onsdag, augusti 05, 2015

Nyhetsvärdering Dagens Eko om migration

Tyvärr finns det en misstro hos alltfler medborgare mot svenska media, man litar inte på att de speglar verkligheten som den är utan friserar den lite i "positiv och rätt" riktning, av goda och välmenande skäl.

Jag anser denna utveckling oroande av flera skäl. Det är viktigt att verkligheten speglas som den är, inte som den borde vara. Och om förtroendet för t ex public service, och övriga media, minskar hos en del medborgare är det inte bra, tycker jag.

Stämmer det då, har media en egen agenda om vad som bör lyftas fram och vad som inte bör lyftas fram.

Jo, nog är det så. Tydligast är det i de laddade migrationsfrågorna, där både media, politiker och myndigheter sedan länge haft en agenda att lyfta positiva nyheter och avstå så långt möjligt från andra eller tona ned dem.

Exemplen är så många. Vid brottsrapportering, och när signalement beskrivs, finns alltid en strävan att undvika att beskriva sådant som kan kopplas till migrationen. Detta leder lätt till att många tror att fler brott än vad som är fallet begås av människor med rötter i andra länder, dvs beröringsångesten kan vara contraproduktiv.

Detta blogginlägg har sin  grund i ett Dagens Eko-inslag igår. Barnläkare kritiserar Migrationsverkets alltför hårda ålderskontroller när ensamkommande under 18 år bedöms vara äldre.

Jag har sedan flera år diskuterat och fört fram samma fråga men utifrån perspektivet att Sverige kontrollerar uppgiven ålder för dåligt. Jag har t o m nyligen JO-anmält migrationsverkets generaldirektör.

När nu Dagens Eko väljer att spegla situationen kring den tiodubbling av ensamkommande under 18 år som skett till Sverige på 10 år, och att andelen av de som kommer till EU och väljer Sverige har ökat från 10 till 40 %, så lyfter man alltså fram barnläkares kritik att Sverige har för hårda ålderskontroller.

Man lyfter inte fram den mycket stora ökningen enligt ovan och att statens budgetkostnader härigenom också tiodubblats till snart 10-15 miljarder, 1/3 av hela migrationsbudgeten.

Man lyfter inte fram att en sannolik orsak till att så många väljer Sverige är just att Sverige i så hög utsträckning litar på de asylsökandes egna uppgifter om sin ålder och kontrollerar den mycket mindre än övriga EU-länder.

Nej, fokus för Dagens eko är inte att kanske 1.000-tals ensamkommande vuxna män (över 18 år) per år nu beviljas asyl som barn, till mycket stora kostnader, utan att några stycken som är under 18 år felaktigt har fått ansöka om asyl som vuxna.

Det är naturligtvis helt OK att spegla kritiken mot att barn tvingas att ansöka om asyl som vuxna på grund av för stränga svenska ålderskontroller. Men det blir faktiskt fel och en allvarlig "verklighetsförsköning" när Dagens Eko, och nästan alla media, samtidigt aktivt väljer att inte spegla de andra aspekter av denna fråga som jag har belyst ovan.
32 kommentarer:

Anonym sa...

Så sant det du påtalar,jag kan knappt lyssna på radio längre bara vinklade nyheter om migration flyktingar,tv har jag inte men antagligen samma visa där.

Anonym sa...

Instämmer! Som lök på laxen toppar Dagens Eko med ett inslag i morse om att det är fel att utvisa de 8(endast) 10% av ensamkommande som inte får asyl, dock först efter att de fyllt 18 år. Inte ett ord om att vi med 2% av Europas befolkning tar emot 28% av de sk ensamkommande, att tillströmningen spräcker budgeten som i år kostar oss över 9 miljarder och att enligt rapporter i dagens tidningar det skapar kris i socialtjänsten och att de tar platser från andra behövande, t ex missbrukare. (Då heter det naturligtvis) att man inte ska ställa grupp mot grupp. Men inom Public service sympatiserar ju enligt Kent Asps undersökningar uppemot 80% av journalisterna med miljöpartiet och vänsterpartiet. Och i migrationsfrågan lär de inte heller få någon kritik från varken de ledande inom s, m, fp, c eller kd. Så din röst i riksdagen kommer att tala för en majoritet av svenska folket i dessa frågor, Staffan! Stå på dig!
Klas Bengtsson

Pensionisten Christer sa...

Jag ämnar anmäla dagens eko till radionämnden för osaklighet på de grunder Staffan Danielsson anger i bloggen.

Anonym sa...

Det finns uttrycket selektiv sanning. Man väljer grundligt ut vad man skall berätta men man är ännu grundligare när man väljer ut det man inte skall berätta. Att använda selektiv sanning är en effektiv propagandametod då verkligheten inte är svart eller vit utan den är grå. Dessutom är det betydligt effektivare än lögnen då denna förr eller senare avslöjas.

Exemplet med dagens Eko är ett skolexempel på hur selektiv sanning genomsyrar medias hantering av ämnet.

/Eskil

Anonym sa...

Javisst är det så att media vinklar en del samhällsinformation. I dessa fall har din och andra seriösa bloggar en viktig uppgift att korrigera detta.

Anonym sa...

Visst är svenska media politiskt färgade. I morse såg jag hur programledaren i Godmorgon Sverige talade med SLs ordförande. De var eniga om att SDs kampanj var osmaklig. Programledaren frågande om detta måste finnas i tunnelbanan och vad SL-ordföranden svarar alla de som känt obehag inför kampanjen. Varför frågade inte programledaren vas SL-ordföranden anser om pöbelns härjningar? Kan vi se SVT som ett politiskt oberoende media?
Det är ju inte första gången pöbeln härjar i tunnelbanan, jag minns bland annan kampanjen att planka på kollektivtrafiken. När kommer vi att få uppleva upplopp likt pölens mord på Axel von Fersen? Det ligger kanske inte långt borta eftersom polisen oftast är passiv när pöbeln härjar, precis som när Svea Livgarde stod för fot gevär.

Anonym sa...

Läser sällan kvällspressen längre. Ser väldigt sällan på SVT. Följer alternativ media istället. Ser att Fria tider läxar upp SVT efter kommunistpöbelns vidriga beteende på Östermalms station igår. Alla utom SVT har noterat att en journalist blev misshandlad av en kommunistisk f.d nämndeman. Dock inte SVT eller DDR TV som dom nu kallas i folkmun.

Anonym sa...

Det värsta är väl ändå att de inte själva förstår, vilket ger frågeställningar om vad högskolepoäng på journalisthögskolan egentligen är värda. Alternativet är att de förstår men väljer att ducka verkligheten och det är etter värre

Exoterisk sa...

Jag köper aldrig papperstidningar och alltmer sällan ser jag nyheterna i teve eller lyssnar på P1 annat än via play.

Anonym sa...

Too little, too late!

Jag har fått nog av gammelmedia's eviga vänsterpropaganda, mörkläggning, rasiststämpling & åsiktsförtryck.

Genom DÖ bär C också ansvar för detta, och jag kan garantera att min röst nu kommer att gå till landets enda oppositionsparti SD. ALRDIG mer Alliansen!!!

Anonym sa...

Staffan du har kurage att säga som det är, respekt.

Det som förundrar mig är att du inte tar steget och kommer över till SD som i allt väsentligt harmonerar med dina som jag uppfattar ambitioner på ärlighet pragmatik o framförallt politiken.
Denna diskrepans mellan det du står upp för och det parti du representerar förminskar ditt värv till att vara 1:e testballonguppblåsare åt C.
Förövrigt delar jag din analys till fullo angående Svensk media.
Mvh. Ofrivilligt anonym SD:are.

Anonym sa...

Det som nu sker i landet är helt förfärligt, pöbeln med medias goda minne bestämmer vad som får sägas och göras. Romer använder våra parker som dass,de tältar vart det passar dem, om en gammalsvensk gör detsamma blir det böter. Det som pågår är inte klokt. Du Staffan inser vad som händer med vårt land, har ibland tyckt att du har varit för feg. Vad som är värst är att de som idag är gamla och som har jobbat hela sitt liv, får stå undan för diverse människor som inte har bidragit och som förmodligen aldrig kommer att bidraga. Tyvärr kan jag aldrig mer rösta på centerpartiet, tidigare har jag röstat på dig, men med det sanslösa centerpartiet bakom ryggen är det helt omöjligt.

Anonym sa...

Metro tar ändå priset med extremvinklade "nyheter". En analys från strax före jul: http://swedenreport.org/2014/12/09/swedish-pravda/

Mikael sa...

Staffan Danielsson har helt uppenbart förstått ett och annat kring den allvarliga situation Sverige befinner sig i. Och han är med all säkerhet en hyvens människa. Men det faktum att han väljer att kvarstå i ett parti som sedan länge har totalhavererat och numera lett av ultrapopulisten och öppna gränser-generalen Annie Lööf, får mig att tvivla på hans omdöme. För mig är centerpartiet sedan länge förknippat med ondska och populism.
Vad skiljer Centern från miljöpartister och vänsterpartiet? Fan vet!
/Mikael Svensson

Anonym sa...

Ett sanningens ord Staffan!

Man kan konstatera att det ännu finns enstaka politiker inom de gamla etablerade riksdagspartierna som vågar ta bladet från munnen och säga/skriva sådant som inte faller pk-folket på läppen. Tyvärr räcker inte detta för att jag skall vilja lägga min röst på något av dem.

Vad gäller tillståndet inom huvudfåran av svensk media, så är det numera rent bedrövligt. SVT:s alster konsumerar jag normalt inte längre. Vissa saker som sänds i Kunskapskanalen är dock sevärda, men det handlar ofta om utländska produktioner som man kan se via Internet. SR:s P1 följde jag tidigare närmast slaviskt, men sedan några år tillbaka blir det alltmer sällan och detta pga av vad jag närmast vill beskriva som propaganda i invandringsfrågan varvat med ganska innehållslösa "pladderprogram". Andra i bekantskapskretsen säger samma sak. P1 håller på att förlora en god del av sina kärnlyssnare tror jag. Vissa nyhetsutsändningar är dock fortfarande lyssningsbara.

Vad gäller dagstidningarna prenumererade jag tidigare på både SvD och DN. Mest SvD, men inte sällan båda parallellt. Nu är det slut med det sedan några år. Det finns fortfarande vissa seriösa journalister på båda dessa tidningar, men tyvärr är det numera många gånger vinklade och ointressanta artiklar (jag är tex inte särdeles intresserad av att läsa om hur en eller annan sk muslimsk familj i någon svensk förort väljer att fira "eid al fitr" och drömma sig tillbaka till hemlandet - ofta blir det idylliserande och okritiska texter som bara tjänar till att framhålla islams och den utomeuropeiska invandringens positiva sidor).

Nej, det blir alltmer utländska nyhetsförmedlare via Internet för min del och alternativ media. Lite kan man ju också hålla ögonen på nyhetsflödet på tidningarnas webbsidor, men det är inget man vill betala för.

Generellt upplever jag att den svenska journalistkåren blivit så till den graden vänstervriden, att den inte självt inser hur tendensiöst och vinklat den skriver och talar. Följden har blivit att man läser och lyssnar på ett sätt som säkert påminner om hur många regimkritiska sovjetmedborgare tidigare tillgodogjorde sig sovjetmedia - man tvingas försöka läsa mellan raderna. Sådant är inte trevligt i längden och inget man är beredd att betala för.

Och, nej, jag inte någon gammal sur pensionär som tycker att allt var bättre förr. Däremot så pass medelålders att jag minns hur Sverige en gång var, innan media vänstervreds och innan landet förvandlades till ett "multikulturellt paradis" (läs dårhus).

Anonym sa...

Vi lever inte i en demokrati längre. Det har gått stegvis, men nu är det helt förfärligt. Både politiker och media har exakt samma uppfattning i speciellt migrationsfrågan, även tiggerifrågan. Eftersom media ska rapportera opartiskt, borde detta vara helt omöjligt. Vad syftet är, har jag svårt att förstå. Det kan inte vara för att hjälpa så många människor i nöd som möjligt, då biståndet sänkts rejält. Vi hjälper 100 eller 1000-tals terrorister, som är en del av orsaken till flyktingströmmarna. Samtidigt lägger vi ned vår egen matproduktion och försvar.
Jag mår faktiskt dåligt av att tänka på, vilket land barn och barnbarn kommer att få bo i.
Alla ni politiker, har varit med att forma detta. Vissa, som du, säger ett klokt ord ibland och får då ett stort stöd. Men varför har ni gjort så här?
Varför hatar ni det land som fött upp er, så mycket?

Anonym sa...

Förfärliga propagandamedier i Sverige. När det är nyhetsinslag om "ensamkommande flyktingbarn" så visas ofta just mindre barn på bild. Gärna i lågstadieålder, alternativt ännu yngre, när vi vet att det tvärtom i bästa fall handlar om personer i övre tonåren eller yngre vuxna.
Gert B. Markaryd

Anonym sa...

Alternativmedia som fria tider, nya tider och avpixlat vinner mark hela tiden. SR och SVT samt TV4 och rikstidningarna är propagandaorgan som ljuger och förvanskar. De är enbart värda förakt.

De har samma roll som kyrkan under stormaktstiden - att föra överhetens talan.

Att pöbeln demonstrerar mot yttrandefriheten och skrämmer SL till underkastelse problematiseras inte alls utan om något överslätas och förtigs..

Anonym sa...

"Detta leder lätt till att många tror att fler brott än vad som är fallet begås av människor med rötter i andra länder, dvs beröringsångesten kan vara contraproduktiv"


Vet du ... jag tror inte, jag VET att majoriteten av det som omnämns i media är begångna av invandrare. Rapporter från fängelser, Flashback, alternativa siter ... eller som jag gjorde och tog och passerade tingsrätten varje dag och kollade in namnen. Sedan är det inte alltför sällan som tidningar kan nämna "tolkbehov", "asylförläggning", "utvisning/ej utvisning", namn på invandrartäta områden, stenkastning, släktbråk på akuter och annat som indikerar. Så sammantaget är det överrepresentation som heter duga.

Det var ett tag som jag undrade om journalister var 'smygrasister' ändå, om det var så att de rapporterade oproportionerligt många fler invandrarrelaterade händelser utan att få skriva detaljer för ledningen. Så många är fallen i media.

Anonym sa...

Hur delar man blogginlägget på Facebook?

Anonym sa...

Hittade lösningen :-)

Anonym sa...

Det är faktiskt riktigt komiskt att se; desto mer mainstreammedia ljuger och vinklar sanning i rapporteringen runt invandring och migration, desto mer växer stödet för SD. Jag börjar nästan tro att mainstreammedia egentligen vill att Jimmmy Åkesson ska bli nästa statsminister, så hårt som de arbetar för det ska bli verklighet.

Fast lite märkligt är det att SVT och SR, som historik sett har haft extrem hög trovärdighet hos folket, är så villiga att sänka sina eget varumärken.

Sen SVT framförde lögnen om det s.k kompetensregnet från Syrien som en absolut sanning, så går det faktiskt inte att lita på ett enda ord de säger längre.

För att inte tala om deras fantastiska debatter i dessa frågor, debatter där ofta alla medverkande debattörer är för massinvandring. Det uppfyller verkligen inte kravet på opartiskhet på något enda sätt.

Anonym sa...

Kunde inte sagt det bättre själv...

Anonym sa...

Många mycket bra kommentarer här! Kommunist tätaste platsen i Sverige i dag är SVT och våra större medier.Frågan är hur blev det så? Troligtvis en kärna av likasinnade som anställer likasinnade, att ändra på detta i dag går bara genom att ta bort presstödet och radio och Tv licensen. Då överlever bara det folk vill ha.
I dag sitter SVT och skiter fullständigt i övertramp på vinklade nyheter, där media själv avgör om det var ett övertramp eller inte. Patetiskt är ordet.

Anonym sa...

SR/SVT är MP:s och V:s väpnade gren. Vapnet är propaganda.
Vad ska vi då göra med SR/SVT? Lägg ner och överför program-
arkivet till Riksarkivet. Avskeda alla anställda. Eller
låt dem försöka försörja sig med _frivilliga_ avgifter.
Prenumeration med kodade utsändningar till de redan troende.
Som tycker det är ok att bidra till V/MP:s kampanjkassor.

Anonym sa...

Hej Staffan.
Mycket bra att ni tager bladet från munnen, och börjar tala sanning för en gångs skull. Men allt faller platt om ni inte ställer krav på att media skall bestå av ett urval av politisk variation precis som man talar om variation kring härkomst, kön etc. Lägg förslaget så kommer ni säkert få uppbackning av SD. Tyvärr fungerar inte detta med opolitiskt oberoende eller att vara partiska. Detta har sin grund i att personalen är stöpt i samma politiska färg allihop, allt från botten till toppen. Se till att sparka allihop och anställ ny personal som har olika politisk hemvist. Vidare kan ju inte journalister utreda journalister, jäv!! Dessa försupna "journalisterna" har gapat sig hesa om att poliser inte kan utreda poliser, så de förstår nog. Lägg förslagen så får ni majoritet för dem det är jag övertygad om. Det krävs en slags genomströmning på både SR och SVT, en anställning där kan omöjligt betyda livstidsanställning
Dessutom så måste ni söka samarbete med SD i riksdagen, släng DÖ i papperskorgen. //Claes Lundin

Anonym sa...

E.L.D = En Levande Demokrati kommer ge allmänheten makt inflytande och kontroll genom att ta över förvaltarroller och ställa villkoren för den media den anlitar och som svarar mot de förväntningar allmänheten har och förtjänar. Efterlängtade demokratiserande reformer är av situationen framtvingad.

Anonym sa...

I Danmark vill 6 av 10 dra ner på sk public service om det ger en billigare licens.
I Sverige vill nog minst lika många slippa både public service och därmed licensen.
Tidningarna gapar efter mera presstöd och Bah Kunkhe nickar instämmande.
Är det någon som anar ett samband?

Unknown sa...

Svensk media och SR och SVT i synnerhet har i min värld mycket som påminner om dom gamla statskontrollerade etermedierna i forna östblocket.
Jag är idag 51 år och har sedan jag var 12 år 1976 lyssnat på utländsk radio på mellanvåg och kortvåg. Vi är många idag som var med på den tiden som sysslade med "dx-ing" och som än idag kommer ihåg Moskvaradion, Polens Radio, Radio Berlin International från DDR, Estlands radio
från Tallinn , Radio Riga från Lettland och Radio Tirana från Albanien som ALLA en gång i tiden sände på i timtal på SVENSKA varje dag !!!!

Jag har hört åtskilliga timmar av propagandasändningar från dessa länder där dessa
statskontrollerade utlandssändare ALDRIG talade om problemen i landet som efter murens fall uppdagades.

Det känns som om SR/SVT har anammat upplägget som en gång i tiden tillämpades bakom järnridån och som tillämpas än idag i det enda kvarvarande kommunistiska landet på hela planeten, nämligen Nordkorea.

Att göra som SR och SVT, att ALDRIG någonsin berätta om att DET FINNS PROBLEM i vårt land vad gällande invandring och migration påminner om när Nordkoreas statsmedier påstod att det INTE fanns någon svältkatastrof i mitten på 90-talet när miljoner människor inte hade något att äta https://sv.wikipedia.org/wiki/Sv%C3%A4ltkatastrofen_i_Nordkorea

Att skruva in "Korean Central Broadcasting station" från Pyongyang med relä av den enda kanalen som sänds över landet är gjort med lätthet på kortvåg.
Här är ett exempel https://soundcloud.com/search?q=11680%20khz
på hur denna kanal låter med mottagning utanför Göteborg.

Att ständigt under alla omständigheter förneka det alla människor i hela landet ser, det påminner om Nordkorea, sen får SR-SVT försvarare säga vad dom vill.

Jag är lycklig för att ha haft denna tillgången i livet att fritt kunnat ha haft tillgång till medier utomlands.

Dom lite äldre läsarna här kommer väl i håg Radio Luxembourg med sin popmusik på mellanvågen på nätterna.
Få däremot kanske känner till att Socialdemokraternas Kvinnoförbund 1987 aktivt drev ett förbud mot att inneha parabolantenn för att på så sätt kunna styra vilken information som
kom tvtittaren tillgodo. Påminner åter igen om Nordkorea.

Jag har aktivt valt bort SR som nyhetsleverantör, därför att dom upprepar bara samma sak hela tiden, att denna massinvandring är så oerhört förträfflig för vårt land.

Avpixlat och Fria Tider kollar jag däremot dagligen! //

Stimmederddr@gmail.com
Anonym sa...

Ja vi landar väl på 10.000 2015 (eller är prognosen 12.000?) JAPP 12.000 i juli!
http://www.pressreader.com/sweden/dagens-nyheter/20150703/281492159976750/TextView
förmodligen ökande då eftersom i slutet på 2014 var prognosen 8.000.
Kostnaden 1-2 miljoner per barn och inte bara första året utan ackumulerande så bara en kohort kan lätt kosta 20 miljarder år ett och kanske fler år också . . Felkalkylen är ju att migrationsverket budget hanterar ju bara två år . . inkluderande asylprocessen sedan blir det samhällets kostnader . . Och om nu media, MSM et. al., ljuger friskt om det mesta varför skulle kostnaderna redovisas "ärligt och uppriktigt" ??
INTE EN CHANS!!!

Anonym sa...

Slutade helt med PK - media för över 3 år sedan. Har inte sett en enda nyhetssändning i SvT eller Tv4 sedan maj 2012. En underbar befrielse, jag är som en ny människa.

Arthur sa...


Jag sa upp bekantskapen med fulmedia för många år sedan. Den känndes mest som ett särskilt inskränkt internt programblad för någon ohövlig och arg lokalavdelning i grön ungdom. Om journalistiken inte vårdar sig om sin trovärdighet, och det kan fulmedia inte utan att byta ut sitt lilla kotteri till personal, så är det bara slöseri med tid att ta del av den; och vem vill betala för att bli desinformerad. The Daily Telegraph, Fox News, Jerusalem Post med många flera ger utmärkt bevakning av internationella nyheter gratis. Det vore intressant att betala för en seriös bevakning av inrikespolitiken men det finns ingen som verkar ha ambitionen eller numera ens förmågan att sälja sådan. Allmänheten är hänvisad av journaligister fruktad alternativmedia.

Det är helt rätt av Dig att uppmärksamma det här men har Du idéer om en lösning. Många med mig vill betala för duglig svensk journalistik. Jag kan inte se något tecken på att vi kan hoppas på en sådan. Ingen som skulle kunna producera den skulle vara välkomna i dagens svensk media.