onsdag, mars 16, 2011

Akta er för Juholt - han blir en katastrof!

Som sagt, jag har samarbetat bra med Håkan Juholt i försvarsfrågor och har stött honom i s-valprocessen genom att varna s för att välja honom, "han blir en katastrof".

Håkan Juholt är en skicklig politiker, och en karismatisk person som bjuder mycket på sig själv. Som partiets försvarsexpert har han haft stor del i försvarets nya inriktning, och han har i försvarsberedningen medverkat till en ofta bred samsyn, t ex i rapporterna 2007 och 2008.

Håkan Juholt har betydande likheter med Göran Persson, båda gråsossar och från landsbygden, båda handlingskraftiga och beslutsföra. Persson var okänd och lite utanför när han blev vald, Juholt har en mycket starkare central ställning, men ändå okänd medialt och kanske hittills ändå lite vid sidan av den centrala makten. Efter parentesen med den första kvinnliga partiledaren, som många inom rörelsen kände sig obekväma med, kommer nu lyckan hos många att bli stor när Juholt tar över.
Kongressen kommer att bli euforisk och det blir en härlig smekmånad (100 dagar?) som Juholt och S kommer att få.

Men kommer S under Juholt att kunna skaka alliansen?

Det beror på om han som stående "lite till vänster" har mod och kraft och vilja att verkligen förnya s-politiken i riktning mitten, och alltså ändra uppfattning i mycket av det som han och rörelsen med patos förfäktat; det ska vara en rejäl förmögenhetsskatt, ingen mångfald i offentlig sektor, bort med RUT-avdraget, höj skatterna rejält, ingen allmän A-kassa för alla, fortsatt hopblandning LO och S, cementera LAS som grundlag osv.

Står S under Juholt fast vid allt det som gjorde att alliansen tog över och vann igen, då får man det fortsatt svårt att vinna val.

Skulle man raskt göra sig av med dessa surdegar, då skulle man utmana alliansen mycket starkare.

Lyssnar man på vad Juholt sagt och säger kan alliansen vara lugn. Jag är dock "orolig" för att S under Juholt ( liksom under Persson och ibland tidigare) kanske kan ha styrkan att åter börja konkurrera om väljarna i det politiska mittfältet och i storstäderna. Men då krävs en snabb slakt på heliga kor enligt ovan.

Min prognos är att Juholt kommer att låta vänster men handla höger, hur mycket får vi se.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , ,

9 kommentarer:

Anonym sa...

Vad förvånande att du tycker Juholt har varit bra att samarbeta med när det gäller försvarsslakten. Alliansens försvarspolitik är precis lika usel som S, V och Mp´s.

Jonas75

Anonym sa...

Danielsson, trevligt att du tycker om den huvudlösa försvarsslakten i FB00 och FB04.

Förresten, vad anser du som politiker att både F21 och F17 sen två-tre månader tillbaka står inom skotthåll för mobila ryska Iskander-system??

Det går alltså lätt att slå ut stora delar av Sveriges flygvapen på backen. Speciellt som något krigsbas-system inte finns kvar och för övrigt finns ju bara två basbataljoner i hela landet.

Tillståndet i armén med 24 haubitsar och knappt 100 stridsvagnar ska jag inte nämna. Kan svenska armén försvara Katrineholm i 24h har man överträffat sig själv.

Och så det där med luftvärn, varken befolkningscentra eller viktig infrastruktur (kärnkraftverk, vattenkraftverk, hamnar etc) kan skyddas från luftangrepp.

Du har väl också missat den enorma ryska upprustingen som fortgår i ökad takt tack vare högt pris på olja.

Snyggt jobbat!!

Sumatra sa...

brezjnev, du glömde Juholts insatser för sjöstridskraftena. Fyra användbara korvetter och några svårbemannade ubåtar.

Flottiljer som egentligen är divisioner. Rote och division är numera samma sak i flottan. Tack för det, Juholt.

Johan sa...

Alliansen har inte hållit vad man lovat när det gäller försvaret och säkerhetspolitiken. En mycket stor besvikelse råder inom firman. Alliansen kommer att tappa många "trogna" väljare nästa val!

Neregård sa...

Att närma sig mitten blir väl ingen förnyelse för (S). Med Juholt
kanske man flyr mitten och lämnar plats för (C) som kan göra en kort rockad och lämna sin ödesdigra position på yttersta högerkanten.

Jakob sa...

Du verkar närmast fixerad vid Juholt och sossarna, Staffan.

I första hand borde du nog bekymra dig om den egna klubben för inbördes beundran. Ni verkar inte ha så mycket att bli euforiska över just nu.

Sumatra sa...

Det här är vad krisgruppen (s) i Grönköping föreslår under rubriken ”allt var bättre förr”.

Politik
* Partiet skall anta namnet De gamla socialdemokraterna.
* Statsministern skall vara lång och värmlänning.
* Finansministern skall vara tjock och ha hängslen.

Kultur
* Hylands hörna bör sändas igen.
* En sjungande bandyspelare måste uppletas.
* Siw Malmkvist skall vinna Melodifestivalen.
* Degerfors måste tillbaka till Allsvenskan.

Industri
* Unica-boxen bör tas till heder.
* Volvo PV 444 skall åter tillverkas.
* Svensk industri måste satsas på, så att fartyg tillverkas i Göteborg, kläder i Borås, radioapparater i Motala, lokomotiv i Västerås m.m.
* Lördagen skall vara halv arbets- & skoldag.

Ekonomi
* Löntagarfonder skall införas.
* Marginalskatten skall höjas till 87 procent.
* Inflationen bör vara minst 8 procent.
* Gustaf Vasas bild skall vara på sedlarna

Lite för Juholt att bita i.

Staffan Danielsson sa...

Visst, Centerpartiets förnyelse och utveckling är självklart nummer ett för mig, men OK, jag har även kommenterat kring S och Huholt några gånger nu.

Om det svenska försvarets inriktning och utveckling från kalla kriget och tills idag finns också mycket att säga.

Jag har varit med sedan 2006 och utgångspunkten var då 2004 års försvarsbeslut, där samstämmigheten egentligen var mycket stor i huvuddragen men där striden stod om några platser (Arvidsjaur) och om 0,4 till 2 miljarder kronor, där den då nya Alliansen ville mer.

Inriktningen på frivillighet har också varit brett förankrad, även om S under "Karlssonperioden" gav olika signaler och talade mycket om en viss plikt (oklart hur) till den första tremånaders-utbildningen. Nu torde S åter komma att tala med en röst..

Det nya insatsförsvaret ska stå klart ca 2014. Det kostar idag lite över 40 miljarder kr, motsvarande ca 1,2 procent av BNP. Länder i vår omvärld drar nu ner p g av finanskrisen. Ryssland ökar efter kaoset på 1990-talet.

Försvarsberedningen ska snart börja "omvärldsanalysa" inför nästa försvarsbeslut, då de synpunkter som här lämnats självklart ska vara med i bilden.

Anonym sa...

"Försvarsberedningen ska snart börja "omvärldsanalysa" inför nästa försvarsbeslut..."

Det där räcker inte, och förresten vad sysslar ni med i försvarsberedningen?? En omvärldsanalys måste fortgå kontinuerligt. Det räcker inte att gå ut på farstutrappen och kolla vart vinden blåser vartannat eller vart tredje år.

Under 1990-talet motiverades den svenska nedrustningen, förbandsnedläggningen och malpåse-förband med att en återtagning av förlorad försvarsförmåga skulle kunna ske. Denna återtagning skulle starta ifall Ryssland gick åt fel håll i demokratihänseende och om Ryssland upprustade. Den processen har pågått i tio år i Ryssland.

Återtagning av svensk försvarsförmåga skulle ha startat för flera år sen. Det tar tio år att få samtränade förband med materiel på plats, om inte mer.

Vem styr Ryssland 2020, 2025??
Vilka kommer efter Vladimir Putin??
Vilka soldater är redo att strida och dö för Sverige??
Förresten, vilka länder har förband med subarktisk förmåga att mota bort en fiende som sitter på vattenkraftverk och nedlagda krigsflygfält i ett vintrigt MILO ÖN??