tisdag, maj 04, 2010

Mikael Wiehe - Cuba står bäst upp för de mänskliga rättigheterna...

Här är artikeln i Corren igår om Mikael Wiehes uppträdande på socialdemokraternas i Linköpings första majfirande, med bl a Sven-Erik österberg som deltagare.

- Att jag skulle vara anti-demokrat är mest struntprat, säger Wiehe. (Jag har fetmarkerat "mest"...).

Och sedan apropå att vara mest demokrat säger artisten Wiehe ordagrant så här enligt reportern:

"Vad gäller Cuba framhärdar han att det finns inget land i Amerika, USA inräknat, som bättre står upp för de mänskliga rättigheterna".

Och därmed var det alltså bevisat, både Wiehe och Cuba är ju förkämpar för demokrati och mänskliga rättigheter, som t ex den tryck- och yttrandefrihet som låter Wiehe uttala sig som han gör här i Sverige.....

Det är ju för väl att Wiehe hyllar bröderna Castro och deras kommunistiska parti vid sina besök på Cuba, för annars skulle han ju fängslas. Uppenbarligen har vi olika syn på vad mänskliga rättigheter handlar om.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , ,

5 kommentarer:

Jonas sa...

"Vad gäller Cuba framhärdar han att det finns inget land i Amerika, USA inräknat, som bättre står upp för de mänskliga rättigheterna"

Jag försvarar inte diktaturen på Kuba. Men ett övergrepp rättfärdigar inte ett annat och USA kränker systematiskt mänskliga rättigheter.

USA förvägrar miljoner medborgare rätten att få grundläggande vårdbehov tillgodosedda.

USA-ledda krig i världen senaste decennierna har dödat miljontals människor, inklusive barn. Barns mänskliga rättigheter att inte mördas av amerikanska soldater och bomber har kränkts många, många gånger. USA har bevisligen spärrat in, torterat och mördat oskyldiga.

Här finns dokument som visar det:
http://www.youtube.com/watch?v=5rXPrfnU3G0

http://www.youtube.com/results?search_query=abu+ghraib+torture&aq=f

Hur väljer du att förhålla dig till USA:s tortyr av oskyldiga Staffan? Har någonsin offentligt tagit avstånd ifrån USA:s kränkningar av mänskliga rättigheter?

Staffan Danielsson sa...

De västliga demokratierna och deras ekonomier utvecklas väl, genom frihet och marknadsekonomi i förening.

Cuba och andra kommunistiska länder förtrycker både frihet och ekonomi och tvingas fördela stagnation och fattigdom, inte tillväxt.

Det är demokratierna som bidrar till FNs insatser mot fattigdom och svält, och endast i liten grad t ex Cuba som ju har nog med sin egen stagnation.

Krig är fruktansvärt liksom terrorismens förödande massmord, och sker övergrepp ska de fördömas starkt. USA gör fel och ska då kritiseras, självklart, men kritisera också de som krigar och förtrycker i totalitära stater eller i blind terror.

Jonas sa...

"...och sker övergrepp ska de fördömas starkt"

Men om du säger att övergrepp ska fördömas men aldrig själv fördömer USA så blir slutsatsen att du tror att USA:s tortyr av oskydliga och mord på barn aldrig ägt rum. Tror du verkligen att filmerna jag länkade till är påhittade? Eller kan du ge exempel på när du offentligt kritiserat USA för övergrepp på mänskliga rättigheter? Den systematiska tortyren på Abu Ghraib, bombningar som dödat hela byar av civila i Afghanistan, det kriminella invasionskriget i Irak som dödat miljoner människor - det finns många exempel. Var har du uttalat dig Staffan?

Det verkar som att mänskliga rättigheter bara är intressant när riksdagsledamot Danielsson kan använda dem som gnabbigt inrikespolitiskt slagträ, annars inte.

Staffan Danielsson sa...

Jag har kritiserat USA för t ex fångarna på Guantanamo och rättsprocesserna i samband med det, som haft stora brister.

Likaså behandlingen av fångar vid Abu Ghraib, den var självfallet fel och kränkande.

Krig är fruktansvärt och när bombningar träffar fel eller utförts utan precision så att civila dödas ska det med rätta krtiseras och åtgärdar vidtas för att förhindra detta.

Saddams regim i Irak var fruktansvärd liksom hans invasionskrig mot Iran och Kuwait och giftattackerna mot kurder, med mycket mera.
Läget i Irak börjar nu äntligen stabiliseras, förhoppningsvis, men den blinda terrorn och strider mellan olika grupper har skördat mängder av människoliv.

Fredrik sa...

"De västliga demokratierna och deras ekonomier utvecklas väl, genom frihet och marknadsekonomi i förening."

Det är tydligt att det viktigaste för Danielsson är marknadsekonomi. Alla som begränsar marknadsekonomin, företagens rättigheter, ska smutskastas.

Hur många i USA dör eller blir utfattiga pga av sjukdomar som går att bota? Vad är samma siffra på Kuba?

Det finns många problem på Kuba. De flesta är relaterade till den folkrättsvidriga blockad som USA utsätter Kuba för med syftet att störta den nuvarande regimen. Blockaden får däremot motsatt effekt. Kubanerna känner solidaritet med sitt land och sina landsmän, men avsky mot USA.