tisdag, augusti 02, 2016

Riksdagsledamot polisanmäld för brott mot jaktlagstiftningen

Polisbristen är akut i Östergötland, vilket jag skrev om i föregående blogginlägg.

Kan det bl a bero på att polisen prioriterar fel? Ja det kan inte uteslutas, vilket jag kan ge ett färskt exempel på när jag idag öppnade ett brev från Polismyndigheten, Polisregion Öst, Linköping.

Jag är polisanmäld för brott mot jaktlagstiftningen, brott mot anmälningsplikten enl jaktlagen § 26 p 3 och § 45 1 st p 2 samt jaktförordningen § 40.

Fatta att man blir kallsvettig.

Så här beskriver den nitiske polisinspektören händelsen, helt korrekt:

" Carl Henning Staffan Danielsson har vid 22.20-tiden den 5 juli 2016 framfört CPA 240 och sammanstött med ett rådjur men först ca 10-11 timmar senare, vid 09-tiden eller strax innan dagen därpå, kommit till polisens kännedom.
Danielsson har i händelserapport uppgivit att anledningen beror på att han har "suttit i telefonkö i flera timmar men ej kommit fram". Danielsson har ej heller märkt ut platsen för sammanstötningen."

Detta hände.
Jag var på väg hem från Almedalen och tog den vackra vägen över Horn/Åsunden, en liten väg med lite trafik. Jag körde sakta i typ 50 km/timmen med en motorcykel bakom mig. Plötsligt hoppade ett rådjur upp på vägen, jag bromsade men det fick en stöt av vänster framdel på bilen. Nästan ingen skada på bilen, en skråma.
Motorcyklisten såg rådjuret springa in i skogen, det verkade ha träffats i någon mjukdel, lite blod på vägen.
Jag ringde genast 112 och kopplades till trafikpolisen i Kinda kommun, vill jag minnas. Ingen svarade. Jag väntade nog en halv timme.  Jag tog sedan ut ett exakt märke på var olyckan hände, ca 400 meter från avtagsvägen mot Åtvidaberg vid en stor enbuske öster om vägen, den enda som finns där. Jag glömde att märka ut platsen, det brottet har jag begått. Kanske var jag lite omskakad ändå.
Jag åkte hemåt och ringde igen till 112. Jag sa att ingen hade svarat men fick beskedet att det skulle de göra och jag kopplades dit igen. Efter 30-45 minuter la jag på, ingen svarade. Jag kom hem och ringde en tredje gång och samma sak hände, "de ska svara" men ingen svarade.
Jag la mig och vaknade framåt nio. Jag ringde genast till polisen och denna gång svarade polisen i Kinda. Jag rapporterade vad som hade hänt och angav exakt var rådjuret hade påkörts.
Polisen uppmärksammade mig på på att jag borde ha märkt ut platsen och ville att jag skulle åka dit (50 km) och märka ut den...Han sa också att jag skulle bli polisanmäld...

Suck...

Vem har störst ansvar för att markägaren inte förrän efter ett antal timmar fick info om olyckan, jag som försökte ringa i fler timmar eller polisen som inte var anträffbar eller kunde ge något alternativt nummer att ringa?

Jag är beredd att sona mitt brott men jag tycker faktiskt att det är mycket litet och att jag, om jag ville vara småsint, kunde motanmäla polisen...

Kanske polisinspektören enligt sin instruktion måste upprätta en polisanmälan. I så fall anser jag den för fyrkantig, rimligen måste polisen kunna göra en bedömning om anmälan måste göras eller ej.

Tillagt samma dag: Har via twitter fått reda på detta. Jag begriper inte att polisinspektören inte använde denna gummiparagraf för att avskriva mitt "brott"...Två misstag gjordes, mitt att inte märka ut, javisst, men också polisens att inte under flera timmar kunna ta emot en anmälan. Det känns också trist att verkligen försöka rapportera en viltolycka men istället själv  anmälas för jaktbrott..

11 kommentarer:

Anonym sa...

Suck... Begåvningssänkningen inom polisen har visst redan skett...

Anonym sa...

Nänä,det är väl det nya nu.Robotar har ersatt skrivbordspolisen.Väldigt nitiska och rediga.Erkänn inte för då startar handläggnigen av en människopolis.

Anonym sa...

Hoppas du håller oss à jour med utvecklingen. Gärna utförligt, så vi vet vilka namngivna poliser som är i farten. Bästa hälsningar

Anonym sa...

Hade du låtit bli att ringa hade du undvikit en massa besvär och i ditt fall en anmälan. Det är naturligtvis fel att göra så men jag påstår att många trafikanter löser problemet på det sättet.

Anonym sa...

Felaktigheten från 112 är att de skall skicka dig vidare till LKC där alla vilt olyckor skall tas emot och se till så att eftersöks patrull skickas ut till platsen. Att köra på är det anmälningsplikt på och plats skall märkas ut och det är envars ansvar att se till att rapport kommer in oavsett tid som spills i telefon. Görs inte detta har man begått brott och dryga böter kommer garanterat att delas ut i en tingsrätt vilket är helt rätt i detta fall.

Anonym sa...

Varför tycker du att ditt brott borde avskrivas? Stort eller lite brott spelar väl ingen roll.Gillar du inte lagen får du väl försöka att ändra den.Alliansen lyckades ju förstöra Sverige på korta åtta år.Det måste vara rekordtid för att riva ner det offentliga samhället.Hur kan ni möta folk-kan ni det? på ett värdigt sätt.Må ni aldrig aldrig aldrig mer få riskera att mer komma till makten.Det är nya tider nu.det är dags för uppbyggnad.Betala och tänk på att det går till cancersjuka Elsa,72,som akut cancersjuk får lov att dö i vårdkön.

Unknown sa...

Mycket dåligt av polisen.
En annan aspekt är att brottet rubriceras som jaktbrott. Betänk detta när någon rovdjursdyrkarförening förmår SVT att ta upp statistiken med rubricering: Jaktbrotten ökar......

Anonym sa...

Rimligen avskriver åklagaren detta utan förundersökning en polisanmälan är ju endast en anmälan om ev brott

Anonym sa...

Du ringde fel nr- du skulle ringt 114 14, och valt rätt siffra ( 1 eller 2) sedan sagt vilt, så hade du kopplats fram snabbare . Talar utifrån egen erfarenhet för 2 v sedan.

Anonym sa...

Finner kommentarerna till detta inlägg långt mer tragiska än den helt absurda situationen du hamnade i. För övrigt är det ofta ca 50 min väntetid att komma fram i telefon till 11414 - exempelvis om man vill tipsa om något..

Polisen måste inte avgå.. den är redan avskaffad!

Samtidigt så glädjs min anarkistsjäl att vi redan är där.. Det enda som behövs nu, är ett beväpnat folk!

Anonym sa...

Elsa fick sin operation. Stelbenthet undanbedes.