torsdag, juli 22, 2010

Med röda MP flyttar jordbruk och industri till utlandet

Miljöpartiet rider på en framgångsvåg just nu, som ett sansat mittenalternativ hos de rödgröna.

Det är de inte, Per Ankersjö (C) visar i en debattartikel i Aftonbladet på hur de blivit alltmer röda.

Jag har i flera tidigare blogginlägg kritiserat MPs och SNFs med fleras stora livsmedelshyckleri, att ställa så höga krav på svenskt jordbruk att det inte klarar konkurrensen och folk istället övergår till importerad mat där djur och miljö hanterats väsentligt sämre än i Sverige. Som kompensation läggs alla resurser på att öka ekomaten - all respekt för den - men dess ökning under flera decennier är ändå bara upp till ca 5 procent av produktionen.

De senaste decennierna har den svenska livsmedelsproduktionen minskat med en tredjedel, en dramatisk minskning samtidigt som importen väller in i landet och snart står för huvuddelen av matkonsumtionen...

Detta exempel visar också tydligt vart MPs och de rödgrönas politik skulle leda till för effekter på den svenska industrin. Sverige ligger med alliansens politik i täten i världen för att begränsa sina CO2-utsläpp. MP och de rödgröna kräver ytterligare starka skärpningar vilket kräver skattehöjningar mm som till 80 procent man ännu inte redovisat hur de ska läggas ut.

Detta skulle tvivelsutan driva en stor den av svensk industri ut ur landet med starkt ökad arbetslöshet som följd, samtidigt som Sverige liksom på livsmedelsområdet skulle tvingas importera industriprodukter som är producerade utomlands med mycket högre CO2-utsläpp än de svenska mönsterindustrier som tvingats till avveckling.

Centerpartiet är alliansens Gröna Röst och driver fram en kraftfull klimat- och miljöpolitik i världsklass, men vi går inte så långt att åtgärderna slår tillbaka och försämrar för miljön och för Sverige, så som uppenbarligen oppositionens förslag skulle göra.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , ,

3 kommentarer:

Robert Larsson sa...

Så sant så klokt Staffan! Du har många många bakom dig, bönder och konsumenter, där du oförtrutet och tydligt drar fram och håller i och håller ut! Tack!

Razmatazuz sa...

"En miljöpolitik i världsklass"???!!!
Är du allvarlig?
Centerpartiet har tillhandahållit en miljöminister som fått årets stora Green Wash-award exempelvis.
Centerpartiet står inte för någon grön politik, de står kanske för den blåaste politiken i alliansen! De står inte heller för förenklingar och förbättringar för småföretagen trots att de säger sig göra det.

Självklart skall Sverige fortsätta trycka på med hårda regler och lagar när det gäller djurhållning och odling för att visa resten av världen att det fungerar! Importerad mat är ett problem, och det är något vi behöver komma till rätta med, men det gör vi definitivt inte genom att släppa på det svenska regelsystemet.
Var får du siffrorna om "skattehöjningar som till 80% inte är redovisade"?
Att flytta över lastbilstransporter på järnväg istället skulle definitivt inte leda till arbetslöshet. Det krävs självklart arbetskraft för att bygga ut och underhålla järnvägen!

Är det grön politik att sänka Sveriges klimatmål? Är det grön politik att slakta varg? Är det grön politik att bygga nya motorvägar istället för mer järnväg? Jag förstår att centerpartiet har problem, men ni borde angripa den övriga alliansen istället för oppositionen om ni verkligen har en vision och förhoppning om att föra en grönare politik och föra Sverige mot ett mer långsiktigt hållbart samhälle.

Staffan Danielsson sa...

Hej här också, Raz..!

Vi kunde ju likt Nordkorea förbjuda import av mat och dela upp den svenska kvarvarande produktionen i allt mindre portioner, för att visa världen vårt exempel...?

Allvarligt talat, Du gillar Cuba och planekonomi, hur vill du komma till rätta med problemet att den djurvänliga svenska livsmedelsproduktionen bara sjunker och att svenskarna istället handlar allt mer importmat från länder med sämre miljöregler och djusomsorg???