lördag, juni 16, 2018

Socialisera inte äldres sparkapital genom bostadstilläggen!

Jag tycker det är fel att socialisera pensionärers sparkapital genom att förvägra dem bostadstillägg så länge de har ett sparkapital eller en sommarstuga värd några hundra tusen. Om detta ska gälla för pensionärer som idag så borde barnfamiljer som äger mer än några hundra tusen inte få några barnbidrag. Jag vill likabehandla pensionärer och barnfamiljer!

Publicerat av Staffan Danielsson1 tim
Jag stötte ihop med SPF Seniorernas ordförande Eva Eriksson framför Lars Johan Hierta. Jag gillar Seniorerna och Eva, de kämpar hårt för pensionärerna, jag är själv medlem så klart.
Bara tidningen Senioren är värt medlemskapets några hundralappar, sedan all opinionsbildning och intressebevakning och goda mötesplatser mm.
Vi hade ett kort och bra samtal och var mycket överens.
Pensionärerna ska självfallet inte hade högre skatt än andra, det är nödvändigt med en tillräcklig garantipension men det måste också löna sig att arbeta ihop pensionspoäng, därför måste pensionerna höjas. De ligger lågt relativt många EU-länder och de tappar relativt lönerna. Mer pengar måste in i pensionskapitalet genom att t ex mer eller allt av pensionsarbetsgivaravgiften går till pension, eller på annat sätt. Och den som tjänat in pensionspoäng under ett långt arbetsliv måste ha någon tusenlapp minst i bättre pensionsnetto efter skatt och bostadstillägg än garantipensionären.
Jag framhöll det orimliga i att Staten nu "socialiserar" många äldres sparkapital eller ärvda sommarstuga. Har man tillgångar på några 100.000 kr får man inget bostadstillägg och tvingas då belåna det man äger, eller sälja det. Först när pengarna eller tillgången är borta så får man åter sitt bostadstillägg.
Med samma resonemang borde givetvis de som har tillgångar inte få något barnbidrag för sina barn utan först när deras kapital är nere på några 100.000 kronor.
Nuvarande expropriation av pensionärers tillgångar genom att förvägra dem bostadstillägg är oanständig, och sänder budskapet att prioritera inte att jobba ihop till din pension eller till ett sparkapital, eftersom då förvägrar Staten dig bostadstillägg på upp till 7.000 kr per månad tills dina pengar är slut.
Blir jag inkryssad i riksdagen från plats 4 på centerpartiets östgötalista kommer jag att driva dessa frågor kraftfullt.
Här några länkar till tidigare blogginlägg av mig kring äldre och pensioner.https://www.facebook.com/FoljStaffanDanielsson/photos/a.1641901205902157.1073741829.1060468037378813/2071913076234299/?type=3

4 kommentarer:

Anonym sa...

Det behövs kanske inte in mer kapital i pensionssystemet men väl hushålla med det som finns.Allt utom privata pensionsförsäkringar borde staten förvalta.Låga avgifter,bra avkastning och ett tryggt sparande.Inga privata skojare som köper lyxfastigheter för dina och mina pensionspengar.Det finns inga äldre än 60 år som tillåts låna idag.Spelar ingen roll hur bra säkerhet de har.Nä,skit i pensionssystemet och köp en traktor och skriv av,vårda väl och sälj som veterantraktor när du går i pension.Alltså Staffan,de senaste tjugo åren av förvaltningen av Sverige är ju ett skämt.Kommer ni till makten skall ni väl sälja ut ännu mer till lobbande riskkapitalister.SBAB är ju redan föreslagit.Under er tid vid makten flörtade ni ju hejvilt med kulturmarxisterna och nu tycker jag ni kan få V på riktigt så jo,jag tycker nog att höginkomsttagare(de färre och färre som bara blir rikare rikare) kan betala progressiv skatt.Nu skall ni få V och jag skall rösta på dem,för första gången i mitt liv.

Anonym sa...

Sen tycker jag att det är ganska typisk centerpolitik att sätta svaga grupoer mot varandra.Ja du nämner ju barnfamiljer och pensionärer.Nädu gosse,stötta du lite från din feta plånbok och lite från Annies.Ni har råd att personligen betala för katastrofala år vid makten.Nämna barnfamiljer...ssss

Fredrik B sa...

Vilket trams! Då tar vi väl och behovsprövar även barnbidragen så att herr Danielsson blir nöjd.

Du ska inte heller tro att vi glömt ditt svek vid FRA-lagens införande för precis 10 år sedan.
Det förlåter vi aldrig.

K_R sa...

Redan för 30 år sen var min mamma arg över det orättvisa med bostadsbidragen. Mina föräldrar hade slitit och arbetat hela livet och sparat ihop ett litet kapital. När så min far gick bort och mamma sökte bostadsbidrag nekades hon på grund av det lilla kapitalet men grannarna på serviceboendet som hela sitt liv hade satt sprätt på varje öre dem hade tjänat och inte lagt undan några pengar inför sin ålderdom dem fick bostadsbidrag. Så i slutändan straffas den som har varit sparsam genom nekat bostadsbidrag och dessutom får den betala högre avgift om hen hamnar inom äldreomsorgen.