torsdag, november 10, 2011

på Brännpunkt om att rädda svenskt jordbruk!

Näringslivsjournalisten Gunnar Lindstedt på Veckans Affärer har i artiklar där och sedan i ett debattinlägg på SvDs Brännpunkt starkt kritiserat mjölkföretaget Arla, korrekt visat på den starka produktionsminskningen i det svenska jordbruket och sedan angivit lösningen till att satsa ännu mera på lokalt småskalig ekoproduktion...

Detta har ju varit riksdagens och konsumenters och medias och politikers starka fokus i flera decennier nu. Och ekoproduktionen har ökat från nästan ingenting till 5 procent av produktionen, helt OK.

Men dramatiken är att den helt dominerande produktionen från det moderna miljövänliga jordbruket under samma tid har minskat sin livsmedelsproduktion med en tredjedel samtidigt som importmaten väller in och snart har över 50 procent av marknaden.

Fokus måste nu riktas mot den dominerande produktionen och dess konkurrenskraft måste öka så att utvecklingen kan vändas.

Jag kritiserar Lindstedt starkt i en replik på Brännpunkt, och anvisar lösningen.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , ,

2 kommentarer:

Anders Persson sa...

Landsbygden avfolkas och är illa ute. Därför saknas det arbetskraft för arbete som behöver utföras. Här i Värmland förekommer det att det att det är tjeckiska akademiker ( lärare och ingenjörer) som röjer i skogen när det inte går att få tag på svensk arbetskraft.

Anonym sa...

AP:
Inte f-n saknas det arbetskraft på landsbygden! Du är ju helt ute och cyklar om du fått för dig att arbetslösheten i värmland eller norrbotten är 0 %?

Det som saknas är antingen betalningskraft hos företagen som vill tex ha röjning gjort och då faktiskt får betala en hyfsad lön för att få folk eller så saknas det B I L L I G arbetskraft som balter, östeuropeer och diverse asiater.

Visserligen kommer det kanske att lösa sig med billig arbetskraft nu när Europa och även Sverige är på väg in i den mörkaste och djupaste av ekonomiska kriser.