måndag, juni 03, 2013

dansbandsmoms-debatt i P4, Louise Epstein

Jag har skrivit flera motioner, den senaste med Anders Åkesson, om att "kulturmomsen" på 6 % borde omfatta också dansmusik oavsett om man bara lyssnar eller också dansar till musiken.

Idag är t ex rockkonserter "kultur" och betalar 6 procent medan den fina dansbandskulturen inte är "kultur" och får betala 25 %.

Det är inte rättvist och staten nedklassar egentligen den folkliga danskulturen.

Dans är mera motion än kultur är ett argument. Men varför är då liftkort i fjällen gynnade av 6 % momsen men inte dansen?

Benny Anderssons orkesters musikturnéer var 6-procentsmomsiga men när de tog med en liten minidansbana blev skatten på alltihop genast 25 %...

EU-kommissionen ser nu över mervärdeskatte-direktivet och säger faktiskt att "liknande varor och tjänster bör omfattas av samma moms".

I det läget bör Sverige bl a driva på för att även danskulturen omfattas av samma moms som rockkonserter, därför har jag motionerat som enskild riksdagsledamot, synd att utskottet förhåller sig rätt passivt. 

3 kommentarer:

Daniel Giertz sa...

Det är 6% moms på en pysselbok som barn ska färglägga, men 25% moms på en pysselbok som barn ska klippa i.

http://www.skatteverket.se/foretagorganisationer/moms/vadarmoms/2512eller6procentsmoms/6procent.4.58d555751259e4d66168000354.html

Anonym sa...

En annan sak du borde rota i är riksbankens personallån på 0,75-1,00%.

Bo Neregård sa...

Ja du Staffan!

Den svenska dansbandskulturen är i likhet med surströmmingen och snuset något man inte exmerar nere i övriga EU och därför har vi det motigt på dessa fronter.

Din jämförelse med liftkortsmomsen är ju relevant men tänk på vilka företagsintressen och välbärgade brukares intressen som ligger bakom så förstår du skillnaden. Det enkla folket på väg till Malung har ingen som lobbar för sig nere i Bryssel.

Din käpphäst, vår försämrade självförsörjning av livsmedel, är ett större problem som vi också hade sluppit om vi stått utanför EU.