onsdag, augusti 23, 2006

Förbud mot privata sjukhus och företag = Cubainspirerat, javisst!

jag fortsätter kritiken mot v och s utomordentligt märkliga och farliga attacker på privat verksamhet i den offentliga tjänstesektorn, och på att med vett och vilja vilja förbjuda företag att gå med vinst. Hur ser man då egentligen på marknadsekonomins funktion och drivkrafter? Man tror egentligen inte på den, det är den alarmerande verkligheten. Detta måste komma i fokus inför valet, haka på!

Här en replik från mig i dagens Östgöta Correspondent:

"Ytterst oroande är att även socialdemokraterna på riksplanet förbjuder privat drivna sjukhus. Det skriver riksdagsledamoten Staffan Danielsson (c), i ett svar till Emil Bergs artikel den 22 augusti.


Logiskt återuppliva kommunistkraven


Emil Berg och vänsterpartiet vill förbjuda all privat verksamhet i den offentliga tjänstesektorn, på samma sätt som detta redan är förbjudet på t ex Kuba. Vänstern anser tydligen på fullt allvar att staten och kommunerna är billigast och bäst på att utan störande privat konkurrens bedriva all sjukvård, alla skolor, all äldreomsorg och alla soptömningar och så vidare.
Logiken borde vara att återuppliva gamla kommunistkrav på att även förstatliga delar av näringslivet, så att produktionen kan bli billigare och bättre, konkurrensen kan minska, och så att Sverige därigenom ökar sin konkurrenskraft i den globala konkurrensen … Detta drev kommunisterna hårt för bara 20–30 år sedan, inspirerade av den socialistiska planekonomin i Östeuropa, som förde sina länder till ekonomisk och politisk misär.
Ytterst oroande är att även socialdemokraterna på riksplanet förbjuder privat drivna välskötta sjukhus och vill förbjuda privata företag att gå med vinst. Jan Nygren på Saab – tidigare ordförandekandidat för s – anser med all rätt detta vara en ”styggelse”. Det hedrar socialdemokraterna i Linköping att de driver opinion mot detta och att de i Linköping medverkat till en dynamisk utveckling med variation och bredd inom de offentliga ansvarsområdena.
Jag och centerpartiet bejakar mångfald och utvecklande konkurrens i den offentliga tjänstesektorn, med både kommunalt och privat och kooperativt drivna verksamheter och företag.
Det är marknadsekonomi, privat entreprenörskap och fungerande konkurrens som grundar tillväxt och utveckling i världen. Inte offentliga monopol och förbud mot privata företag eller förbud mot att de ger avkastning – det vill säga vinst – på sitt satsade riskkapital. Därför är det utomordentligt allvarligt med regeringens och dess samarbetspartiers bakåtsträvande i dessa frågor, och de signaler som skickas till näringslivet i sin helhet.

Staffan Danielsson"

2 kommentarer:

Anonym sa...

du suger

Anonym sa...

du är dum i huvudet!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!