måndag, december 08, 2008

Varför ogillar fp JAS Gripen?

Min gode kollega i försvarsutskottet Allan Widman (fp)- kunnig och engagerad - har skrivit en debattartikel i dagens Svenska Dagblad med rubriken "JAS Gripen har många brister".

Jag tycker att det är anmärkningsvärt att en ledande svensk försvarspolitiker talar illa om ett kvalificerat svenskt stridsflygplan och framgångsrikt industriprojekt. Och därtill väljer att göra det mitt i denna allvarliga finanskris och efter det att Norge valt att kritisera JAS Gripens prestanda och prisvärdhet på ett märkligt sätt.

Det är trist att Widman sågar Gripen med det anmärkningsvärda motivet att den ej varit i direkt strid. Är det månne folkpartiets våta NATO-drömmar som föranleder denna kritik mot vårt stridsflygplan? Mot Gripens beprövade luftförsvarserfarenhet står därtill det amerikanska JSF-planet som endast är under utprovning.

Min uppfattning är att JAS Gripen är ett av världens bästa och mest prisvärda stridsflygplan, sålt och leasat till ett antal länder som liksom Sverige är mycket nöjda med planet. Min förhoppning är - till skillnad från folkpartiets? - att ett antal länder ytterligare kommer att välja Gripen i de pågående upphandlingarna världen över.

2 kommentarer:

Anonym sa...

Håller med dig Staffan. Allan Widman (fp) är en skicklig och sakkunnig politiker. Men att, som du påpekade, driva denna fråga just nu får en att undra över det verkliga motivet. Är det möjligt att en så erfaren och etablerad politiker gör ett så här oskickligt och oansvarigt utspel av ren och skär dumhet? Vem vinner på hans utspel? Möjligen Gripens konkurrenter i pågående upphandlingar....

MVH // Anders Gamberg, Malmö

Anonym sa...

Jag hajade till inför rubriken men jag förstod efter genomläsning att Allan Widman inte egentligen talade illa om flygplanet JAS 39 utan egentligen kritiserade antalet flygplan, piloternas dåliga flygtrim, Sveriges bristande erfarenhet av modernt lufrkrig, piloternas bristande utbildning i närunderstöd av markstridskrafter, bristen på moderna, fungerande precisionsvapen mot markmål, bristen på radajaktrobotar samt sist men inte minst pekade på behovet av en ny, sammanhållen luftförsvarsstudie.
Allan Widman hade alltså ingen kritik mot flygplanet JAS 39 utan det var uppenbarligen SvD rubriksättare som inte förstod (eller inte läst?) artikeln innan han satte rubriken.