fredag, september 08, 2017

Är Sverigedemokraterna ett rasistiskt parti?

Är Sverigedemokraterna ett rasistiskt parti?
De har mörka rötter och de lockar till sig många personer, varav många är främlingsfientliga och säkert en del rasister, typ.
Samtidigt är deras förslag i riksdagen och deras partiprogram sannolikt i huvudsak rätt anständiga. låt vara med nationalistiska och isolationistiska och andra övertoner. De blandar högerståndpunkter med vänsterpopulism och ekonomisk vilda västern, typ.
Idéhistorikern Per Sundgren (V) skriver i Expressen en viktig artikel där han lyfter fram den del i deras partiprogram som stinker av främlingsfientlighet och rasism, typ.
Mattias Karlsson (SD) svarar faktiskt rätt defensivt, sannolikt eftersom det uppdiktade talet om människors "essenser" bara är ren och skär ovetenskaplig smörja.
Sverigedemokraternas mörka förlutna finns alltså kvar i nuet och går inte att smita ifrån.

http://www.expressen.se/debatt/rasismen-finns-nedskriven-i-sds-partiprogram/

2 kommentarer:

Anonym sa...

Ursäkta ... men det är knappast ovetenskapligt att vi är genetiska brygder av våra föräldrar och deras föräldrar (och ibland lite skador och ...). Samt även givetvis en påverkad av den miljö vi växer upp i. Brukar läsa https://twitter.com/AmirSariaslan och det han länkar vidare till, med stor behållning.

Nu är väl inte "nedärvda essäns" världens bästa ord för vad SD försöker beskriva, men bara föreställ sig att de istället skrivit rakt upp och ned "DNA" + "miljö" istället.

Egentligen borde SD har slopat den biten helt, för den är som gjord för varje en som bara vill missförstå, spela roll om att just alla egentligen är rätt överens om att arv och miljö påverkar oss. Det är också fört på sistone det börjat erkännas att "kultur" kan ... ja inverka på folk.Men föreställ dig

Anonym sa...

"Nedärvd essens" är helt enkelt vad vi föds med, våra föräldrars gener i ngn kombination plus eventuella skador/slumpmässiga förändringar.
Vi får alla olika styrkor/svagheter vare sig de sitter i 'hövvet' eller kroppen. Vår uppväxt kan förstärka eller försvaga dessa styrkor/svagheter. Utbildning/träning kan utveckla/hålla tillbaka. Det är inte konstigare än så. Men att vi har nedärvt ... "material" (bättre ord?) DET är väl just alla överens om idag i alla fall?

Hm, det är i alla fall så JAG har tolkat tjafset kring SD's "essens" och något slags bevis för rasism. Nope, det är för att det är en viss budbärare som säger det och därför skjuter man skarpt.

Jag minns en tid då det höhöades över att det bara var 'losers' (bonnläppar/outbildade/arbetslösa etc) som befanns rösta på SD då de nådde Riksdagen. Dessa höhöare tänkte nog garanterat något i stil med "nedärvd essäns" hos de som bara kunde rösta SD.

Något tystare angående detta några år senare och 10% till i röster.