måndag, augusti 02, 2010

Cubas kommunism avskedar var fjärde, medelinkomst 150 kr/månad..., världens bästa välfärd, V??

Mikael Wiehe ser Cuba som den främsta demokratin i Amerika...
Vänsterpartiet stöttade länge stödföreningar för CastroCuba, många V:are gör det fortfarande...

Vänsterpartiet vill förbjuda vinster och därmed privat verksamhet och mångfald i offentlig sektor..... I logikens namn vill nog många V-are göra detta även i övriga sektorer. Är vinst och effektivitet fult i det offentliga, är det väl likadant i det privata..?? Detta skulle snabbt försämra Sveriges ekonomi, konkurrenskraft och leda till en snabbt växande arbetslöshet och lägre skatteinkomster.

Samtidigt lovar Vänsterpartiet guld och gröna skogar och har obegränsat med pengar till "världens bästa välfärd" med utgiftsexplosioner till A-kassan, tandvårdsförsäkringen, skolan, äldreomsorgen osv.

Vänsterpartiet är inget välfärdsparti utan deras politik kommer dramatiskt att försämra välfärden i Sverige när vi följer Grekland klockrent i spåren och snabbt närmar oss en statsbankrutt och tvingas skära ner de offentliga utgifterna kraftigt samt avskeda massor av människor som arbetar med t ex vård, skola och omsorg med mera.

Kan jag belägga detta påstående? Javisst, se på Cuba.

Där är privat företagsamhet och vinst något fult, och där är medelinkomsten 150 kr per dag.. Nu ska dramatiska sparpaket genomföras med miljonuppsägningar.

DN rapporterar om detta idag;

"Efter Sovjetunionens sönderfall, som innebar ett bortfall av massivt ekonomiskt stöd till det socialistiska Kuba, godkände Castroregimen på 1990-talet en rad former av privata företag. Verksamheter som skönhetssalonger, hundtrim och små restauranger fick licens och betalade skatt.

Social förbittring uppstod när några av egenföretagarna blev framgångsrika, i synnerhet ägare till mindre restauranger. Regeringen började då höja skatterna och strama upp regelverket samt minskade antalet tillstånd tills sektorn i det närmaste lamslogs, liksom resten av ekonomin.

Kuba har inte haft tillgång till internationellt kapital och är beroende av den rabatterade olja landet får från Venezuela för att hålla den sköra ekonomin flytande. Turistinkomsterna, liksom bidragen från kubaner i exil, är stöttepelare i den kubanska ekonomin.

Ineffektiviteten är omfattande och lönerna är låga. Arbetare tjänar i genomsnitt 150 kronor i månaden."

Vänsterpartiets politik skulle alltså snabbt slänga ner Sverige i diket. Kan man strunta i den, då? Nej, V är ju en del av den rödgröna oppositionen, och V:s genomslag märks alltmer i deras gemensamma politik.

Rösta på Alliansen och gärna på dess gröna röst, Centerpartiet! Stöd liberalism och inte kommunism eller socialism.

Några andra av mina blogglänkar om Vänsterpartiet och dess politik och historia, och om Miljöpartiet.
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , ,

6 kommentarer:

Anonym sa...

Sluta gagga om Mikael Wiehe,Cuba å Vänsterpartiet. Mikael Wiehe gör bättre låtar än Bo Pällnäs. Punkt.

Razmatazuz sa...

Castro var och är definitivt bättre för Kuba än vad Batista var! Att USA valde att stoppa allt samarbete med Kuba ledde till att Castro blev tvungen att vända sig till Sovjet. Detta var aldrig Castros mål och intention. 150 kronor i månaden i ett utfattigt land beror enbart på USAs handelsembargon och omvärldens vägran att handla med Kuba.
Jag stödjer självklart inte den kubanska inrikespolitiken till fullo eftersom jag anser att demokrati är bättre än diktatur, men jag anser däremot att världen aldrig har gett Kuba en chans att få bli en lyckad socialistisk stat efter den plan som fanns från första början. Dessutom måste alla, inklusive borgare ge Castro creds för att han lyckades avsätta Batista trots USAs stöd till den senare. För inte kan du eller någon annan hävda att kubanerna hade det bättre under denne despot?

Staffan Danielsson sa...

OK att Wiehe gör bättre låtar än vad Bo Pellnäs sannolikt gör. Men även Wiehe kan gå för långt, vilket jag anser att han gör i sin text om att hugga av männsikors huvuden och samla dem i en korg.

Razmatazuz låter lite som Wiehe och och som Vänsterpartiets vänsterflygel.

Det är bra att du inte stöder den kubanska inrikespolitiken till fullo...(vilken sanslös formulering..) men det är utomordentligt anmärkningsvärt att du hänför Castrokommunismens totala ekonomiska misslyckande till 1959, 51 år sedan...

Och lika anmärkningsvärt är att du skyller Cubas ekonomiska fiasko under ett halvt sekel på USAs handelsembargo, och inte ser någon koppling alls till det kommunistiska systemet med nästan inga inslag av ekonomisk frihet och marknadsekonomi. Ja, och likaså vad gäller politiska friheter, pressfrihet, tryckfrihet och yttrandefrihet också.

A sa...

Hej! Det är bra att Kuba reformerar sin ineffektiva ekonomi. Men man behöver inte dra alldeles för förhastade slutsatser av detta. Jag har t.ex. skrivit om kooperativt ägande på Kuba på min blogg. Hoppas det kan intressera:

http://augusttorngrenwartin.blogspot.com/2010/08/kuba-och-mondragon.html

Sluta klaga.. sa...

Självklart kan du inte jämföra Kuba med alla rika länder i västvärlden. Det är enbart dumt. Ditt resonemang hade kanske fungerat om ALLA u-länder i världen vore socialistiska, men det tror jag du vet att de inte är. Utifrån Kubas förutsättningar fungerar landet otroligt bra. De har ett välfungerande utbildningssystem och de har ett miljöprogram som faktiskt fungerar (inte som västvärldens halvhjärtade försök) med mycket mera. Allt detta gör sammanlagt Kuba till ett väldigt hållbart land, och om världens inställning förändrades gentemot Kuba, det vill säga bland annat om usa häver blockaden, skulle landet kunna utvecklas och bli mer demokratiskt och mindre fattigt.
Den största delen av världen har kapitalistiska system, eller "liberala" som du kanske sagt, men hur stor del av världen tror du är rik och välmående? Om ditt samhällssystem är så bra, varför har den största delen av världens befolkning det sämre än folket på Kuba?

För att både vara en diktatur och ett u-land som dessutom har blockad från USA lyckas Kuba klara sig utmärkt ekonomiskt, ekologiskt och socialt m.m., så sluta klaga på Kuba.

Här rankar Kuba på 48:de plats:
http://hdr.undp.org/en/media/HDI_2008_EN_Tables.pdf
Världens hållbaraste land:
http://www.zeenews.com/news331619.html

Anonym sa...

Låter som ett Jävla bra land att flytta till när man blir pensionär , man kommer att leva gott där på slantarna + att det är varmt och skönt året runt , Cuba here I come !!!!