torsdag, juni 07, 2012

Rysk general driver Finland till Nato, eller tvärtom?

Generalstabschefen i Rysslands försvarsmakt, Nikolaj Makarov, besöker Finland och Sverige.

I Finland uttryckte han sig mycket rakt på sak i en lite Kalla Kriget liknande retorik. Några länkar här och här och här och här.

Ryssland ska alltså kunna förlägga stora militärförband nära Finlands och de baltiska staternas gränser och hålla omfattande militära övningar. Men inte Finland, "vem förbereder sig Finland att strida mot", frågar sig general Makarov.

Motfrågan är given, "vem förbereder sig Ryssland för att strida mot"?

Jag tycker att Makarovs och därmed ryska försvarsmaktens uttalanden är anmärkningsvärda. Vi får se vad han säger när han besöker Sverige.

Kommer hans uttalanden att få åsyftad effekt, att Finland avlägsnar sig från samarbete med Nato och istället närmar sig samarbete med Ryssland...

Eller blir hans uttalanden contraproduktiva...

Nog behöver Sverige analysera sina militära allianser, vilket Centerpartiet vill. Få se var regeringen - och S - landar.

Tillagt: Även SvD kommenterar.

5 kommentarer:

jan-olov sa...

Tack Staffan Danielsson att du kliver fram som första försvarspolitiker och kommenterar och ställer de relevanta frågorna efter Makarovs uttalanden.

Kn Jan-Olov Holm

Hrmn sa...

Det gläder mig som centerpartist att Du formulerar dig så klart och tydligt. Alla uttalanden om Finland från rysk militär sida berör Sverige indirekt. Nu måste faktiskt försvarsministern ta till orda!

Anonym sa...

Bra att du uppmärksammar detta. Med tanke på vår solidaritetsförklaring betyder detta nästan lika mycket för oss som våra grannar Finland. Vi delar även flera likheter med Finland såsom att ännu inte vara medlemmar i NATO om än oerhört nära. Vi kan båda se oss som grannar till Ryssland om än att Finnarna är ännu mer trängda än vad vi är.

Anonym sa...

Staffan, om Centerpartiet driver en linje om att öka försvarsanslaget så kommer jag rösta på er!

Carl

Anonym sa...

Hej Staffan,

För många av oss som frekvent läser din blogg är detta ingen som helst överraskning. Att Ryssland utvecklas åt helt fel håll har vi sett i alla fall 10 år.
Det är därför extra frustrerande att du som sitter i försvarsutskottet verkar lägga mycket av din tid på att motarbeta försvaret, till exempel med dina ständiga attacker mot flygvapnets önskemål om att vindsnurror inte skall plaseras där det stör deras flygverksamhet.
Du borde lägga all din tid på att göra allt du kan för att Sverige skall få ett så effektivt och slagkraftigt försvar som möjligt. Vindkraftverk, kossor och ekologisk mat kan säkert någon annan utanför försvarsutskottet bekymra sig för.

//Jonas75