lördag, mars 08, 2014

Klyfta i regeringen om jordbruket

Finansminister Anders Borg tror i färska intervjuer i Land Lantbruk inte att ”jordbruksindustrin” har någon framtid, menar att billig importmat behöver öka för att hålla dyrare svensk mat på mattan och offrar gärna god åkerjord för bostadsbyggande.
 
Jag arbetar med stort engagemang  för jordbrukets frågor i riksdagens Miljö- och jordbruksutskott. Jag har reagerat kraftfullt på min blogg (se nedan) och i intervjuer i Expressen (Borg uttrycker sig slarvigt och illa) och i Land Lantbruks nätupplaga (Borg hycklar och är ute och cyklar), se nedan.  Finansministerns uttalanden visar hur hård brottningsmatchen i regeringen är mellan Centerpartiet och Moderaterna i dessa frågor.

(Tillagt 9 mars: Rätt beklämmande att företrädare för danskt lantbruk ska behöva tala om för Anders Borg var skåpet ska stå. Men bra att de går in i debatten i Jordbruksaktuellt. Eller vad tycker ni?) 
 
http://staffandanielsson.blogspot.se/2014/02/mattet-ar-ragat-anders-borg.html

 
http://staffandanielsson.blogspot.se/2014/03/dialog-med-anders-borg-om-svenskt.html

 
http://www.lantbruk.com/lantbruk/centerpartist-pa-krigsstigen-mot-borg

 

Danielsson om Borgs uttalande: Hyckleri

Publicerad 2014-02-28 i Land Lantbruk på nätet.

Riksdagsledamoten Staffan Danielsson (C) är på krigsstigen. Anledningen är Anders Borgs uttalanden i Land och Land Lantbruk de senaste veckorna.

– Hyckleriet går över alla gränser, säger Staffan.

Centerpartisten Staffan Danielsson reagerade starkt på Anders Borgs uttalande om att svensk jordbruksindustri inte har någon framtid.

När finansministern i veckans Land säger att det är bra med importerad mat och att det ger mångfald i det svenska köket blir Danielsson rosenrasande.

– Jag trodde att han skulle backa på sitt tidigare uttalande och så kommer det här. Han gör ju allt bara värre. Moderaterna och alla andra partier har ju kommit överens om att vi ska ha världens starkaste djurskyddslagar och att det är därför svensk mat blir lite dyrare. Men så vill han att livsmedelsimporten ska öka. Han är ju helt ute och cyklar.

Varför gör han ett sådant här uttalande tror du?

– För att han tycker så här, tyvärr. På ett sätt är det bra att han pratar klarspråk och det förklarar också varför vi har mött på så hårt motstånd i för oss betydande frågor. Jag blev ju oerhört arg när moderaterna drev igenom höjd dieselskatt.

Staffan Danielsson tycker nu att det är dags för en parlamentarisk livsmedelsutredning.

– Det hade vi på 1970- och 80-talet och nu måste vi ha det igen för att vända den här mycket allvarliga utvecklingen. Vi måste få fram en livsmedelsstrategi.

Kan ni verkligen sitta i en allians som går stick i stäv mot er politik?

Ja, jag är en vän av Alliansen och vi har gjort mycket bra tillsammans. Jag tror att vi reder ut det här.

Men röstar man på Centern så röstar man på Alliansen som styrs av Moderaterna.

– Med S, MP och V vid makten blir det stora skattehöjningar på företagande, en nygammal handelsgödselskatt på över 300 miljoner kronor och ny kilometerskatt för transporter. Det blir också helt orealistiska ambitioner för att allt jordbruk ska bli ekologiska vilket öppnar för mer import. Alliansen är bättre för landsbygden och jordbruket. Hur mycket bättre det blir beror förstås på hur stora Centerpartiet blir.

Johan Löfstedt (S) har skrivit en interpellation till Anders Borg angående förra veckans uttalande. Har du också planer på att skriva en interpellation till Borg?

– Nej, inte i dagsläget. Men jag kan ju gå upp i debatten som Löfstrand öppnar för.

2 kommentarer:

Anonym sa...

Borg blir med största sannolikhet arbetslös i september. När marknade.. förlåt väljarna sagt sitt.

Anonym sa...

Nuttigt att Borg "bjuder" på en kommentar som uppenbarligen kommer att uppröra en väljargrupp... en väljargrupp center är beroende av. Så center ska få spela rollen som "riddaren" som frälser bönderns från stygga Borg? Smart plan om den inte hade varit så uppenbar. center åker ur riksdagen I det kommande valet vilket är mycket mycket bra :)