onsdag, oktober 03, 2012

Ta tillvara landsbygdens potential!

Karin Jonsson, oppositionsråd för Centerpartiet i Norrköping och jag skriver i Norrköpings Tidningar om landsbygdens möjligheter, och hur Centerpartiet driver på för att förbättra förutsättningarna.

Miljöpartiets politik är ibland alldeles för extrem med t ex skattehöjningar som skulle driva industri och jordbruk ut ur landet, och därmer försämra miljön eftersom resultatet då skulle bli att Sverige fick importera allt mer från industrier och jordbruk i andra länder som har väsentligt högre miljöstörande utsläpp.

Vänsterpartiet använder ibland ordet landsbygd i sina material, men har väldigt lite att komma med, mest att förstatliga och kommunalisera och socialisera så mycket som möjligt, vilket därtill ger motsatt effekt.

Centerpartiet är alliansens gröna röst och det parti som driver på i miljö- och landsbygdsfrågorna, ibland med betydande motstånd från främst M och FP. Därför är det så viktigt med ett starkare Centerparti!

Igår tisdag 2 oktober debatterade jag och min riksdagskollega Annika Lillimets (MP) om ekologiskt, utländskt eller svenskt "konventionell" mat i Radio Östergötland.

Fast jag använder ju i princip inte ordet "konventionell", som är ett väldigt färglöst och negativt ord. Jag har respekt för ekojordbruket som ett bra miljöalternativ, låt vara med lite fyrkantiga regelverk. Men ett rätt likvärdigt bra miljöalternativ är faktiskt det moderna miljövänliga världsledande jordbruket i Sverige som verkar inom ramen för världens strängaste miljö- och djurskyddslagar, vårt kalla klimat och goda etik!

 

3 kommentarer:

Bo Neregård sa...

Landsbygdens potential ligger kanske i lokala ekonomier, långt borta från det samhälle Staffan strävar mot. Konsumenter i lokala ekonomier väljer om möjligt bort t ex importerat kött och en politik i den riktningen borde vara framgångsrikare för (C) än att skylla på (MP).
(C) må kalla sig Alliansens gröna röst men alla kan vi tappa rösten för kortare eller längre tid. För Centern kommer åkomman att vara så länge man ingår i en kombinerad val- och regeringaallians.

Anonym sa...

80% av landsbygdens befolkning jobbar med annat än jord o skog. Det är dags att dessa grupper intressen kommer upp på agendan. För detta borgar Folkpartiet!
De flesta är reparatörer eller skiftarbetare inom industrin eller läkare o lärare eller ingenjörer o sjuksköterskor - dom har inget behov av ett Centerparti som bara verkkar för mera bidrag till jord o skogsbruket. Dessa har överlevt sej själva o river nu runt i vår gemensamma naturskog samtidigt som man tar emot bidrag för att man äger mark. Det vore väl bra om den som äger en lägenhet eller ett hus också kunde få bidrag för att man äger det. Staffan - ärligt talat hur mycket bifrag ska konsumenterna ge till bönderna innan dom är nöjda?? LANDSBYGDS- ministern är ju ett skämt i det perspektivet Folkpartist!

Anonym sa...

Det är bra att du jobbar med frågan,men ni som parti har ett problem. Trots mitt intresse för politik är inte landsbygdens främjande något som jag kopplar ert parti samman med. Det kan bero på tre saker:
1. Partiet är egentligen inte fokuserat på frågan.
2. Partiets kommunikation klarar inte att få fram frågan.
3. Jag är okunnig.
Jag är en person som läser rikstidningarna, ser nyheter på TV och följer media på nätet. Jag tror därför att jag inhämtar minst lika mycket information från media som svensken i allmänhet. Alltså kvarstår 1 och 2. Så vad VILL partiledningen egentligen? Ett antal tämligen nyliberala reformer har jag förstått. Men landsbygdsutveckling? Jag tvivlar, om man nu inte tror på,att dessa nyliberala reformer ska frälsa landsbygden.