måndag, maj 02, 2011

Nära Usama Bin Laden

Det kändes ju lite pirrigt att resa mellan Islamabad och Pesawar omgivna av militärpolispickuper med maskingevärskjutklara svartklädda personer. Besöket i flyktinglägret dit 20.000 familjer flytt/beordrats fly från striderna mellan talibaner och armén. Omgivna av samma poliser.

Nu visar det sig att Usama Bin Laden fanns i området. Idag har USA med stöd av Pakistan försökt gripa honom, han dog i en eldstrid.

Det som vi insåg när vi reste i området är hur nära kontakterna är mellan arabländerna och Pakistan, Afghanistan och Iran m fl länder. Det har vällt in terrorister till t ex Afghanistan och det väller in oljepengar från de sand- och oljerika länderna, pengar som göder terrorismen.

Att Usama Bin Laden nu är död förändrar inte det allvarliga läget i regionen, men det är ändå någon form av slutpunkt för de fruktansvärda terrordåden den 11 september 2001. När massmordsterrorister kapade flygpan och styrde dem att krascha in i skyskrapor i New York med många tusen oskyldiga döda och skadade.

Det kan och får aldrig bli ett legitimt sätt att strida genom att mörda civilbefolkning genom sprängdåd eller skjutningar, att så nu ständigt är fallet är djupt upprörande och stämplar dem som gör dessa brott mot mänskligheten. En 12-åring indoktrinerades nyligen till att sprängs sig och många andra till döds i Afghanistan. Ansvaret för detta är i grunden dem som lär och uppmanar andra att göra detta under devisen "ändamålet helgar medlen".

Kampen mot terrorismen, var den än dyker upp, måste föras vidare. En civiliserad värld kan aldrig bygga på fanatism och på att fanatiker tar makten över hela länder med fruktansvärd repression.

Läs även andra bloggares åsikter om , , ,

Inga kommentarer: