måndag, februari 04, 2008

Försvarsaktuellt

Det rör sig ständigt i försvarspolitiken. (Och jag som i början trodde att det var "bantat och omställt och klart", ett lugnt och stabilt fögderi...).

Men det är mycket intressant och rörligt, som vi alla nu vet.

Idag föregrep plötsligt försvarsmakten genomförandegruppens arbete..! Stridsfordonet SEP är en splitterskyddad enhetsplattform som utvecklas i Örnsköldsvik av BAE systems och som hitills kostat någon miljard i satsning. Det projektet läggs nu ner av försvarsmakten, redan innan genomförandegruppen kanske huggit klorna i det. Synd för det är ett intressant koncept med spännande tekniska lösningar. Men Storbrittanien hoppade av projektet i fjol och det blir nog billigare att "köpa från hyllan", enligt försvarsmakten.

Den här veckan sammanträder inte riksdagen, och försvarsberedningen passar på att göra en rad intressanta besök nere i Bryssel inom ramen för vårt arbete med försvarets framtida inriktning, och i det sammanhanget Sveriges bi - och multilaterala samarbeten.

Det ska givetvis bli mycket intressant. Jag följer också med intresse den finska försvarsdebatten som faktiskt också tillåter sig att rätt fritt analysera även heliga kossor. Jag gillar det som princip - en öppen och ärlig analys - i fullt medvetande att analyser ofta bekräftar den klokhet som ligger i nuläget och den historiska traditionen.

Inga kommentarer: