söndag, november 09, 2008

civilrättsligt giftermål - igen

9 moderata allianskollegor skrev denna artikel i lördags. Jag delar mycket av resonemanget.

Frågan har i hög grad förändrats genom att kd rört sig rejält och kompromissat genom att öppna för en civilrättslig lagstiftning lika för alla. Detta stöds av både kyrkor och humanister och tunga ledarsidor m fl. Detta torde vara en konstruktiv och framtidsinriktad linje.

Jag begriper inte riktigt varför inte regeringen kunde enats om detta. Skälet är väl att man ser frågan med RFSL ögon som menar att full jämlikhet kräver att samkönade förhållanden utöver full civilrättslig likhet även måste benämnas exakt lika vid välsignelser i kyrkor.

Respekten för RFSLs uppfattning får ta över respekten för deras uppfattning som ser äktenskapsbegreppet per definition som förbindelsen mellan man och kvinna.

Jag hoppas på en fortsatt dialog med ömsesidigt respekt när frågan kommer till riksdagen.

1 kommentar:

Maija da Cunha sa...

Först av allt vill jag tacka dig Staffan att du svarade mailet och att jag därigenom fick adressen till din blog. Det är väldigt glädjande att du har respekt för äktenskapet sådan som det är och vågar ha egen åsikt.

Det är verkligen tråkigt att de som ropar efter respekt och rättigheter har ingen respekt för olikt tänkande människor. Man är beredd att köra över andras trosuppfattningar och samvete bara att få igenom sin egen vilja. Att man inte ens kan nöja sig med civilrättslig lösning utan vill att man ska ha kyrklig välsignelse.

Tänk, att i Portugal frikyrkorna nyligen fick rätten av viga men i Sverige vill man frånta den rätten.
Hur det nu än blir, så är det bara Gud som kan välsigna och han låter sig inte manipuleras.