fredag, oktober 21, 2011

Okynnesåtal mot barnläkaren..?

Fredagkväll på tåget Halmstad-Lund-Linköping framme 21.58, efter givande besök på Lv6 mm. i Halmstad.

En för tidigt född flicka, i plågor och dödsdömd, dog. Föräldrarna, som bad att flickans svåra plågor måste lindras, polisanmälde dödsfallet. Åklagaren anhöll läkaren på sjukhuset, häktade henne en vecka, åtalade.

Tingsrättens dom kom idag, klockren. Ej säkert att blodprovsanalysen är korrekt, ej säkert att smärtlindringen (tiopental) orsakade, ej säkert att barnläkaren injicerat.

Barnläkaren är friad men trots detta oerhört hårt straffad.

Kan man JO-anmäla en åklagare för okynnesåtal..?

Expressen, Aftonbladet,

Läs även andra bloggares åsikter om , DN, SvD,DN-ledare
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,

4 kommentarer:

Anonym sa...

Svar på din sista fråga: ja, jag önskar nästan det..

Mycket märkligt beteende av föräldrarna också som först går med på att sluta med livsuppehållande åtgärder och sen när barnet dör då ska läkaren åtalas..

Jag tror att läkaren blev ett oskyldigt offer för en ilska som egentligen baserade sig på det faktum att barnet i ett tidigare skede blev felbehandlad - inte av läkaren utan att sköta..

Jag tycker väldigt skynd om läkaren. Stackars, stackars människa som bara har gjort sitt jobb.

Det är också synd om föräldrarna som förlorade sitt barn. Jag önskar bara att de hade kunnat acceptera faktumet utan att vilja sätta dit någon oskyldig.

Anonym sa...

Enkelt, upp till sex månaders fängelseför brottet obefogat åtal - vid fällande dom.

Anonym sa...

Missade att vid grovt brott handlar det om 6 mån - 4 års fängelse.Kan inte handla om annat än grovt brott i just det här fallet.

Källa: Brb 15 kap 5 §

Anonym sa...

Nja anonym - nu handlar "obefogat åtal" om att du hittar på en historia i syfte att strafflägga en oskyldig. Inte huruvida en åklagare gjort fel i att åtala.

Jag tycker det är bra att detta hanterats i rätten. Brottet som läkaren var misstänkt för är så pass grovt att något annat än åtal var otänkbart. Vi har en bra tradition där brott avgörs i rätten - efter att båda sidor lagt fram sin talan.

//Sten