torsdag, mars 26, 2009

Mitt bidrag till Bodströmssamhället

Jag har ett blandat förhållande till riksdagskollegan i oppositionen Thomas Bodström, som jag inte känner närmare. Hans insats i signalspaningsdebatten lämnar en besk eftersmak, tycker jag, liksom hans som jag tycker härskartekniker i debatten med justitieminister Beatrice Ask. Han har mycket svårt att respektera henne och hennes ämbete genom att i riksdagsdebatterna benämna henne det hon faktiskt är, statsråd och justitieminister.

Jag har också lite svårt för kombinationen riksdagsledamot och ordförande i Justitieutskottet och samtidigt aktiv praktiserande advokat. Av två skäl, dels för att riksdagsuppdraget kräver en heltid (enligt min uppfattning), dels för att jag aldrig i en rättegång där jag är inblandad skulle vilja att min motpart företräddes av en advokat som tillika är landets förre justitieminister, riksdagsledamot och nuvarande ordförande i riksdagens justitieutskott. Är det inte lite för många roller på en gång, och ligger inte det någonstans en risk för att domstolen kan ta mer intryck av en advokat med alla dessa roller än en normalt oberoende advokat?

Samtidigt har Thomas Bodström självfallet positiva sidor, och jag gillar helt klart självironin (?) i att benämna sin färska blogg för "Bodströmsamhället". Välkommen till bloggvärlden, utskottsordförande Bodström, jag har läst det första inlägget och jag hittar en gemensam nämnare för oss.

Trots att jag varit lantbrukare i flera decennier finns det många mer praktiska lantbrukare än jag...Ibland har jag benämnt mig "instruktionsboksbonde" på grund av mitt beroende av dessa ledstjärnor i traktor och maskinhantering.

Jag skulle fylla min dieselvolvo med miljödiesel i Katrineholm för några år sedan. Efter några 100 meter tvärdog bilen eftersom jag tankat bensin...Det går väl att suga ur och tanka nytt, trodde jag, men tji. Flera dagar och många tusenlappar kostar ett sådant misstag.

Så den erfarenheten har vi gemensamt...Kan detta i särskilt hög grad drabba riksdagsledamöter?

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , ,
Läs även andra bloggares åsikter om ,

1 kommentar:

Anonym sa...

Staffan,

Efter att ha sett rubriken till ditt inlägg hade jag hoppats på ett lite bredare perspektiv angående ditt "bidrag till Bodström samhället”, FRA ligger ju nära till hands, något som vi knappast kan klandra oppositionen för.

Tänk hur värdefullt det varit om någon gjort en konsekvens analys av FRA för medborgarna och vår hela IT industri, i närheten av så engagerat som du gjorde i fallet med höjd dieselskatt för några bönder. Tänk om någon verkligen engagerat sig för medborgarnas kollektiva rättigheter.

I FRA frågan kränks 100 % av befolkningen till en minst sagt ifrågasatt nytta. Kostnaden för IT industrin, Operatörer och Sverige är gigantisk. Vårt rättssamhälle är i gungning, för att inte tala om de politiska konsekvenserna för Allians regeringen.

I frågan om dieselskatt är nyttan med stor konsensus, vår gemensamma miljö och framtid, medan det drabbar ett litet särintresse med 40 öre dyrare traktorbränsle. Den negativa ekonomiska och politiska konsekvenserna för Sverige är minimala.

Udden är inte riktad mot dig Staffan, för att du är den enda Centerpartistiska riskdagspolitikern som i alla fall verkar ha lyssnat, men visst är det märkligt hur politiken prioriterar?