fredag, januari 20, 2012

"Akta er för Juholt - han blir en katastrof"...

Jag bidrog till Håkan Juholts valkampanj genom att varna S för att han kunde bli en katastrof..

Som framgår av vad jag skrev menade jag tvärtom, Håkan Juholt är en karismatisk och hederlig politiker i den socialdemokratiska mittfåran som skulle kunna bli en bra ledare för sitt parti.

Min företrädare i försvarspolitiken Anders Svärd blev en god vän till Håkan Juholt och uttalar sig i samma riktning.

Nu kommer Håkan Juholt sannolikt att avgå, han har hamnat i ett ohållbart läge med avgångskrav från flera s-distrikt, oklart hur många. Med partiet på under 25 procent och med en eget förtroende på 13 procent finns inget annat alternativ.

Hur kunde det gå så snett?

Uppenbarligen torde det ligga en del i Håkans analys av sig själv som "yvig och ostrukturerad och olämplig som partiledare".

Han har gjort för många misstag och snabba uttalanden som sammantaget har urholkat hans förtroende.

Uttalandet i Sälen att regeringen drev igenom försvarsbeslutet 2009 tillsammans med SD är obegripligt och fel, jag tror att han var så stressad att han inte tänkte klart.

Kanske hans blixtsnabba reaktion att säga nej till den nya EU-pakten kan ha irriterat ändå mer, i vart fall eftertänksamma socialdemokrater i mittfältet som Göran Persson och Thomas Östros. Kanske kan socialdemokraternas nej nu förändras, till och med Mp öppnar ju för detta.

Hans hyresbidrag från riksdagen har jag också skrivit om, det skadade honom trots att han inte brutit mot riksdagens regelverk och definitivt varit i god tro.

Håkan Juholt är en skicklig retoriker med lite vänsterstuk, och tillsatte Tommy Waidelich för att balansera upp med lite ekonomiskt högerstuk. Det blev förvirrande, och Waidelich är lite för tunn.

Jag respekterar Håkan Juholt och lider med honom och lite med hans parti i den situation som uppkommit.

Nu väntar sannolikt en turné genom landet med några kandidater i en öppen valprocess á la Centerpartiet, och jag befarar att S om ett år eller så kan närma sig 30 procent igen...

Den press som Håkan Juholt har genomlidit under ett antal månader är svår att greppa, och han har kämpat uthålligt och väl. Skulle han nu avgå hoppas jag att hans kvalitéer kan tas tillvara i samhällsinsatser, varför inte som landshövding.

Ska verkligen en centerpartist kunna föreslå det? Ja, tänk, precis så tycker jag att politiken ska vara, tydliga skiljelinjer och skarp politisk debatt men respekt för olika partier och politiker trots åsiktsskillnader!

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,

6 kommentarer:

Nils Dacke sa...

PRoblemet med S och de andra partierna är att man saknar verkliga ledare och det kommer inte att bli lätt att hitta en ersättare till Juholt de denna post har inbyggd katapulkstol. Se bara hur det gick för er med er öppna process och trots det fick ni en geniun floskelgenerator som kan ta er hela vägen ut ur riksdagen.

Anonym sa...

Seriöst du är medveten om att du nu bekräftar landshövdingsrollen som något för misslyckade toppolitiker. Då tror jag kommunalrådsrollen i Oscarshamn ligger honom närmre! Eller varför inte låta honom sitta kvar som vanlig riksdagsledamot? Det har han inte misslyckats med!

Anonym sa...

Bra avvägt Staffan. Jag högaktar Håkan som hederligheten själv. Han har gjort en del misstag men förtjänar icke att släpas i rännstenen av mobben.
Hälsningar
Anders Bockgård

kriesse sa...

Det enda jag gillade med Juholt var hans nej till EU-pakten. Göran Persson eftertänksam? Han har ju fått betalt för att säga det han säger, så hans ord är inte värda mer än pappret.

Varför vill ni betala för denna Euro-pakt där det dessutom står skrivet klart och tydligt att länder utan Euro INTE kommer få inflytande?

Sverige har röstat om att vi INTE ska ha Euron så vad är det ni försöker med? Att om 5 år komma och säga "vi var tvungna att införa Euron i och med Euro-pakten" kommer inte fungera och ni kommer bli stämplade som lögnare.

Lew sa...

Juholts insats som ordförande i försvarsutskottet diskvalificerade honom i mina S-märka ögon från både ledarskap och statsministerambitioner. Minns en frågeblankett om försvaret som Vpl-nytt skickade ut när jag låg inne, få hade många rätt och Juholt var inte bland dem. FB00 och -04 är också sådant som kan tecknas på hans konto.

Jag vill hoppas att han drar sig tillbaka, lever på riksdagspensionen och upphör med nersolkningen av den svenska politikerkåren. Det hedrar dig att du inte blind ogillar alla som inte är med i er nuvarande koalition men karln har fan int' gjort många rätt.

Anonym sa...

Den främsta orsaken till Juholts avgång är att ledande journalister anser att det var fel kön.
Statsfeminismen är utbredd.