onsdag, oktober 14, 2009

bloggduell 3: de rödgröna vill öka signalspaningen!

Hur ser du på att de rödgröna vill öka signalspaningen genom att ge ett antal myndigheter tillgång till FRA?

Jag anser kontrollstationen mycket viktig, att redan efter två år göra en utvärdering och summering, och kunna vid behov göra ytterligare åtgärder för integriteten.

4 kommentarer:

Åbobo sa...

Det här rör mig som finne inte mycket men jag måste ändå fråga mig varför det är sånt bråk om signalspaning och varför man säger att det är integritetskränkande.
Avlyssningen, eller vad det nu är, sker efter domstolsbeslut. Det är alltså inget som en befallningsperson hittar på själv.
I trafiken accepterar alla att bli stoppade och beordrade att blåsa. Ingen uppfattar det som integritetskränkande eftersom det finns en erkänd hotbild i form av berusade förare.
Är det alltså på det viset att svenska politiker inte förmått göra klart för sina väljare att det faktiskt finns en hotbild genom bl a Internet som riktas mot Sverige?
Tydligen inte. Men svenskar har ju en säregen förmåga att tro att andra i omvärlden är lika fredliga som de själva.

Ola Berg sa...

Åbobo: spaningen riktar sig mot stora grupper av medborgare, och resultatet sparas.

Om polisen rutinmässigt dels stoppat nästan alla, och sedan fört noggranna anteckningar över samtliga fordon och förare som blåst (även när de inte haft alkohol i sig) och sedan sparat alla dessa uppgifter i ett centralt sökbart register, och sedan sålt dessa uppgifter till andra intressenter;

då hade du haft ett trafikkontrollsystem som liknar det övervakningsförslag som röstades igenom idag.

Lite väl massivt, med tanke på syftet kanske?

Åbobo sa...

Visste inte att man kommer att övervaka stora grupper av medborgare, spara uppgifterna och sedan sälja dessa vidare.
Låter lite otroligt men man upphör aldrig att förvånas.
Ps. Till vem kommer man att sälja uppgifterna?

Staffan sa...

Uppgifterna kommer med stor sannolikhet att säljas både till andra länder inom EU (det pågår för närvarande processer ägnade att öka samarbetet mellan de olika EU-ländernas säkerhetstjänster) och till USA och likasinnade. Eller, säljas är kanske fel ord. Bytas stämmer nog bättre.

Och det är nog här Afghanistan-retoriken kommer in i spelet på allvar. Att vi skulle behöva FRA-lagen för att kunna spana på afghanska talibaner är fullkomligt nonsens, det har t o m FRA-chefen Ingvar Åkesson sagt. Vad det däremot kan ge oss är spaningsmaterial mot potentiella lokala terrorister som vi sedan kan byta till oss amerikanskt spaningsmaterial i Afghanistan med.

/Staffan Johansson (inte Danielsson)