fredag, augusti 19, 2016

Lokala förbud mot att tigga? Ja eller nej?

På 1960-talet togs tiggeriförbudet i Sverige bort. Det behövdes inte eftersom ingen skulle behöva tigga i Sverige, socialtjänsten skulle gripa in till alla utan resurser.

För typ 5 år sedan gjorde EUs fria rörlighet, och armodet för romer i Rumänien och Bulgarien, att idag ca 4-5.000 romer regelbundet finns över hela Sverige för att tigga.

Naturligtvis är tiggeriet organiserat, i så motto att det sitter typ bara en som tigger utanför affärer och på andra platser. Ibland uppstår tvister, och ibland berättar de som tigger att de får betala för platsen. Men samtidigt är de som tigger romer från olika byar och klaner/ släkter i Rumänien och Bulgarien, där de lever i stort armod.

Jag har skrivit och funderat kring detta tidigare på denna blogg, och har inte kategoriskt avfärdat tanken på att möjliggöra lokala förbud eller restriktioner i kommunerna, om man så vill.

Detta har ofta bemötts som typ oansvarigt.

Igår öppnade plötsligt civilminister Ardalan Shekarabi för detta tidigare otänkbara, att även Sverige skulle föra det möjligt för kommuner att begränsa eller förbjuda tiggeri. Moderaterna är positiva. Folkopinionen för, folkföreträdarna emot, typ.

Många krafter har reagerat mycket starkt mot detta, inom regeringen (Miljöpartiet), inom S både lokalt och centralt, inom alliansen C och L osv.

Men det finns även, intressant nog, även andra röster som liksom jag inte kategoriskt avvisar tanken.
T ex Alice Teodorescu i GP, Widar Andersson i Folkbladet, Stig-Björn Ljunggren (S), och Andreas Henriksson (Dagens Samhälle).

Dagen Nyheter öppnar för en mellanlinje, inga tiggeriförbud men att tillämpa de lagar som finns om t ex max tre månader i Sverige, inte vildcampa eller sova på gator, inte bryta mot sanitära eller nedskräpningsregler osv.

Några kamrater jag känner åkte bil 700 mil genom Europa och genom många städer, de noterade att de nästan inte såg några som tiggde.

3 kommentarer:

Anonym sa...

Att följa de lagar vi redan vore ett stort steg och skulle mollifiera oss som retar oss något vansinnigt på veliga jönsiga politiker som lyssnar för mycket på "fattigdom kan inte förbjudas"-folket. Tremånaders regeln, vildcamping och nedskräpning alltså ska banne mig gälla alla, men av någon anledning inte tiggarna. Trafikverket som har 100 000-tals kr i städkostnader och överväger att stänga vägtoalett efter toalett.

Helst skulle jag vilja att folk helt slutar skänka en slant i koppen, det skulle vara så mycket enklare. Skicka pengar till seriös organisation i hemländerna istället, eller adoptera en familj i där. Det tiggarvurmarna i min kommun gör, skakar fram husvagnar, tigger pengar till gasol, kläder, grejor etc ... är inte bra. De jagar kommunen med blåslampa om olika krav. Från dem hör man inget om tre månader ... nej deras tiggare kan bara inte överleva i hemlandet (hur nu de klarade av det tidigare, en del ser ut att vara närmare runt 60)

Jag har läst SÅ många överdrifter om vad ett förbud skulle kräva, som att polisen inte hinner med, avkräva böter från en som inte kan betala etc etc. Det enda som krävs är att de föses bort. Som jag läste på twitter ngt i stil med (vi har förbud mot att dricka alkohol på offentlig plats) "Dricker du öl? Ajabaja, schas bort med dig". Kan lätt omskrivas till "Tigger du? Ajabaja, schas bort med dig".
Överdriften om att ett förbud skulle kriminalisera tiggeri. Lika litet som supande offentligt är kriminellt. Det är 'bara' förbjudet. Så just ja, lokala ordningsstadgor kan troligtvis redan kunna täcka upp, men inte en kommun skulle väl våga. Finns för mycket vänsterfolk, även insprängt i alliansen.

Finner det fascinerande att en i romska förbundet eller någonting varnar för att om de förbjuds tigga så kan en del gå över till kriminalitet istället. Har inte länken tillgänglig just nu, men min första tanke var att det finns redan åtskilliga som är kriminella (vägpirater, åldringsrånare) trots att det är tillåtet att tigga.

Så ja, gärna lokala förbud, men ett nationellt kan vara bättre och enklare att förstå sig på. Om man inte även urvattnar det med en massa undantag, i sann svensk politisk anda.

Unknown sa...

Instämmer delvis med ovanstående. Den fria rörligheten i EU gäller under förutsättning att man har ordnat boende, kan försörja sig och inte belastar värdlandets sociala myndigheter. De romska tiggarna uppfyller generellt inga av dessa krav. Dessutom gör de sig generellt skyldig till en lång rad brott, tex bosätter sig på annans mark eller i offentlig miljö utan tillstånd, skräpar ner och förorenar runt sina boplatser med stora saneringskostnader som följd, begagnar kollektivtrafiken utan att betala etc.

Det finns redan en lång rad lagar och regler man kan tillämpa utan att kriminalisera fattigdom eller tiggeri.

Jag vill inte förbjuda den lokala scoutkåren att samla in pengar till sitt sommarläger, och jag vill inte bli polisanmäld för att jag ber en medresenär om hjälp för att jag saknade en krona till bussbiljetten.

Att förbjuda tiggeri är i första hand populism, de tiggande romerna som sover i portuppgångar och parker kommer man åt med dagens lagstiftning, men politisk vilja saknas.

Anonym sa...

Förbjuder man tiggeri så förvinner tiggeriet tämligen direkt då ingen kommer investera i att ta hit tiggare om man riskerar att inte få tillbaka pengarna.
Börjar man följa lagen som finns (3 månadersregeln) så borde den kombineras med att tiggaren måste ha ett tillstånd av polisen så de får koll på vem och hur lång tid och var. Och kanske inte ge ut tillstånd under vintermånader när det är kallt, utan bevisat boende.

Nu när alla vet att det är som en maffiaorganisation som utnyttjar fattiga så borde något göras mkt snabbt.

Lyssna på denna polisman från Linköping. https://www.youtube.com/watch?v=iHRblNjs_UI