måndag, juni 29, 2009

En svensk Hercules! i Afghanistan

Ett svenskt militärtransportplan - Hercules - tjänstgör med besättning och ledning och underhåll m.m. i ISAFs fredsfrämjande insats. Besöket där den är stationerade var mycket intressant, liksom samtalen med officerarna där.

Den gör efterfrågat transportarbete över stora delar av Afghanistan, och svarar för en betydande del av ISAFs flygtransportarbete, kanske i nivån 15 procent. De svenska planen - även detta - har ett antal decennier på nacken men fungerar bra tack vare ömsint skötsel och underhåll! Insatstiden är 4 månader och under den tiden jobbar de kvalificerade soldaterna intensivt, långt bort från hemmabasen i Såtenäs.

Vi förstod tydligt att ett införskaffande av den "nya modellen" - Johan - skulle vara efterlängtad. Försvaret har dock många behov och tillsvidare gäller nuvarande läge...

Afghanistan är ett bergigt och dammigt och hett land och det kräver mycket att flyga där. Herculesplanets 4 motorer ger dock kraft och förmåga att klara även svåra förhållanden, vilket uppskattas mycket inom ISAF.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,

Inga kommentarer: