lördag, mars 01, 2014

Ett nytt lackmustest för Ryssland?

Utvecklingen i Ryssland under president Putin är naturligtvis djupt oroande i flera avseenden; vad gäller t ex korruption, mänskliga rättigheter, demokrati och inte minst stormaktsambitioner, upp/återrustning och kriget med Georgien och vapenskramlet nu i Krim och längs Ukrainas gränser.

Detta understryker vikten av att Sverige har ett rimligt starkt försvar och ett mycket nära och förtroendefullt militärt samarbete med andra demokratier i EU, i Norden och med Nato.

Äntligen, och mycket tack vare Centerpartiets insatser, ska en utredare nu analysera Sveriges militära samarbeten och deras utveckling och hur de ska utvecklas vidare eller ej. Detta ger underlag för en viktig dialog med medborgarna, och ger också medborgarna en god möjlighet till att tränga in på djupet i dessa viktiga frågor. Detta har länge varit komplicerat och svårt att göra.

Försvarsberedningen skrev 2008 att Rysslands agerande mot Georgien skulle vara ett lackmustest på hur de respekterar internaionellt erkända gränser och staters rätt till att utan inblandning forma sin framtid, ungefär. Lackmuspapperets utslag blev rött,  Ryssland kontrollerar idag en del av Georgien.

Detta är naturligtvis mycket allvarligt.

Nu handlar det om Ukraina, ett land som är ca 7-8 gånger större än Georgien och som liksom Georgien innehåller betydande minoriteter. Ca 15 % av befolkningen är ryssar och bor i Östra Ukraina och på Krimhalvön där även Ryssland arrenderar en stor marinbas i Svarta Havet.

President Janukowitch, med störst stöd i östra Ukraina, har visat sin oförmåga att ena landet och därtill berikat sig och de sina i hög utsträckning, och har flytt till Ryssland efter att hans säkerhetsstyrkor i en desperat attack mördat många demonstranter i Kiev.

Putin har beordrat en stor militärövning längs Ukrainas gränser, likt den som föregick inmarschen i Georgien, och ryska helikoptrar och trupper förefaller ha en närvaro i Krim.

Detta är naturligtvis mycket allvarligt. Carl Bildt anser situationen "alarmerande".

Försvarsberedningen filar nu på sin rapport om det svenska försvarets fortsatt inriktning, medan skuggorna hopas över Ukraina. Det finns hoppfulla tendenser men också djupt oroande sådana. Naturligtvis följer Sverige och vår försvarsmakt mycket noga utvecklingen.

Det fanns en tid för något decennium sedan med förhoppningar om avspänning och ett Ryssland i nära samarbete med EU och med Nato. Det är tragiskt att det nu istället känns som om det snarare är det kalla krigets stämningar som präglar mycket av Rysslands tänkande och agerande.

tillagt 2 mars: Utvecklingen förvärras, Ryssland är medlem i FN men tar uppenbarligen inga initiativ där, för att lyfta fram vad man nu vill. Istället agerar man i strid med folkrätten.
Det är en djupt oroande och allvarligt utveckling på Krim, Ryssland agerar alarmerande, detta måste få konsekvenser i Sverige, EU, Nato. Ukraina är liksom Sverige aktiva i Natos partnerskap, samt har varit aktiva i internationella fredsinsatser som Sverige. Viktigt att utvärdera i den svenska analys som pågår.
Jag är oerhört glad över att Centerpartiet lyckades driva fram att analysen var helt nödvändig att göra, trots de bromsande krafter som fanns. Den kan nu ge ett mycket viktigt bidrag till att klarlägga hur Sverige militärt samarbetar med andra demokratier idag, hur samarbeten har utvecklats och hur de bör utvecklas eller ej. Utifrån detta kan sedan en bred folklig dialog genomföras, och jag utgår ifrån att Centerpartiet för sin del är mycket aktivt i denna, både inom och utom vår rörelse.

Försvarsberedningens arbete är i sitt slutskede om det svenska försvarets inriktning till ca 2020. Det är klart att det som nu händer kan påverka beredningens slutsatser och förslag, även om Rysslands oberäknelighet och negativa utveckling på olika områden redan finns med i bilden.
 

27 kommentarer:

Anonym sa...

Heder åt dig, Staffan, som till skillnad från andra (nymoderata) försvarspolitiker har ett öppet kommentarsfält.

Jag håller med dig om att det är tragiskt att Ryssland återfaller i kalla krigs-tänkandet. Men, det är än mer tragiskt att svenska försvarspolitiker fortsätter att sova. Jag förutsätter i alla fall att de senaste dagarnas händelseutveckling sätter ett kraftfullt avtryck i Försvarsberedningens slutrapport.

L-G Olsson sa...

Hej!

Rysslands utveckling är inte jättebra. Men å andra sidan, om Sverige fortsätter att fjärma sig från Ryssland så ökar bara motsättningarna. Ett Nato-medlemsskap som vissa borgerliga skribenter propagerar för vore förödande för Sverige. Istället borde Sverige lägga energi på att försöka förstå ryska ståndpunkter och rysk historia istället för att alltid reagera med ryss-skräcken och reptilhjärnan. OM Ryssarna vill invadera SVerige, då gör de det. Sverige har massor att vinna på att närma sig Ryssland, både politiskt strategiskt och ekonomiskt. Det bör Sverige, som ett av få länder kunna göra utan att fjärma sig från USA. Då får vi också en neutralitetspolitik värd namnet och inte en nation som springer USAs ärenden.

MartinW sa...

Ursäkta, men "förstå". Om vi nu "förstår" men inte håller med? Eller menar du visa undfallenhet och visa Ryssland dess rätt som bara dess militära styrka erfodrar? Jag tackar jag!

Själv skulle jag lugnt betala den skatt som jobbskatteavdragen motsvarar eller ställa upp på omfördelningar av statens 900 miljarder kronor (varav 42 går till aktuellt utgiftsområde).

Anonym sa...

L-G Olsson: hur tänker du när du vill att Sverige skall närma sig Ryssland politiskt? Är det diktaturen, anti-gay lagarna, politiskt förföljelse av oppositionen, politisk styrd media, samhällsprioriteringar att satsa 340 miljarder på ett vinter-os istället för välfärd, den breda korruptionen i Ryssland, deras enorma satsningar på sitt försvar och stora militärövningar med 170 000 soldater istället för välfärd, deras förtryck och krig av människor i Kaukasus, deras imperiedrömmar om att bli en stormakt igen på bekostnad av små stater i bland annat Östeuropa, deras personkult kring machomannen Putin, deras invasion av nu Krim och Ukraina eller är det deras utpressning av gas och oljepriser i Östeuropa som du tycker att vi skall ta till oss politiskt och närma oss politiskt i Sverige?

Jag är uppriktigt sagt nyfiken på vad du vill att vi skall närma oss, du kanske rent av avgudar allt detta?

Mvh Niklas

Anonym sa...

Politisk förföljelse av oppositionen, politiskt styrd media, samhällsprioriteringar till världens per kapita största invandring,är det Sverige du talar om,vilket land rimmar det på?Ryssland har problem med islamister i sin närhet,och kanske ser Sverige som en front till att bevaka,Sverige det land som inte har möjlighet att avvisa återvändande islamister från Syrien,den svenska regering ger till och med bidrag till islamisterna i Syrien.

jan-olov sa...

staffan

det är bra att insikten nu har infunnits sig vilka avsikter Ryssland har.
Just i denna stund kommer olika rapportera om olika konfrontationer både inom och utanför Krim bla Charkov,Donetsk,Dnipropetrovsk,Mariupol och risken för spridning är mycket stor.
Bedömnt kommer stridshandlingar både dolda och öppna ske utanför krim.
Då får vi se hur mycket ett papper och avtal är värt att USA,Storbritanien och Ryssland garanterat Ukraina nationell integritet och suveränitet.
Jfr med solidaritetsförklaringen den ensidigt utropade är ett klent försvar liksom den hittils förhäskande bort i stan doktrinen som byggar av säkerhet även i vår del av världen.
Vår försvarspolitik måste ta utgångspunkt i verkligehetn vad som övas och vad som krigas.
Det röda omslaget 2008 för snart 6 år sedan har vi inte drgait några slutsatser på i termer av förstärkt operativa förmåga och pengar.
Sannings minut närmar sig.
Skall försförsvarsbredningen kunde förstå att nu är det allvara på riktigt och lägga prestige och historia bakom sig och prestera försalg som ger oss starkas svikna bedrgna skattebetalnde medborgar den säkerhet som vi förtjänar likt våra nordiska grannar.
Hoppas att du kan frächa upp ditt halva löfte om att vi borde ha Nordisk nivå på försvarsbudgeten

Staffan lova nu att verkligen ärligt göra allt för sverige och vi som bor här i kommande förslag på förstärkningar.
Även våra grannar är oroliga över vår militära svaghet.
Vi vet inte hur den kommande framtiden kommer att se ut även i vårt närområde och det räcker gott
som skäl att genomföra återtagning och häva den vilande värnplikten.

Sverige är fantastiskt och värt att försvara

kn jan-olov holm hemvärnsbefäl

Anonym sa...

Tack för att du skriver om detta, Staffan!

Men kommer detta vara en tillräckligt oroande omständighet för vår samlade kår av politiker eller passar detta skeende inte in i Sveriges naiva och aningslösa hållning i försvarsfrågan?

Världen är komplex och oförutsägbara, vem hade kunnat förutsäga händelseutvecklingen i Ukraina i höstas? Eller vem kan förutse de kommande dagarna, veckorna, åren i och kring det forna Sovjetunionens maktsfär?

Debatten kommer fortsätta kring vårt försvarslösa land och tiden rinner iväg för våra politiker, men du ger mig lite hopp, Staffan!

Carl

Anonym sa...

Till anonym som gav svar efter mig. Det var det dummaste svar jag någonsin fått. Jämför inte med Sverige, jag behöver inte vara rädd i Sverige för att bli fängslad för att jag skriver här. Det finns ingen statlig förföljelse av någon här och det säger allt, punkt slut. Dessutom behöver jag inte skämmas för att Sverige utpressar eller krigar mot något annat land, du måste vara blåst som jämför Rysslands situation med Sverige. Bara en som lever för gott och har för lite bekymmer i sitt liv kan uttala en sådan absurd kommentar. Var glad att du lever i Sverige, du gnäller som en bortskämd unge. Det finns människor i Ukraina till exempel som har riktiga problem.

Unknown sa...

Staffan Danielsson,,,,,Den dag Centerpartiet föreslår konkreta åtgärder för att stärka vår försvarsförmåga, kan jag ta detta på allvar. Vi är ganska luttrade vid det här laget. Dessutom är det valår, vilket börjar märkas på olika områden, dock ej FM.

Anonym sa...

Om situationen skulle eskalera, ryssarna verkar inte ha någon gräns på hur långt de kan gå. Så har Sverige inget försvar idag, ok vi kan försvara en liten plats i Sverige med flera dagars förberedelse tex En liten del av Stockholm, ex Arlanda och några soldater vid riksdagshuset. Men jag som inte bor i Stockholm då, förtjänar vi inget försvar om det skulle bli en konflikt? Jag blir så förbannad när jag tänker på detta, hela Sverige måste kunna känna att de försvaras, för det gör jag definitivt inte som det är idag!

Mattias sa...

idag har Ryssland med vapenmakt tillsatt en marionettregering på Krim (med ledare från ett politiskt parti som fick hela 4% i det sista valet (dvs vad VPKs roll skulle vara i ett annat scenario och tid!)), helt enligt skolboken på fientligt maktövertagande, en regim som begärt ryskt skydd, vilket ger Ryssland "legitima" motiv till ockupation av Krim, en ockupation som man redan inlett med sina specialstyrkor. Frågan är vad detta leder till sedan. Ukraina vill antagligen inte släppa Krim och har en armé på 150.000 man. Man skulle kunna göra motstånd men frågan om moralen finns och vad stor-Ryssland preventivt skulle åsamka för skada på hela Ukraina. Helt separat kan man anse att den svenska försvarsberedningen borde be om ursäkt och regeringen dubbla försvarsbudgeten omedelbart. Vi har ingen framtid med Ryssland, utan Ryssland har visat att det fortsatt har expansion som politiskt mål och Gotland / Baltikum / Polen ligger just nu mycket illa till. Men i riksdagen är allt lugnt antar jag då inget hot ännu uttalats mot oss..

Anonym sa...

Så länge samsyn om innehållet i beredningens text är viktigare än innehållet spelar utspel liknande detta ingen som helst roll.

Tyvärr endast suck!

Teaterdirektören.

Anonym sa...

Hur många lackmustest behöver du, Staffan?

Per

Anonym sa...

Ja Staffan nu kanske du ångrar att du lagt ner det svenska försvaret.

Anonym sa...

Hur många lackmustest behöver du....

Den var bra... :-)

TRIDENT sa...

Ja du Staffan...

Du och dina allianskollegor har ju sett till att den svenska "beredskapahöjningen" är att högvakten övergår till dubbelpost - för det är vad vår lilla operettförsvarsmakt mäktar med efter alla nymoderata "satsningar"!

Du har säkert själv suttit där dom en lydig marionett och tryckt på den knapp överförsvarsminister Borg beordrat...

Anonym sa...

Lackmustest! När ni politiker inte fattar att man i god tid innan det börjar brinna i huset ska skaffa en bra hemförsäkring, hjälper inga lackmustester i världen.

Och nej, det är fortfarande ingen som tror att Ryssland tänker invadera Sverige! Däremot är det mindre och mindre osannolikt att det kan uppstå ett "hot" mot den ryska minoriteten i exempelvis Estland och att ryssarna parkerar sin armé på Estlsnds gräns! Vad gör Sverige då? Mobiliserar? Honorerar den svenksa solidaritetsdeklarationen och skickar hjälp?

Nej du Staffan, du och dina gelikar har effektivt blandat bort alla kort och till slut helt slarvat bort decennier av investeringar i det svenska försvaret.

För att göra det enkelt så att även du förstår - militärt försvar (eller krig) är en materialsport där även kvantitet är kvalitet!

Anonym sa...

Tittar just nu på BBC World News, de ställer frågan till brittiska politiker om de har; cut too much in the defence budget!

Frågan är relevant till våra politiker också! Framtiden får utvisa hur vi ska behandla våra politiker, som de senast 8 åren haft ansvaret!

CarlAnonym sa...

Det existerar endast ett (1) politiskt parti som vill försvara Sverige. Det aktuella partiets namn är SD (Sverigedemokraterna).

Anonym sa...

Det räcker inte att man "noga följer utvecklingen".

Det har man sagt sig göra hela tiden. Men man måste dra rätt slutsatser också.

För drygt ett år sedan tyckte Försvarsberedningens Cecilia Widegren att "Europa aldrig har varit säkrare".

Har man verkligen rätt befattning om man inte kan göra bättre analyser?
Men förmodligen är det partipiskan som viner, och Borg dikterar villkoren. Och Reinfeldt.... ja, vad gör han?
Nu får man betala priset. De som var försvarsvänner och jublade för åtta år sedan, har i många fall vänt framförallt moderaterna ryggen. Men också andra borgerliga partier.

Det man raserar på ett år i Försvarsmakten tar årtionden att bygga upp igen.

/LP

Anonym sa...

Hmm...

"Artillery is the King of Battle!"
Två artilleri bataljoner som under 29 månader har tillgång till NOLL artilleri pjäser.

100st JAS39-C med tillgång till 100st uråldriga jaktrobotar.

Det hävdas att u-båts teknologi är ett nationellt säkerhetsintresse av yttersta vikt.
Trots att man har kunskapen, teknologin och varven för att bygga u-båtar så får man inte för att ett utländskt bolag lägger käppar i hjulen. Varför säljer man en strategiskt viktig del av försvaret?

Försvarsministern häver ur sig: "Sveriges beredskap är god!"

Kvantitet =Noll (Artilleri)
Kvalitet =Noll (Jaktrobot)
Framförhållning=Noll (U-båt)
Trovärdighet =Noll (Sveriges beredskap är god)

Alliansen vill inte betala priset för att ha ett försvar, Vänsterpartiet och Miljöpartiet vill inte ha något försvar som har med vapen att göra, Socialdemokraterna säger en sak och gör en annan.
Återstår bara ett parti för den som tycker att ett försvar är viktigt, under förutsättning att man ställer upp på deras något tveksamma människosyn.
Med hänsyn till händelserna i Ukraina så kanske vissa kan tänka sig att blunda för detta partis människosyn.

Anonym sa...

Sveriges försvarsminister - Karin Enström - hälsar att hon uppgraderar reduktionen av Sveriges försvarsförmåga!

Bosse59 sa...

Underkänt lackmustest för andra gången innan valet är det absolut sämsta som kunde hända Alliansen. Här har man under sex år kämpat stenhårt för att avföra särintresset försvarsmakten genom ekonomisk, materiell och politisk svält.
Så drar Putin ner brallorna på hela västvärden ytterligare en gång...
Njut av pensionen Staffan och tänk på oss väljare som betalade din insats.

Anonym sa...

En insnöad moderat från Ängelholm vid namn Hans Wallmark skrev:

"Det konstaterades redan då att Ryssland har gjort sitt yttersta för att återta sin stormaktsroll. Angreppet på Georgien 2008 illustrerade att tröskeln för att använda militärt våld sänkts. Likaså bedömde regeringen att de ryska väpnade styrkorna fortsatt att utvecklas.
Därtill konstaterades landet ha en begränsad förmåga att driva omfattande militära operationer utanför det egna territoriet och närområdet. Det är direkt dumt att bortse från att Ryssland också står inför svåra utmaningar ifråga om ekonomiska, demografiska och strukturella problem."
Hämtat från nedanstående länk. https://www.gp.se/nyheter/debatt/1.1702214-oansvarigt-att-antyda-ett-invasionshot

Hmm..
"Begränsad förmåga att driva omfattande militära operationer..."
Undrar om Ukrainarna håller med Wallmark?

"...direkt dumt att bortse från att Ryssland också står inför svåra utmaningar ifråga om ekonomiska, demografiska och strukturella problem."
Dumt var det sagt men vem som var/är dum får väl läsaren själv avgöra.

"Dagens Ryssland är ett hot – mot sina medborgare!"

Vad gör Wallmark om Putin kommer på att Sverige består av en minoritet av förtryckta ryssar, ringer Norge och hör om man kan få leasa några artilleri pjäser, lånar fregatter för luftskydd från Danmark och ber dem att levera igår. Köper "off the shelf" med leveranstid på 3-5 år eller?


Det viktiga är inte att bli omvald, det viktiga är att stå upp för det man tror på. Om Wallmark nu ändrar sin åsikt så är det ju bara för att han vill bli omvald,inte för någon politisk övertygelse och ej heller för att någon ny information kommit idagen. Gerogien visade både förmågan och viljan, upprustningen var känd av alla och öppet redovisad.

Anonym sa...

Äsch Staffan

Det här är ju löjligt. I förra veckan drog ni ner 100 miljoner på försvaret för att ordna 20 miljarder (sic!) extra till asyl och integration. Samtidigt som vi är helt försvarslösa inför en aggressiv stormakt som Ryssland.

Historien kommer att döma samtliga riksdagsledamöter som röstade för detta vansinne.

//Karlsson82

Anonym sa...

Tjäna miljoner på att sälja vapen till fienden med resultatet att man behöver spendera miljarder för att förbättra sitt eget försvar mot densamme.
Det ryssarna inte klarar själva hjälper fransmän och tyskar dem med. Varför skall man ha ett försvars samarbete med ett land som säljer sin teknologi till värsta fienden?
Om inte EU förstår vilken som är den verkliga fienden så hur skall de då kunna få hjälp av USA?

Intressant läsning på nedanstående länkar.

NATO Arms Sales to Russia: A Need for Clear Thinking
http://www.cepa.org/content/nato-arms-sales-russia-need-clear-thinking
--------------
New French Rebreathers for Russian Navy Divers.
http://en.ria.ru/military_news/20120402/172560168.html
--------------
NATO tensions over military sales to Russia: US study
http://www.google.com/hostednews/afp/article/ALeqM5ihqZEakzsRTQkuJaoz-dY_4g2VVA?docId=CNG.a20415c34d33c6186cdf21d2c5eb36ea.101
------------

Anonym sa...

Aiding and betting the enemy...
http://en.ria.ru/military_news/20120512/173407220.html