lördag, mars 31, 2018

Spådom: Uteslut inte S-regering med stöd av SD.

Redan 2011 fanns beröringspunkter mellan S och SD...

Sverigedemokraterna flörtar tydligt med moderaterna och vill gärna stödja/samarbeta med dem.

Det skulle kanske cementera ett långvarigt borgerligt regeringsinnehav.

Socialdemokraterna är ett maktparti som vill regera, annars är det nästan odemokratiskt.De är livrädda för att SD ska stödja M. De gör nästan allt för att få eller behålla makten.

Därför gör Socialdemokraterna precis allt de kan för att Alliansen, och Moderaterna, aldrig ska samtala med eller samarbeta med Sverigedemokraterna.

Här en färsk artikel från Margot Wallström.

Hur ska då Sverige styras efter valet?

Alliansen? De Rödgröna? S/MP plus delar av allianspartierna? En M(kanskeKD)-regering? (Jag har spekulerat om detta tidigare).

Alliansen med någon form av aktivt eller passivt stöd från SD? Kanske, men eftersom både C och L utfäst sig att inte på något vis ha stöd från SD torde det bli svårt.

Idag, den 31 mars 2018, gör jag en liten spådom.

Uteslut inte att Socialdemokraterna efter en tids turbulens, i landets intresse öppnar för att regera med visst stöd från SD.

S har redan en migrationspolitik som ligger rätt nära den som SD vill se. I rätt många andra frågor ligger SD rätt nära S. I riksdagsbesluten under innevarande mandatperiod röstar SD lika ofta med S/MP som med alliansen.

De danska Socialdemokraterna flörtar alltmer öppet med Danskt Folkeparti, Danmarks SD, typ.


5 kommentarer:

Anonym sa...

Det beror nog lite på hur SD framöver kommer att uppfattas.Väljarbasen för SD består av många fd.socialdemokratiska väljare MEN den väg som SD valt med att stödja obegränsade vinster i välfärden borde inte locka många sosseväljare.Det blir ett spännande val och själv tänker jag rösta riktigt vänster för att åter få ett samhälle som ser till alla samt för att hindra C från allt inflytande på en S-regering.Detta trodde jag inte om mig själv som i hela mitt liv röstat borgerligt men efter alliansens åtta år vid makten i obruteb följd inser man ju att risken för ett kaosartat klassamhälle är överhängande med er vid makten.Den rödgröna regeringen har verkligen fört en offensiv politik på många områden,det är väldigt tydligt det.Så för min del blir det vänsterpartiet.Kalla det gärna taktikröstning för V är inte mitt parti egentligen.Men det skiter jag i på valdagen.Aldrig mer alliansen och aldrig mer C för mig.

Anonym sa...

Tänk rationellt:
Om både Mp och Kd kommer in, eller om bägge åker ut, ser det ut att bli dött löpp mellan mellan blocken.
Det spelar ingen som helst parlamentarisk roll vilken minoritetskonstellation som blir större eller mindre än den andra.

Det blir ingen majorigtetsregering och DÖ är avslutad, så bägge sidor är beroende av SD både som regent och som opposition, dvs beroende som opposition att sätta p för en minoritetsregent, som är fallet redan nu, dvs en svag regering.


Alliansen är beroende av SD för att bli av med statsministern. och bägge blocken är beroende av SD för val av förste talman, som enligt prxis ska väljas ny för nästa period. Det går alltså inte att välja talman utan SD om inte M eller S är överens.
Så här kan största parti spela roll, dvs om M går med på detta, men det är sannolikt att M proklamerar att alliansen är större än S, och gör anspråk på talmannen.

Hur som haver, alliansen är mer beroende av SD än S, eftersom:

- Alliansen aktivt måste ha stöd av SD för att bli av med S genom förtroendeomröstningen.

- För att Alliansen måste förhandla med SD för att gå igenom en ny talman.

- För att S enklare kan förhandla med ett (1) mandat från ett parti, med både motståndaren Alliansen men även med SD, medan Alliansen måste förhandla varje tumskruv dels sins emellan, dels med motparterna, och sedan tillbaka in i alliansbunkern igen. Det är en mycket svårare sits. S.W

Anonym sa...

Givet att det blir omstart, (hypotesen att Löfven avgår självmant eller blir bortsorterad)
Det förra med sittande talman, det senare efter att en ny talman valts.

Enligt RF och RO ska i tur och ordning:

I. Ny talman väljas

II. Ny regeringsbildare (statsminister) väljas

III. Regeringsbildaren utser sedan
- regering, dvs ska förhandla om vilja som ska bli ministrar och vilka departement som ska fördelas
- håller regeringsförklaring (linjetal som ska vara förankrad med…..statsrådsdispositionen samt budget)

IV. Sedan, när regenten (inkl förhandlad regering) är vald, är det alltså dags för budgetomröstning, där budgeten innehåller
- En intäktssida, dvs skatter
- En utgiftssida, dvs köttgrytan, alla måsten och allt utlovat lull-lull, som finansens kräver finansiering
- En lånesida, eftersom det förefaller som att borgerligheten hemfallit att att inteckna framtiden genom att lånefinansiera vissa investeringar, tex snabbjärnvägen för beslutsfattare mellan Stockholm, Göteborg och Köpenhamn, ett tåg som inte kommer att ha tid att stanna i alla hoppfulla borttrollade kommuner när den väl är klar. Så här har tex C lagt sig lämpligt nära Mp redan nu, att lånefinansiera ett beslutsfattartåg - utan att tala om hur befintlig järnväg inkl godståg ska finansieras parallellt. Dvs indirekt menar ett borgerligt parti att man få mer pengar över i budgeten om man lånar pengar till nya spår, men risken…. att förutsätta 1 % ränta i 30 år, det borde man inte kunna komma undan med, att inteckna framtidens skattebetalare för att ha råd med budgeten idag, med redan världens högsta skatter. S.W

Anonym sa...

Budgeten beslutas som alla numera vet med eliminationsprincipen, dvs en slags utslagstävling mellan:

S- budget

M-budget

SD-budget

Alliansbudget, (dvs om de får ihop någon)

Före valet har alla allianspartier egna budgetar, så man ska få ihop en alliansbudget direkt efter valet.

SD- budgeten kommer att ryka i vändan före slutvoteringen, där slaget står mellan endera en Alliansbudget, eller mellan en S och en M budget. den senare har större möjlighet att få stöd av SD, medan en Alliansbudget i bästa fall kan få nedlagda röster av SD, dvs om Alliansen är större än S+Vp+Mp, dvs om SD anser att S budget är sämre. men sannolikheten är att en S budget anses vara mer aptitlig än en Alliansbudget, för SDs del. Så därmed blir regeringsbildningen avhängig vad det är för slags budget som står mot varandra i slutomgången. Och det är så klart inte klart, förrän efter det är klart, varför man helt enkelt kommer få svårt att bilda stabil regering före budgeten är spikad. Ujuj.


Det borde slutar med en alliansbudget mot en S-budget där SD är tungan på vågen.
Men kommer inte Alliansen överens, om en budget som faller SD på läppen, kommer det att
bli en M-budget mot en S budget. Jisses.

Dvs största minoritetsblock gäller inte, precis som efter valet 2014, där SD röstade på alliansen budget men Löfven valde att sitta kvar och hota med nyval.

Hur Alliansen ska få ihop en budget gemensamt som håller streck för SDs godkännande, ska bli intressant.
Dvs gillar inte SD Alliansens budget (eller mummel om budget) inför regeringsbildningen, så lär inte talmannen släppa fram en alliansregering. S.W

Anonym sa...

Det kommer att bli några rundor, men en regent med en regeringsdeklaration som grundas utan en förförhandlad budget torde får svårt att komma ut på banan. Så detta val kommer att bli svårt/segdraget med regeringsbildningen, just eftersom den hänger samman med budgetstödet och hur Alliansen kan förhandla inbördes och samtidigt lägga fram en budget som är mer smakfull för SD än en S budget.

Här är det mycket enklare för S att få igenom en budget än Alliansen, eftersom S sitter på finansen och är endast ett (1) parti som ska komma överens med sig själv.

I valet 2014 la tom m ut hela budgeten för 2014 - 2018 på partiets portal, så det gäller alltså att sy ihop en politisk helhet på 10 - 14 dagar för Alliansen som ska mätas mot S, och samtidigt låtsas som att SD inte, som i valet 2014, kan fälla, lägga ner eller stödja en budget.

Det ser ut som att S + SD kan få över 175 mandat. Innebär:
- S + SD kan blockera allt de vill för en alliansregering
- M + SD inte når 175 mandat, utan kommer att vara beroende av C, L eller Kds stöd.

Moderaterna har nog viss ordning i bot, Liberalerna har det knepigt med procenten och Björklund därmed inte alltför starkt mandat internt. Det samma gäller EBT, om hon inte når 4 % är det så klart kört ändå, men KD har ganska många olika fraktioner, så enkelt kommer inte heller EBT ha med internförhandlingen. C verkar vara rätt klara med sin sak, och har bara problemet att SD inte gillar Centerns "öppna hjärtan" dvs öppna plånboken, eftersom det inte går att sänka skatten, utan att det blir mer eller mindre uppror om inte omfattande transfereringar bibehålls, så här måste C komma ut ur garderoben före valet med en egen budget, vilket ska bli mycket intressant. (hur mycket skattesänkarparti C egentligen är, eller om man tänkt sig fortsatt högt skattetryck för att fortsätta finansiera det välfärdsindustriella komplexet, näringslivet kommer inte direkt applådera sänkta skatter, om det leder till sämre näringsklimat inom privatiserad offentlig sektor.

Valet avgörs alltså sannolikt på hur bra journalisterna och partierna är på att presentera sina egna budgetar för väljarna före valet, eftersom det blir sammanjämkningen av budgerna efter valet som avgör regeringsfrågan. SD kommer att ha en egen budget, och det är den man ska hålla kolla på (Ösom väljare) för att se om/hur övriga partier triangulerar eller inte, mot vågmästaren. Det kommer att bli underhållande, konsten att pissa på Jimmy, och samtidigt lägga sig lagom nära varandra i budgeten. S.W