sverigedemokraterna, öppnar nu för att stödja en S-regering och inte alliansen.

Expressen skriver i en ledare att:

"Man kan också tänka sig ett scenario där Stefan Löfven väljer att söka stöd för en ensam S-regering och räknar med att SD ska ge sitt passiva stöd genom att lägga ner rösterna.
I Sverige tillämpar vi så kallad negativ parlamentarism, vilket innebär att en regering måste vara tolererad av Riksdagen, det vill säga inte ha en majoritet emot sig. Eftersom SD har särskilt svårt för flyktingaktivistiska partier som MP och C finns det mycket som talar för en enpartiregering efter valet, ledd antingen av S eller M.
Ett alternativ som denna ledarsida förordar är en S-M-regering, som därtill skulle ha egen majoritet i Riksdagen. "

2 kommentarer:

Anonym sa...

Som straff för sitt sorgliga uttalande om att svenskt lantbruk inte har någon framtid föreslår jag att Anders Borg blir utnämnd till jordbruksminister i en s+m regering.Han är mao.inte nåt att lyssna på denna gåmgen heller.

Anonym sa...

Vore klädsamt om väljarna före valet fick reda på om C och L kommer att kunna tänka sig ingå i en S-ministär med Löfven som statsminister. När detta önsketänkande om storkoallition ständigt dyker upp, förefaller det som att de små partierna i Alliansen förutsätter att S ska stödja en regering med Krsitersson som statsminister, vilket inte är akturellt.

Så man är lite nyfiken på själva konstruktionen,, ska det största partiet, S, avgå, släppa fram Krstersson, dvs rösta för, och sedan stödja en alliansregering. Nä, om detta är Alliansens lösning på att inte "tala" med SD, så kommer det garanterat att bli en S ministär.

Antar att varken C eller L vågar ta bladet från munnen i denna fråga före valet, alltså hur en sedan regering konkret ska se ut, vilket man inte kommer göra, annat än vaga antydningar att S gröna får stödja alliansen, och därmed får inte väljarna besked om några realistiska alternativ. S.W