onsdag, februari 05, 2014

Correns (m fl) ledarskribent Marika Formgren tvingas sluta. Synd!

Jag har läst många ledare av Marika Formgren i Östgöta Corren, Smålandsposten och i andra tidningar. En ledarskribent med hög kvalitet och stor integritet, mycket läsvärd och intressant.

Hon väljer nu att sluta skriva ledare, skriver hon i ett tänkvärt inlägg på sin blogg. Jag beklagar det.

Hon motiverar det också:

"Att få vara frispråkig (i bemärkelsen tänka och uttrycka mig fritt), och att människor omkring mig är frispråkiga, är en nödvändighet för mig. Jag vill förstå hur jag själv och andra tänker och resonerar, och jag vill komma till pudelns kärna. Men det går inte om man hela tiden ska anpassa sig till informella regler för vad som anses politiskt korrekt. När det dessutom räcker med att fel person länkar eller uttrycker sig uppskattande om någon av ens texter för att man själv ska placeras i giftskåpet, är tankefriheten kastrerad och debattklimatet så syrefattigt att hjärndöden hotar.
Det är därför jag valde att sluta som ledarskribent. Jag hade kunnat fortsätta, men jag hade inte fått tänka och uttrycka mig fritt, och därför valde jag att säga upp mig.
Men jag kommer att fortsätta att skriva, här på bloggen, och i tidningar och tidskrifter när de vill publicera mina texter utan förbehåll och förhållningsorder om vad jag får tänka, vilka idéer jag måste omfamna och vilka jag måste ta avstånd ifrån.
En längre text om hur jag ser på tankefriheten i Sverige har i dag publicerats av Axess:
Sluta med propagandan"

Hennes artikel i Axess är också mycket intressant, några citat:

"Jag är konservativ i den meningen att jag tror att samhällsförändringar bör växa fram organiskt. Liberala och socialistiska försök att skapa en ny människa – från Homo sovieticus till genuspedagogik – skrämmer mig. Det ligger något totalitärt i att försöka skapa nya människor, och att staten ska fostra folket till rätt åsikter. Men man behöver knappast vara konservativ för att vilja avskaffa den statliga normbildningen. Liberaler som älskar ekonomisk frihet borde också älska tankefrihet. Frihetliga socialister likaså. Och alla som kallar sig demokrater borde undra vad som hände med den ”fria åsiktsbildning” som demokratin sägs vila på.
Många anser nog att jag överdriver problemet. Vid en debatt i Almedalen 2012, när Paulina Neuding och Johan Lundberg beklagade sig över guilt by association och att kopplas ihop med massmördaren Breivik, sade Jasenko Selimovic (FP) att de var överkänsliga.
Men jag känner personer som varken är politiker eller journalister och som har tappat kunder eller börjat få nej på jobbansökningar efter att de stuckit ut hakan i den offentliga debatten. Jag har själv kallats in till en chef och fått veta att jag har ”skrivförbud vad gäller integration, invandring, feminism, jämställdhet och familjefrågor”, eftersom jag inte ”ligger i den liberala mittfåran”. När åsikter som avviker från den statliga normbildningen leder till att ens försörjningsmöjligheter hotas har man två val: att anpassa sig eller protestera mot en kastrerad tankefrihet."

Det är uppenbart att Marika Formgren i hög grad syftar på taknivån i svensk migrationsdebatt, som hon genom egna erfarenheter upplever som låg. Jag delar ju som bekant helt den bedömningen. Nog är det anmärkningsvärd att Marika Formgren kallats in till en chef och fått skrivförbud i dessa viktiga frågor eftersom hon inte "ligger i den liberala mittfåran".
Jag vet inte om det är Corren hon syftar på, men helt klart är att ledarskribenten Christian Dahlgren där är mycket liberal bl a i sina ledare i migrationsfrågor. Marika Formgren analyserar samma stämmobeslut så här i Västervikstidningen.

Jag beklagar att Marika Formgrens stämma inte längre hörs på svenska ledarsidor och hoppas att hon kommer att fortsätta och erhålla utrymme i sammanhang där krav inte ställs på "kastrerad tankefrihet".
 

4 kommentarer:

Anonym sa...

tvivlar på att det är migrations och invandring som hon i första hand vänder sig emot, snarare är det genus och feminism det handlar om i första rummet. Migration är knappast en totalitär ideologi med åsiktshegemoni som ideal tillskillnad från de sist nämnda. men jag håller med om att det är illa när de sansade rösterna tystas och dårarna får hålla hov.

/Maggan

Bo Neregård sa...

Det är väl en välsignelse att slippa Marika Formgren som ledarskribent i Corren. Hennes lovord för de allra sämsta nyliberala sidorna hos Annie Lööf har varit påfrestande.

ned newman sa...

Marika Formgren hör till de (få) läsvärda skribenterna i detta land. Som tur är kommer hon att gissningsvis fortsätta i andra tidningar och media.

Anonym sa...

Det finns ingen demokrati/åsiktsfrihet i Sverige på riktigt , det är ägare/chefer på olika media som dikterar vad som får skrivas/tyckas i media .

Har man tex åsikten att man vill minska på invandringen så stämplas man direkt som rasist!!

Politiker / journalister är hycklare som förvrider sanningen och för Svenska folket bakom ljuset.