tisdag, oktober 05, 2010

Kunde biskop Eva Brunne formulerat sig annorlunda?

Jag har starkt kritiserat SD-riksdagsledamoten Thoralf Alfssons sanslösa jämförelse mellan nazismen och Islam, krävt att han tar tillbaka och att Jimmie Åkesson tar avstånd. Han backar nu i radio Östergötland och på sin blogg, men halvhjärtat och alldeles otillräckligt.

Sverigedemokraterna lämnade idag storkyrkan under biskop Eva Brunnes predikan, refererat i t ex Expressen och Aftonbladet.

Alla fördömer deras agerande, och Jimmie Åkesson ber nu Kungen om ursäkt. Och visst borde de suttit kvar, och reagerat efteråt mot den kränkning de upplevde.

Men hade de någon poäng då? Kunde Biskop Eva Brunne formulerat sig annorlunda?

Jo, jag tycker nog det på en enda punkt. Hon utgick i sin starka och riktiga deklaration om människors lika värde ifrån de demonstrationer som hölls i Stockholm och på några andra platser igår.
´
Sverigedemokraterna upplevde dessa riktade mot sig, och kopplade ihop dem med de attacker som förekommit mot enskilda Sverigedemokrater och mot deras torgmöten.

Jag har kollat lite klipp om demonstrationerna. Vem arrangerade dem? Det är lite svårt att få koll på, "Septemberalliansen" sägs ligga bakom.

Lars Ohly var i varje fall en huvudtalare på Sergels torg och citeras i Helsingborgs Dagblad; - Det är ingen som ska lämna Sverige förutom Sverigedemokraterna, sa Vänsterpartiets ledare Lars Ohly.

Folkmassan sjöng bland annat "Ut med Jimmie" riktat mot Sverigedemokraternas ledare Jimmie Åkesson. Aftonbladet beskriver också demonstrationerna och viss äggkastning mot poliser och talkörer med kravet "Ut med Jimmie". Jag har hört ett rykta att AFA-grupper också deltog.

Nog verkar demonstrationen haft viss vänsterprägel med udden riktad mot Sverigedemokraterna och med onödiga uttalanden från Ohly och i slagorden.

Jag tycker nog att Biskop Eva inte borde haft dem som utgångspunkt för sin utmärkta predikan i övrigt. Jag tror inte att hon hade det jag nu redovisat klart för sig.

Sverigedemokraterna borde suttit kvar, men jag kan förstå deras kritik mot inslag i demonstrationerna.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,

15 kommentarer:

Anonym sa...

Jo du har rätt, men jag vill gå längre, är rätt övertygad om att biskopen ville provocera Sd. Det är tveksamt om predikstolen är rätt ställe för provokation, det är också tveksamt om en biskop bör demonstrera med AFA eller nära anhängare till AFA. Det blir ju lite som att OG och Jan Helin nu sitter i samma båt.

Jag har läst en del av det du skrivit efter valet och jag måste säga att jag tycker du navigerar väl i en (för svenska mått) orolig period.

Patrik, Ängelholm sa...

SD gjorde helt rätt som lämnade kyrkan. Predikstolen är absolut ingen plats för vare sig politiska tal eller kränkningar mot människor som besöker kyrkan, vare sig de är riksdagsledamöter eller ej.

Biskopen hyllade de demonstrationer som hållits på Sergels Torg mot valresultatet. I de demonstrationerna deltog bl.a. Revolutionär Kommunistisk Ungdom, som aktivt och fysiskt angriper aktiva sverigedemokrater och deras möten. Under demonstrationerna skanderades även slagord i stil med "Vi skall kn.lla Jimmie Åkessons mamma" o.s.v.

Biskop Eva Brunne (inte "Dunne") skändade med sitt agerande riksdagens öpnnande och kyrkan.

Lars sa...

Personligen är jag mer undrande över varför riksdagsledamöterna förväntas delta i en gudstjänst denna högtidsdag. Så urbota löjligt.

Det är nu 10 år sedan kyrkan skildes från staten. Att stryka kyrkobesöket i ceremonielet vore ju ett ypperligt sätt att manifestera bodelningen.

Varför upprätthålla denna unkna tradition? Jag vill sannerligen inte att de förtroendevalda ska behöva sitta och lyssna på gamla sagor och vidskepligheter i början av varje riksdagsår. Det är helt enkelt ovärdigt.

Jag instämmer helt i Humanisternas kritik: "Riksdagsmännen tjänar inte Gud, utan folket".

Moxie sa...

I varje större samling folk finns det tokstollar. Så även i de refererade demonstrationerna. Det hindrar inte att grundiden är riktig, och det gör framför allt inte att biskopens poäng med predikan blir på något sätt sämre.

Det går inte att komma ifrån att alla människors lika värde är en grundläggande kristen tes, genom hela det nya testamentet. Vad ni gjort mot någon av dessa små, Från och med nu är vi inte längre slav eller fri, jude eller grek, och så vidare. Att biskopen valde att ha det som en del av sin predikan är inte konstigare än alla de andra gånger jag hört motsvarande saker från predikstolen, i andra situationer, tider och platser. Det är en hörnsten i kristen tro. Om inte Jimmie fattat det trots sitt förmenta ivrande för kristendom och tradition så visar det möjligen på djupet i hans övertygelse och kunskap.

Så dessa ivrare för de Svenska Traditionerna och de Gamla Svenska Vanorna ställer sig upp och går under en normal predikan i den i ord så omhuldade svenska kyrkan, framför den äktsvenska symbolen kungafamiljen, och ställer till med uppträde under riksdagens högtidliga öppnande. Tydligare än så kunde inte Jimmie med anhang visa hur djupt övertygelsen egentligen sitter.

Robsten sa...

Brunne deltog för bövelen själv i den demonstration du nämner!

ConnyT sa...

Tycker du har helt rätt Staffan.

Sedan är det lite löjligt att se Jimmie stå och snyfta "jag känner mig kränkt" samtidigt som hans politik får tiotusentals muslimer att känna sig kränkta...

Anonym sa...

Visste inte du att t ex antisemitism är centralt inomm islam, har du inte läst koranen?

Anonym sa...

Eva Brunne försvarar politiskt våld och har allierat sig med den mobb som hotar och misshandlar meningsmotståndare och sanningssägare, det är oacceptabelt i en demokrati. Dessutom, hennes enda merit är att hon käkar skäggmacka.

Martin J sa...

Vore intressant om någon SD-kritiker kunde definiera var sjutton "alla människors lika värde" egentligen innebär och på vilket sätt SD:s politik skulle strida mot detta.

Som jag ser det är det bara retorik i brist på riktiga argument.

Birgitta "foto CHIP" sa...
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Birgitta "foto CHIP" sa...

Nej det är inte så att ALLA fördömer! Jag fördömer Brunnes handling - mobbning i kyrkan - hon ställer sig på våldsverkares sida - dessa som så lätt tar till våld mot oliktänkande.
Denna dagen skulle vara en högtidsdag - det förstörde Brunne!
Detta var en handling mot människor - mot nyvalda ledamöter i Sveriges riksdag. Deras politik kommer det många tillfällen att bemöta. Att "kasta sten" och använda våld - avhumanisera i uppenbar mobbarstil är något för de med civilkurage att ta tag i men det finns bara medlöpare!
Jag fördömer ALL mobbning mot människor och jag fördömer vänsterns våldsfasoner och mobbarstil!!!! Det borde fler göra!

Anders sa...

Staffan Danielsson

Det hedrar dig, om du tror att biskop Brunne "inte hade det [du] nu redovisat klart för sig".

Så är emellertid inte fallet.

Biskop Brunne deltog själv i demonstrationen.

Staffan Danielsson sa...

Biskor Brunne, med en socialdemokratisk bakgrund, deltog tillsammans med Lars Ohly i demonstrationen, det är korrekt.

Men endast 10-15 minuter enligt egen utsago, och då såg hon inget anmärkningsvärt..

Jag hoppas att hon då inte lyssnade till alla Lars Ohlys rallarsvingar, till en del talkörer eller åsåg äggkastningen.

Anonym sa...

Hej!
Tack för din genomtänkta och klarsynta debattartikel.
Mvh
Per Andersson

Mattias sa...

Bra! (Ditt blogginlägg har jag inte läst, men väl din debattartikel.) Brunne gjorde bort sig. Försatte en utmärkt chans att krita upp de demokratiska förutsättningarna. Det mesta i SD:s politik är förvisso obegripligt, men deras uttåg ur kyrkan är det knappast.