torsdag, oktober 07, 2010

Misstag av biskop Eva Brunne att utgå från radikala vänsterarrangemang

Jag debatterade Eva Brunnes predikan och Sverigedemokraternas uttåg ur Storkyrkan i Tv4-Kvällsöppet igår kväll med Jimmie Åkesson, Nalin Pekgul med flera. Länk här.

Min uppfattning var att det var fel av Sverigedemokraterna att lämna Storkyrkan under gudstjänsten, men att det också var ett misstag av biskop Eva Brunne att i sin utmärkta predikan om alla människors lika rätt och värde utgå från den demonstration som arrangerades av radikala vänstergrupper och där Lars Ohly uttalade att "det är ingen som ska lämna Sverige, förutom Sverigedemokraterna". Demonstranterna skanderade slagord i samma riktning, ägg kastades på poliser och AFA (Antifascistisk aktion) och syndikalister och andra grupper som attackerat Sverigedemokrater och deras torgmöten fanns med.

Biskop Eva Brunne deltog under 10-15 minuter och säger sig inte ha märkt något anmärkningsvärt.

Hade hon alltså ingen aning om att demonstrationerna arrangerades av "Septemberalliansen", en lös sammanslutning av radikala vänstergrupper? Visst anslöt sig många engagerade ungdomar som liksom oss alla är mot rasismen, men den radikala Vänstern höll i taktpinnen hela tiden som de traditionsenligt gärna vill göra under förment neutrala samlingsnamn.

Visst hon inte att en av huvudtalarna, Lars Ohly, uttalade att "Det är ingen som ska lämna Sverige, förutom Sverigedemokraterna."
Visste hon inte att demonstranterna skanderade slagord i samma riktning.

Eller att syftet med demonstrationen visst var riktad mot rasismen - med förlöpningar enligt ovan - men också enligt arrangörerna mot "kapitalismens kris".

Kan det vara så att biskopen är politiskt aningslös, och att hon inte uppmärksammade allt detta, när hon dels accepterade att medverka i denna politiska demonstration under stark vänsterflagg och dels väljer att hänvisa till denna och liknande demonstrationer i sin predikan i Storkyrkan i samband med riksdagens högtidliga öppnande? Det är möjligt att det var så.

Jag vill också rikta strålkastarljuset på Lars Ohly som tar mycket stora ord i sin mun. Vad menar han med att Sverigedemokraterna ska lämna landet?? Handlar det om 20 personer eller 330.000?

Visst ska Sverige ha en generös invandrings- och flyktingpolitik, och visst ska vi ta debatten stenhårt med Sverigedemokraterna i dessa frågor.

Men i Sverige råder yttrande- och åsiktsfrihet. Håller man sig inom våra grundlagars ramar får man faktiskt tycka annorlunda än Lars Ohly. Jag menar att vi aldrig ska förtröttas i att lyckas mycket bättre än idag med integrationspolitiken, och att kunna övertyga de flesta av dem som röstat på SD att inse det riktiga i Sveriges öppenhet mot omvärlden.

Lars Ohly och hans parti har ett mörkt förflutet i dessa frågor. Under huvuddelen av 1900-talet samarbetade man mycket nära med kommunistdiktaturen i främst Sovjetunionen med besök, utbildningar, ekonomiska stöd och annat. Dessa kommunistdiktaturer kan betecknas som "åsiktsrasister", tyckte man fel eller hade byggt upp ett lite företag så var man ingenting värd, man var en "folkets fiende" och kunde fängslas, deporteras eller avrättas.

Det är bra att dagens Vänsterparti talar väl om demokratin. Men det är trist när de vill driva svenskar ur landet, och när Svenska Kyrkan tar politiserade vänsterarrangemang som sin utgångspunkt vid riksdagens högtidliga öppnande.

Min riksdagskollega Hans Wallmark försvarar biskopens hänvisning till demonstrationerna i denna SvD Brännpunktsartikel.
Och jag skriver en replik ungefär som detta blogginlägg på Brännpunkt.se.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,

17 kommentarer:

Anonym sa...

Alltid vänsterns fel, aldrig herr Reinfeldt fel?

Högern i Sverige har ett mycket brunt förflutet, med ett otal högerdiktaturer på sina tidigare stödjelistor. Sist bara utav moderaternas älskade republikanska USA under George W. Bush vars avregleringar ordnade finanskrisen i USA som Fredrik Reinfeldt ÄLSKAR att skylla på, trots att moderaterna höll på republikanerna i senaste amerikanska val.

Intressant... Genom moderaternas och deras underpartiers fanatism har jag faktiskt drivits mot vänster, för jag avskyr den fascism som fortfarande spirar i USA trots att Obama fått makten i det landet. Suck! Svenska folket får nog troligen uppleva en finanskris ordnad av moderaterna innan de fattar vilka nötter ca. halva svenska folket röstat in.

Som vanligt med högerslavar så tas nog alla kritiska kommentarer bort.

Så mycket för demokratiskt tänkande. Fredrik Reinfeldt vägrar ju själv ta ansvar för hur han ordnar en regering, istället är det alltid oppositionens ansvar.

Suck!

Anonym sa...

I detta fallet har Staffan helt rätt. Tänk på vad Voltaire sagt.
Sd kom in i riksdagen helt demokratiskt. De demonstrationer som anordnats för att mota ut dom ur riksdagen är därför en demonstration mot vårt demokratiska system med fria val. De som ordnar sådana upptåg tycker bara om demokrati så länge den går deras väg. Tråkigt att inte ens biskopar håller sig för goda att deltaga.

Martin J sa...

Ovanligt nyanerat och bra skrivet!

Erik Selander sa...

Mycket sunt inlägg av dig i går i TV. Jag understryker att den uppkomna situationen fått mängder av gammal socialistisk retorik att krypa ut ur springorna i väggarna. För den som ser detta finns det nu mycket möjligheter att komma till rätta med den gamla husförhörsandan dess människor hoppas skall komma igen. För övrigt finner jag det märkligt att så många människor ser det som naturligt att ha bestämda åsikter om vad en trons förkunnare skall säga. Det verkar som att vi har en mängd Svenskkyrkliga inom socialisterna. Kyrkan håller ju för att ha åsikter om, men det känns ändå märkligt att orden faller så lätt från Mona Sahlin om vad en Biskop skall säga. Jag hoppas verkligen att Mona Sahlin tror på Biskopens lära.

Frank T Hall sa...

Mycket bra skrivet.
Jag tycker det är lite otäckt nu.
Vänsterextremisterna vinner mark och vem vet hur det slutar? Demokratin vinner knappast på det i vart fall.

Joakim sa...

Tack Staffan Danielsson för en utomordentlig artikel i SvD idag. Jag var själv inne och kommenterade på olika tidningars artiklar om detta i förrgår, varvid jag uttryckte åsikter liknande dina. Givetvis blev jag censurerad av samtliga, trots att mitt inlägg var sakligt och inte alls anmärkningsvärt. Jag delar heller inte SD:s åsikter men tycker precis som du i den här frågan. Tack återigen!

MVH

Anonym sa...

Varför går riksdagen i kyrkan? är inte det att utesluta tex muslimer? Lek med tanken att SD krävt att riksdagens öppnande ska ske i samband med en kyrklig gudstjänst, vilka reaktioner hade då kommit

Mats sa...

Bra inlägg Staffan. Ett minus bara, du bör sätta dig in hur det känns att bli hota som SD-politiker. I en undersökning så hade ca 35% blivit hotade jämfört med 5-10% bland övriga parties politiker.
Jag hade nog själv rusat ut ur kyrkan för kyrkan ska var ett fredligt hus, och om man blir påhoppad där man mins förväntar sig, där Biskopen hyllar de stenkastare som även hatar dig, då hade t o m Jesus vänt den kyrkan ryggen.
Jag har en gång lämnat en församlingssal i affekt, när min bäste vän skulle hedras - ibland tar känslorna överhand och jag har all sympati för Erik Almqvist som tydligen den som först reste sig upp och gick. Samme person som blivit jagad med kniv och mordhotad. Med Issa Issa i färskt minne som var en SD politiker som för ca 3 veckor sedan fick ta emot 15 knivstick utanför sin bostad.

Anonym sa...

Efter detta ditt rakryggade engagemang skulle man kunna tänka sig att rösta på dig. Dock knappast på dina partikamrater som skriver insändare i lokalpressen och fördömer Sd:s uttåg. Tydligen i akt och mening att göra sig populära bland vänsterextremerna.

jan-olov sa...

Tack för ett rakryggat ställningstagande och balanserat sådant
jag håller med dig
Däremot hade jag också rest mig upp och gått om jag var mordhotad när biskop brunne så aningslöst talade om demonstrationerna dagen innan på sergelstorg.

Lars sa...

Hur kan det komma sig att det ofta är just vänstern som arrangerar antirasistiska manifestationer? Varför tog inte "Allians för Sverige" chansen att markera sitt ställningstagande med en stor manifestation på Sergels torg? Planerar ni överhuvudtaget någon sådan? Om ni gör det, ska det bli intressant att se hur argumenten låter, och hur stor uppslutningen blir.

Frågan är också om det hade varit lika fel om biskopen hade refererat till en allians-demonstration mot främlingsfientlighet.

Anonym sa...

Varför kan inte vänsterfolket acceptera demokratiska val?
Vill dom ha ett samhälle utan yttrandefrihet, som i forna Sovjet?
Kanske även utan tankefrihet. Alla som inte tänker rätt blir hårt straffade.

Anonym sa...

Ja man kan även tänka på förhållandena i Kina, aktualiserat genom Fredsprisutnämningen.

Anonym sa...

Så när Maud Olofsson säger att hon vill avsossifiera Sverige, betyder det då gulagarkipelag i Härjedalen eller bara politiska omskolningsläger?

Att SD ska lämna Sverige kan ju tänkas vara en retorisk metafor, men det är väl för mycket begärt att högerns nyttiga idioter ska snappa upp sådana.

Anonym sa...

Utdrag från Eva Brunnes predikan:
"Igår kväll samlades många tusen människor i Stockholm och i olika delar av landet för att ge sin mening till känna. Ropa ut sin avsky mot det som gör skillnad på människor. Den rasism som säger att du är inte lika mycket värd som jag. Du ska inte ha samma rättigheter som jag. Du är inte värd ett liv i frihet. Och detta av en enda grund – att vi råkar vara födda i olika delar av vår värld. Det är inte värdigt en demokrati som vår att göra skillnad på människor."


Varför anser du att man likställer kritik av den förda migrationspolitiken med rasism?

Anser du att det är korrekt att kalla ett parti som är kritiskt mot den nu förda migrationspolitiken för främlingsfientligt?

Vad tror de den goda biskopen avsåg med orden:
"Du ska inte ha samma rättigheter som jag." i hennes tal här ovan.

Anser du att alla människor har lika värde?
(så vitt jag förstår talar den ursprungliga engelska texten om människovärde)

Anonym sa...

Ser som den svenska regeringens ansvar att hjälpa i första hand de människor som har det värst. Dvs inte endast dom som har pengar till en flyktingsmugglare som tar dom hit så dom kan söka asyl. Utan de som är fattiga och får vara kvar i sina hemländer och svälta ihjäl. Den som tycker annorlunda skriver emot!

Anonym sa...

Håller med föregående skrivare, men det gör tydligen inte majoriteten av politikerna. Dom vill hellre plocka hit en massa nya människor = potentiella väljare.
Därför tvingas de sämst ställda stanna i sina hemländer utan att få hjälp och just svälta ihjäl
Tragiskt.