lördag, september 10, 2011

Försvarsutskottet i Helsingfors

En grupp ur försvarsutskottet har i två dagar gjort ett intressant besök i Helsingfors.

Ambassaden med ambassadör Johan Molander och försvarsattaché Ingemar Adolfsson i spetsen hade gjort ett givande program med många intressanta möten.

Finlands parlamentariska situation och tradition är ju klart olik den svenska, med ständigt breda majoritetsregeringar. Efter senaste valet och sannfinländarnas (f.d Landsbygdspartiet)osannolika framgång från 5 till 39 riksdagsmandat (!) bildades så småningom en regering med 6 partier ("sixpack"), S, M, De Gröna, Svenska Folkpartiet (oavbrutet i regering sedan 1979, tror jag..), Kristdemokraterna och ett till (Vänsterförbundet).

Oppositionen utgörs av två partier, det försvagade Centerpartiet och det uppblossade Sannfinländska.

Ordförande i Försvarsutskottet kom från Sannfinländarna, Jussi Niinistö. De är EU-negativa och vill inte samarbeta mycket med andra heller militärt.

På grund av Sannfinländarna håller Finland på att överge sin traditionella politik att agera konstruktivt i EU och optimera finska intressen. Nu är de bråkstakar genom att de inte vill att EU ska stödka Grekland ut ur krisen, och genom att Finland vill ha säkerhet i Grekland för att medverka.

Försvarsminister är Stefan Wallin från Svenska Folkpartiet, som gjorde ett mycket gott intryck. Hans situation är dock mycket besvärlig då den nya regeringen vill spara ca 3,5 miljarder kronor på försvarsbudgeten till 2015, som omfattar ca 25 miljarder.

Samtidigt råder enighet om att behålla värnplikten, ha kvar ett invasionsförsvar över hela landet samtidigt som man ska förnya allt dyrare försvarsmateriel. T ex behöver nog nya stridsflygplan upphandlas framot år 2025 när de nuvarande F 18 tjänat ut.

Man måste nog trolla med knäna för att få detta att gå ihop. Försvaret omfattade 750.000 man på 1980-talet, nu ca 350.000 och man ska minska till 250.000 eller mindre.

80 procent av killarna gör värnplikten på minst 6 månader.

Den nya regeringen har lite dubbla budskap i Natofrågan. Inga initiativ ska tas under mandatperioden, men frågan ska följas noga, ungefär. Man är alltså kraftigt splittrad.

De finsk-ryska relationerna har "never been so good". Vi träffade flera analytiker. En synpunkt var att Ryssland idag inte utgör något militärt hot, eller har någon agenda mot Finland. De har fullt upp med inte minst Kina. Rysslands modernisering av försvaret sågs inte som någon stor sak. Rysslands närvaro i Östersjön sågs som helt oberoende av Nordstreams tillkomst.

Se också Johan Forsell (M)
Läs även andra bloggares åsikter om , , , ,

4 kommentarer:

kriesse sa...

hmm, två saker. Det är väl jättebra att Finland vill ha säkerhet för sina lån för det är ju trots allt lån. Det är ingen välgörenhetsgala där man ska ge pengar till Grekland så säkerhet är väl common sense. Jag menar skulle en bank låna ut en miljon till en hemlös om denne inte har säkerhet som täcker?

2: Finland har inte F-16 plan de har F-18.

Man kan ju även fråga sig varför Finland väljer att ha kvar sitt invasionsförsvar om nu ryssen inte skulle utgöra något hot.....

Staffan Danielsson sa...

Visst är det F 18, tack för påpekandet!

Skulle övriga EU-länder kräva samma säkerhet skulle inte Grekland få något stöd i sin kris, utan EUs insats bygger ju på samlad uppslutning, främst inom Euroområdet, som på sikt ska ge Grekland möjlighet att komma ur sin, mycket självförvållade, kris.

kriesse sa...

Jo men länder ska inte tvingas att ge bort pengar till andra länder. Ett land som Finland är fortfarande (än så länge) en suverän stat. Jag tycker de ska ha rätt till andelar i Greklands guldreserv som säkerhet.

Om man inte får ha säkerhet låter det nästan som att politiker lurar sin befolkning genom att använda ordet "lån" ifall det själva verket handlar om att ge bort pengar.

jan-olov sa...

Staffan,

Föreslår att du går på hårda militär fakta som upprustning och omfattning och profil på övningsverksamheten snarare än finska analytiker tyckande.

Skilj på kapacitet och hot när du och kollegorna skall samla er för nytt försvarsbeslut.
Hotet och den ryska agendan vet varken vi eller finnarna så mycket om eftersom vi inte deltar i ryska nationella säkerhetsrådet sammanträden eller hur?!
Däremot kan du ju studera i praktiken vad som nu sker i japanska havet,barents hav,Putin oräkneliga besök på skjutplatser,försvarsindustri samt den groteska militära upprustning.

Man är ganska optimistisk om man inte ser vad han mfl prioriterar.

Fundera varför Finland behåller ett invasionsförsvar och värnplikt

Bra dock att ni besöker Finland och kalibrerar läget och uppdaterar er.
Polen nästa?

/Jan-olov