söndag, november 21, 2010

Är svenskar alltså turkar?!

Historia är ju alltid fantastiskt intressant, vare sig det gäller folkvandringar eller släktforskning.

Sverige täcktes för 10.000 år sedan av inlandsis, och var alltså förmodligen obebott. Sedan flyttade enstaka jägarstammar hit vartefter isen smälte undan, från söder eller från öster.

Dessas ursprung är i sin tur gemensamt, från Afrika. Och från Afrika befolkades Mellersta Östern, Europa och Asien.

I dagens DN finns denna intressanta artikel om DNA-forskning. Den anser att efter jägarstammarna - som det idag främst finns DNA ifrån i Baltikum - som kom bönder hit med ursprung i dagens Turkiet. Dvs människor som hade husdjur och odlade säd. Och deras DNA är spritt över dagens Sverige.

Är svenskar alltså turkar?! Tja, om vi går flera tusen år tillbaka så finns nog det sambandet.

Men varför är då svenskar ofta ljusa och blåögda medan mellanösterns folk ofta är mörkhåriga och brunögda? Tja, kan det bero på solen och klimatet vill jag minnas? Ju hetare sol, ju mörkare människor, och tvärtom?

Människans gemensamma ursprung är från Afrika, och sedan har hon spritts över hela jorden. Ofta fredligt, men ofta också i uppslitande osämja och krig.

Nu gäller det för oss i 21:a århundradet att försöka klara det som våra föregångare inte har mäktat med, att leva i fred och respekt för varandra! En mäktig utmaning.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,

7 kommentarer:

Sumatra sa...

Staffan,

Liten historielektion:

De indoeuropeiska hettiterna grundade stora riken i Mindre Asien under andra årtusendet f.Kr. Efter dem kom bl.a. fryger, lyder och perser. De senare intog också de grekiska kolonierna på västkusten vid Egeiska havet (Troja).

Genom Alexander den stores seger över perserriket blev Mindre Asien en del av den hellenistiska världen och senare den romerska. Huvudstad i Östromerska riket var Konstantinopel.

De turkiska seldjukerna, som var muslimer, utmanade på 1000-talet Östromerska riket. Ett par hundra år senare började ett annat turkfolk lägga under sig Mindre Asien. Riksgrundare (omkring 1300) var Osman I, efter vilken det turkiska väldet fått sitt namn. Osmanerna expanderade och tog steget över Bosporen till Europa, där riket snabbt utbredde sig över Balkan.

Tror du fortfarande att svenskarna är turkar? Däremot är turkarna asiater.

Fler och fler forskare tror numera att människan härstammar från Asien, men viss förvirring råder i frågan.

Staffan Danielsson sa...

Sumatra; är vi ändå kanske inte rätt överens, men mina perspektiv är längre..?

Anonym sa...

nej Danielsson, du är enbart okunnig och äckligt PK.

Sumatra sa...

Jag vill inte gå till överdrift och påstå att Staffan är enbart okunnig och äckligt PK. Nu är ju inte jag någon tillskyndare av politisk korrekthet men Staffan skall ha all heder av att han deltar i den offentliga debatten, även om jag inte alltid delar hans synpunkter.


När det är sagt, så vill jag säga att jag är hjärtligt trött på resonemangen om att det inte finns några svenskar eller någon svensk kultur över huvud taget.


Det skulle vara befriande om någon PK kan ge ut en förteckning över folk eller etniska grupper som finns och vilka kulturer som det finns att välja på.Etniska grupper bildar en gemenskap med intern sammanhållning, lojalitet mot värderingar, normer och seder, olika grader av chauvinism samt en kommunikativ gemenskap genom ett gemensamt språk och symboler. För många etniska grupper är religionen ett starkt särskiljande drag. Om vi godtar denna definition så undrar jag på vilket sätt svenskarna inte finns eller är turkar.

Staffan Danielsson sa...

Jag är en stolt svensk och står upp vår vårt kulturarv och vår kultur.

Jag respekterar människor var de än bor, människovärdet delar vi alla lika.


Och jag tycker det är spännande att fundera över människans ursprung och spridning över jorden.

I det perspektivet kanske vi svenskar kan ha rötter både i Afrika - låååååångt tillbaka - och i de områden som idag kallas Turkiet - lååångt tillbaka.

Varför sura kommentarer kring detta?

feminix sa...

All erfarenhet visar att blandning av folk med skilda kulturer leder till konflikter och inbördeskrig och folkmord. Sverige är illa ute.

Anonym sa...

1000 år efter det blir araber och thailandeser.tänk inte mycket