lördag, maj 11, 2013

Säkerheten i världen - Rysslandsdebatt

En mycket pretentiös rubrik, det medges. Den ska ge några få intryck från resan med försvarsberedningen till Washington, Beijing och Singapore.

Det finns stora spänningar i världen, och många pågående konfilkter och inbördeskrig. Syriens inbördeskrig bara fortsätter och situationen är fruktansvärd, med strider och övergrepp mot civilbefolkningen somvi inte kan inse vidden av. I Afrika finns flera pågående inbördeskrig och konflikter. Afghanistan. Irak.

Det finns stora spänningar i Asien med olösta gränskonflikter i t ex sydkinesiska sjön. Nord-Korea. Pakistan-Indien.

Det finns en supermakt i världen, USA. Kina kommer vartefter att gå om USA i som världens största ekonomi och ökar sina försvarskostnader kraftigt. Men har långt kvar till USAs nivå.

Ryssland är ett väldigt land med mycket kärnvapen som återtar en del av den militära förmåga som forna Sovjetunionen innehade. Många forna kommunistdiktaturer i Östeuropa är glädjande nog idag demokratier och med i både EU och Nato. Ryssland har drygt 140 milj invånare och en försvarsbudget större än Storbrittaniens och mindre än 10 procent av USAs. Ryssland är en regional stormakt.

I sydostasien ligger Ryssland långt bort och spelar liten roll. I Europa är Ryssland ett stort och viktigt land, där utvecklingen i mycket tyvärr går åt fel håll, vilket noga måste följas. Bedömare i USA tonar ofta ner hotbilden från Ryssland, och USA anser att Europas goda demokratier bör ta ett större ansvar för sin säkerhet genom att öka, inte minska, sina försvarsbudgetar.

USA uppskattar Sverige som ett aktivt partnerland i Natos Partnerskap för fred, och som ett aktivt land i internationella fredsinsatser.

Det är uppenbart att konkurrensen om naturresurser som vatten och åkerjord hårdnar i världen och kan vara konfliktskapande, liksom även effekterna av CO2-utsläppen och uppvärmningen.

Debatten fortsätter efter SvDs artiklar om ryska stridsflygsplans uppträdande i luftrummet över Östersjön, och om deras flygburna signalspaning där.

Utrikesminister Carl Bildt tonar ner de 6 planens mörkerflygning den 29 mars, men får skarp kritik av Allan Widman och Pter Hultqvist. Jag tycker att SvDs påståenden är lite vinklade och försökte i en debattartikel på Brännpunkt att balansera debatten något.




 

8 kommentarer:

Anonym sa...

Staffan,
Är nedanstående citat verkligen din bild av vad som hände under påsken, och som du bygger din och försvarsberedningens omvärldsanalys på?

"...att ryskt stridsflyg RÖR SIG i Östersjön"

Jag håller med dig i flera av de positiva signaler som du beskriver i SvD, men för en seriös analys krävs det också att negativa trender ska uttalas i klartext. Och att kalla "ryska påsken" något annat än en flagrant och aggresiv upptrappning av rysk övningsverksamhet är att mörka för svenska folket.

Anonym sa...

På vilka faktorer baseras en ståndpunkt som: Kina ligger långt efter USA eller Ryssland rustar från en låg nivå.

Allt kan inte räknas i hur stor budget de har utan det handlar om mjuka värden (som försvarsvilja och politisk motivation)och hårda värden (vad klarar en rysk brigad av, vad klarar en amerikansk eller kinesisk)

Det är när man tittar för mycket på siffror det blir fel. Se på vår försvarsmakt: samma 39 miljarder som de haft i 25 år (osäker uppgift). Klart är dock att i början av 90-talet fick vi ett 10-tal brigader för det, idag knappt 2 bataljoner (om man ser till krigsplacerad personal).

Det är bra att det sker en analys av omvärlden men om svaret blir: "Det är inte krig i Sverige imorgon, ingen upprustning erfordras." Ber den här väljaren er att vänligen göra om och göra rätt.

Magnus sa...

Hej Staffan!
Sitter inte du i försvarsutskottet? Har du vaknat nu? Patetiskt att läsa dina tankar. Varför är du inte påläst - du är ju vald av Sveriges folk för att bl.a föra en klok och realistisk försvarspolitik.
Vad är dina tankar om Gotland i ett geostrategiskt sammanhang? Är flygvapnets basantal tillräckligt idag? Tror du att Hemvärnet kan lösa andra uppgifter än bevaka och skydda?

Som väljare med inriktning Försvarsvän är detta intressant för mig.

Mvh
Magnus

Anonym sa...

Är detta intryck du fått av en resa till Washington, Peking och Singapore?

Personligen tycker jag att insikterna är på en "fjärdeklassnivå".

Kände du inte till dessa fakta innan du åkte??

Jag tycker inläggen från alliansregeringen mer och mer verkar vara en förberedelse av "den moderata verkligheten" till slutsatserna i kommande försvarsutredning!

Jag efterlyser fortfarande dina/Centerpartiets förslag till det nya försvaret!

Suck!

Teaterdirektören.

Staffan Danielsson sa...

jag noterar 4 kommentarer på "några intryck" samt min debattartikel i SvD.

Anonym sa...

Ja, intresset för dig svalnar...

Anonym sa...

...du är inte så intressant att lyssna på. Pratar men säger inget av relevans. En nidbild av en politiker. Verkar inte heller lyssna och ta till dig av kritik. Alltså, en krokodil. Stor käft, små öron och hårt pansar. Politiska anställningskrav i den nya yrkesriksdagen? Där utgör lönen inget problem för rekrytering dock. Trots alla elaka väljare som spyr galla över er helt utan anledning får man förmoda. Ursäkta min ton, men den reflekterar nivån av min frustration och besvikelse. Jag är normalt mycket artig och väluppfostrad. Du kan istället avfärda mig som ett troll, eller en arg vit man, så kan din dag fortsätta som vanligt. Ursäkta att jag återigen tog upp din tid med meningslös envägskommunikation. Jag får agera i vallokalen istället.

Mattias sa...

hur ska en försvarsberedning bestående av politiker med dessa grunda kunskaper kunna ta självständiga beslut? :/