onsdag, januari 04, 2012

Om bloggen (Ett militärt) Alliansfritt Sverige

Jag skrev i höstas några små ord om vikten av att vara varsam med orden, och kritiserade bloggnamnet "Alliansfritt Sverige". Jag fick en del kritik från bloggen själv, och från andra, men stod fast i följande inlägg.

"Alliansfritt Sverige" uppmärksammar återigen mitt förslag i en liten årskawalkad.

Det visar sig att namnet helt anspelar på Sveriges militära alliansfrihet:

"Centerpartiets riksdagsledamot Staffan Danielsson krävde att vi skulle byta namn eftersom han tycket att Alliansfritt Sverige anspelade på terrorism och mord på meningsmotståndare. Danielsson som är Centerpartiets försvarspolitiska talesperson missade helt att namnet anspelar på Sveriges militära alliansfrihet. Det var första och gissningsvis enda gången vi jämförts med självmordsbombare."

Jamen, i så fall har jag inga problem med det! Men varför skriver ni då så lite om den och så mycket om en annan allians?

Läs även andra bloggares åsikter om , , , ,

4 kommentarer:

Anonym sa...

Om du tittar på vilket datum de startade och läser deras gamla inlägg så syns det ganska tydligt att udden ligger mot den borgerliga alliansen.

Den sanna bakgrundshistorien är snarare att de tog en gammal populär slogan och återanvände den för ett nytt syfte, i det här fallet att motarbeta (borgar-)Alliansen.

Själv tycker jag att det är ganska vitsigt och helt okej. Däremot är uppenbarligen företrädarna för ett Alliansfritt Sverige tillräckligt förstående för din ståndpunkt för att de ska ljuga om bakgrunden till namnet.

g9x sa...

Du är så söt n'r du är förnärmad

krank sa...

Man undrar ju ifall Staffan Danielsson är bekant med såkallade "lustigheter". Roligheter, vitsar - humoristiska liknelser och metaforer, ordböjningar och så.

Namnet har givetvis två betydelser. Dels anspelar det på sveriges alliansfrihet. Dels anspelar det på att de som styr bloggen gärna skulle se att den borgerliga alliansen upplöses eller i vart fall slutade styra landet.

Se där - var det så fantastiskt svårt?

För vidare studier i ordvitsar och lustifikt och skojfriskt språk rekommenderas studier av Hasse & Tages samlade verk. kanske kan herr Danielsson då via idoga studier skaffa sig en smula så kallad "humor". Sådan ska vara bra för hälsan, har jag hört.

Staffan Danielsson sa...

Jo, jag vet att när vänstern "skämtar" om ett Sverige fritt från det ena eller andra, då är det humor och okontroversiellt.

Medan det med all rätt är fördömligt och förfärligt när extrema krafter på andra kanten har använt eller använder liknande språkbruk.

Min poäng är att vi bör vara försiktiga med att använda termer som att Sverige ska vara "fritt från" det ena eller det andra, vare sig "vi" befinner oss på vänster- eller högerkanten. Eller för den skull däremellan.