fredag, september 02, 2011

Det finns en gräns för hur många flyktingar som Sverige kan integrera

Jag publicerar idag en debattartikel på Newsmill i de mycket laddade frågorna kring invandring/flyktingmottagande och integration.

Utifrån principen om en öppen och generös svensk politik på dessa områden menar jag ändå att det behöver diskuteras hur många som Sverige klara av att ta emot och integrera på ett bra sätt, och att det är uppenbart att världens flyktingar är så oerhört många att Sverige måste sätta upp gränser för hur många man uthålligt klarar av att välkomna och integrera.

Jag lyfter särskilt det snabbt ökande antalet ensamkommande flyktingbarn, där Sverige faktiskt och relativt sett tar emot fler- och mångdubbelt fler än andra länder i EU.

"Det kommer allt fler ensamkommande flyktingbarn från andra världsdelar till EU, och relativt sett allra flest till Sverige. De är i de senare tonåren och ibland kanske äldre, eftersom de flesta saknar alla identitetshandlingar. Transporterna hit är ibland organiserade på olika sätt, och kan också ibland syfta till att möjliggöra en anhöriginvandring. Sverige ska självfallet ha en generös inställning till ensamkommande barn, men även här bör förutsättningarna kunna granskas och integrationen måste fungera.

Det är också anmärkningsvärt att dessa ungdomar i så hög utsträckning söker sig just till Sverige. Sverige tog år 2010 emot ca 2.400 stycken medan t ex Tyskland och Frankrike tog emot ca 500 var liksom Danmark, medan Norge och Nederländerna tog emot ca 800 var. En diskussion om rimligheten i att Sverige uthålligt ska klara att ta ett så mycket större ansvar än andra länder måste kunna få föras. Vi vet också hur ansträngd den svenska mottagningen är."

Jag har låtit riksdagens utredningstjänst utreda antalet ensamkommande flyktingbarn som kommer till olika länder i EU, se nedan. Jag tycker att Sverige tar emot oproportionerligt många relativt övriga länder, vår mottagningsapparat är av förklarliga skäl mycket ansträngd och vi behöver därför diskutera våra regelverk i relation till andra länders.

Tabell 1. Antal ensamkommande asylsökande barn i ett antal IGC-länder åren 2006 - 2011
År 2006 2007 2008 2009 2010 2011*

Belgien 633 519 470 511 1081 483
Danmark 104 84 297 542 428 110
Finland 108 98 706 557 329 47
Frankrike … … … 447 610 159
Irland 136 94 73 56 37 6
Nederländ 410 433 726 1039 701 143
Norge 349 403 1374 2500 892 203
Sverige 822 1264 1510 2250 2393 558
Schweiz 267 231 606 449 213 58
Tyskland 186 180 305 375 499 197
Storbrittann 3247 3138 3300 2991 1364

Totalt 6262 6444 9367 11917 8547 1964

Sveriges andel 13,1 % 19,6% 16,1% 18,9% 28,0% 28,4%

Noteringar: IGC har inga uppgifter om antalet ensamkommande till Frankrike för åren 2006-2008 och Storbritannien för 2011. 2011 avser första kvartalet.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,

16 kommentarer:

Anonym sa...

Tack Staffan för att du försöker debattera invandringspolitiken på ett objektivt sätt med fakta. Det behövs verkligen fler än SD som tar upp detta. Jag ser vänner som flyttar från områden med många invandrare, delvis pga att de inte känner sig hemma där när svenskarna blir i minoritet. Tråkig utveckling tycker jag och lösningen är naturligtvis att begränsa invandringen.

Anonym sa...

Äntligen någon som vågar säga något i detta tabuämne.
Räkna med att du kommer få utstå en massa kritik i media och av andra politiker.

//Jonas75

Fredrik sa...

Synd bara att detta kommer så pass sent. Dessa problem skulle ha åtgärdats för tjugo år sedan för att samhället ej ska krackelera. Idag så är det allt för många och allt för stor anhöriginvandring för att skeppet ska kunna vändas. Det är kört helt enkelt och kommer bli väldigt knepigt när finanserna i framtiden bryter ihop.

Den stora missen som Bengt Westerberg och gänget gjorde när de öppnade gränserna var att de fullständigt sket i svenskt jobbskapande samt inflödet av utomeuropeer. 1990 hade vi 4,5 miljoner jobb i landet. Lika många jobb idag. Samtidigt har Sverige släppt in långt över miljonen utomeuropeer. Våra unga måste emigrera till Norge för jobb samtidigt som ni i riksdagen framför illa underbyggda teser om hur detta fuskbygge är självfinansierande samt behövs för att förse oss med arbetskraft. Det naturliga är jobbskapandet först och eventuell invandring senare. Samt utbilda svenska medborgare till bristyrken istället för att importera från utlandet. Att bunkra upp med enorma mängder utomeuropeer för eventuella arbeten om tjugo år är ej någon smart politik och kommer ruinera oss fullständigt. Borde även ni riksdagsmän förstå.

Utöver detta finns såklart alla andra samhällsproblem samt svårigheterna som kommer av att medvetet splittra sammanhållningen i landet till fördel för en imperialistisk ordning inom landet (byråkrati som styr över disparata olika etniska grupper/folk utan egentlig samröre med varandra). Det är något som i längden mycket väl kan totalknäcka svensk demokrati och land då all historisk erfarenhet de senaste tusentals åren pekar på en sådan utveckling samt även vår nutidshistoria ifrån Jugoslavien till dagens Belgien.

Det är verkligen dags att vi för fram en debatt om var vi kommer ifrån samt var vi är på väg. Tendensen i svensk politik är att låtsas som om enbart det eviga nuet existerar. Sådant kommer straffa sig i längden då folk tar det eviga nuet som intäkt för att förneka att svenska intressen ens existerar.

Får tacka för din Newsmill-artikel även om du knappast kommer få stöd officiellt ifrån något håll.

Anonym sa...

Tack Staffan Danielsson för en sansad artikel om ett infekterat ämne. Ensamkommande barn: känns så svenskt naivt och pinsamt att använda det epitetet på skäggiga fullvuxna män som i flera fall har visat sig vara i sen 20-årsålder. Bara i Sverige, bara i Sverige.

DL sa...

Tack Staffan, hoopas att C med din hjälp kan få partiet tillbaka med fötterna på marken. Den svenksa myllan.

Till Lööf - tydligare än Staffan lär du aldrig bli, om du inte slutar upp med hyckleri, floskler och parerar med allas lika värde och jämlikhet, för det sistnämda existerar inte i det verkliga livet, däremot ska vi ha respekt för varandrs

Anonym sa...

Du har helt rätt, men kommer att bli skälld för rasist.
Varför söker sig så många till Sverige frågar du. Kan det ha att göra med att bland det första som invandrarna får veta är var socialkontoret ligger?

Per-Arne sa...

Du är mer än välkommen till Sverigedemokraterna (SD)STAFFAN DANIELSSON med de åsikter du företräder. Eller försöker du bara "fiska röster" i "grumligt vatten" och förstår inte att du släpar Centern i smutsen?

Anonym sa...

Ah. Har du gått över till att flörta med högerextremister nu, Staffan? Eller just ja, det är sånt här du brukar göra, när du inte reagerar på pseudo saker som namn. Mysigt. Lycka till säger jag allra ödmjukast.

Anonym sa...

Hej Staffan
Roligt att se att rksdagsmän i fler riksdagspartier har lite verklighetsförankring trots allt. i min bekantskapskrets i Stockholm försöker föräldrarna få sina barn bort från skolor med mycket invandrarbarn för att barnen ska skyddas mot "svenskhatet". Trots det är alla föräldrarna på ytan supertoleranta och ingen röstar på SD(eller erkänner inte det i alla fall. Om C kom ut som lite mer verklighetsförankrat i dessa frågor skulle ni lätt bli ett 15%-parti eftersom folk inte behöver skämmas för att rösta på ett etablerat parti.

ANNM sa...

Aha, det är det här som är centerns förnyelse. En brunare politik gömd bakom en gulligare partiledare.

Staffan Danielsson sa...

Jag är ju väl medveten om hur laddad den här debatten är, och att de allra flesta avstår från att diskutera, eller ansluter sig till de två motpoler som finns i debatten, en mycket positiv om vikten av en öppen och generös invandra- och flyktingpolitik, och en mycket negativ.

Min grundsyn är ju öppen och generös, men jag är övertygad om att frågor måste få ställas, så att verkligheten kan diskuteras och politiken förankras.

Jag menar att det är ärligt och riktigt att säga som det är, att Sveriges endast kan ta emot en del av världens flyktingar och att det måste finnas regelverk som bestämmer detta. Och jag ställer en enkel fråga om de ensamkommande, tar Sverige verkligen emot en så proportionerligt stor andel och är detta i längden rimligt?

För detta hängs jag genast ut som närmast nazist (S-bloggaren Johan Westerholm m säkert flera) och hånas här och där.

Det är detta som oroar mig, att dessa viktiga frågor inte ska tillåtas att diskuteras på ett sansat sätt utan det får bara vara svart eller vitt. Jag begriper inte poängen med att stämpla mig, och därmed väldigt många andra, för att förhindra en som jag anser viktig och nödvändig dialog i angelägna frågor.

Och det är därför som jag tar risken att sticka ut, i förhoppning om att öppna för detta. I from förhoppning...

Anonym sa...

Tack Staffan för att du vågar ta i denna nog så viktiga men konstigt nog förljugna fråga. Du skall veta att många utöver de som skriver på denna sida högaktar dig.
Det känns faktiskt hemskt som medmänniska att tvingas konstatera att politikerna vill hjälpa inte i första hand de allra fattigaste och mest nödställda, utan i stället de rika som kan ge smugglare några hundra tusen (så mycket kostar det enligt vad invandrarvänner berättat) för att de skall ta hit deras barn som sedan kallas "ensamkommande".
Frågan har viss likhet med klimatdito, dvs ingen förändring kommer att ske förränkollapsen är ett faktum. Kanske spelar det även roll att Sverige dessbättre undgick att bli ockuperat under krigen. se t ex på Finland. Där tar man inte emot sådana mängder som duktiga Sverige, dessutom får dom försörja sig själva som kommer.
Det påpekas ofta från dom som vill verka PK att svenskarna minsann emigrerade till Amerika. Sant och visst men de fick försörja sig själva från första stund. Under de dåliga tider som inträffade även där på 30-talet var det många som återvände hit efter att anhöriga i Sverige skickat pengar till biljetten. Fast sådant tiger inte minst massmedia om!
Heja Staffan.

Per "wertigon" Ekström sa...

Det största problemet med invandringen är att så många människor ser dessa som en ren belastning.

De flesta människor vill göra rätt för sig, det gäller även invandrare. De har ett annat språk och tänker kanske i lite annorlunda banor, men i stort är invandrare varken bättre eller sämre än infödda svenskar på vår arbetsmarknad.

Att vi måste "ta hand om" invandrare är helt fel synsätt. Naturligtvist behövs vissa resurser tilldelas för att lära invandrare språket, och utöver det även lite kompletterande utbildning. Utöver det är de allra allra flesta invandrare fullt kapabla att ta hand om sig själva, och kommer så också göra - Om de får chansen.

Sverige kan ta emot långt fler invandrare än vi tar emot idag, men inte om vi bara tar emot dem och sedan överger dem i ett ghetto. Det är då det blir så fel.

Anonym sa...

Oavsett vad de politiskt korrekta säger kostar invandringen pengar då många lever av försörjningsstöd lång tid framåt. Antagligen är kostnaden inte heller så liten eftersom ingen vågar omtala dess storlek.
Så tillämpas ju vissa konstiga seder t ex omskärelse. Nu vill de korrekta svenska myndigheterna förbjuda sådan (helt riktigt) för flickor, medan pojkar inte anses kunna få bestämma över sin kropp.
Tycker precis som någon föregående att hjälpen i första hand skall gå till de mest utsatta, inte till de som har råd med flyktingsmugglare. Bra Staffan du är inte rasist utan realist!

Per "wertigon" Ekström sa...

Visst är det så att invandrare kostar en del pengar i början, men ska man prata sådana siffror kan man lika gärna titta på hur mycket ett svenskt barn kostar att föda upp.

Invandrare kostar samhället mycket mer än de borde eftersom samhället är så fantastiskt korkat på att ta reda på och hjälpa invandrare.

Visst, säg att det tar 3 år för varje invandrare att bli en produktiv medlem i samhället, och dessa kostar 100 000 kr om året (runt 8 300 i månaden) - Det är 300 000 kr totalt. Betänk sedan att denna invandrare kommer jobba och vara en produktiv medlem i 20 år, och du kommer inse att denna invandrare egentligen var ett kap rent ekonomiskt.

Återigen, den enda anledningen till att Sverige inte kan ta emot fler invandrare är för att vi är så pissigt jättedåliga på att integrera dem.

"Så tillämpas ju vissa konstiga seder t ex omskärelse."

I Sverige gäller svensk lag. Grundregeln "Du får göra vad du vill så länge det inte skadar andra" bör tillämpas. Annorlunda seder och kulturer är en tillgång då de berikar och ifrågasätter dagens samhälle, och därigenom förbättrar det.

Staffan Danielsson sa...

en kort kommentar till Per. "man får göra vad man vill så länge man inte skadar andra".
Jag menar ju att föräldrar inte ska kunna bestämma för sina barns räkning, vare sig flickor eller pojkar, att delar av könsorganet ska tas bort ("omskärelse") utan att det i så fall är en fråga för den myndige pojken själv. Flickor ska givetvis inte få omskäras.