söndag, mars 10, 2013

Slutreplik till Ankersjö/Bengtsson om amnesti

Per Ankersjö och Stina Bengtsson krävde på SvD Brännpunkt amnesti för alla "papperslösa" som illegalt vistas i landet. Jag replikerade och försvarade att Sverige behöver regelverk som bör tillämpas lika för alla.

Per och Stina slutreplikerar med stark kritik mot mig som till skillnad från dem inte står upp för medmänsklighet och humanism. Det är hårda ord som jag tar illa vid mig av eftersom jag verkligen anser mig göra bådadera.

Det fanns inte utrymme för mig att på Brännpunkt bemöta anklagelserna så jag lägger ut mitt svar på bloggen här nedan så att det når några läsare i alla fall.

Svar på Per Ankersjös och Stina Bengtssons slutreplik på Brännpunkt:

Takhöjden i svensk migrationsdebatt är inte hög, vilket Per Ankersjös och Stina Bengtssons sågning av mig övertydligt visar. Jag respekterar dem och deras frihet att t ex förespråka fri invandring och att gällande regelverk på migrationsområdet ska upphävas eller sättas ur spel. Tyvärr respekterar de inte mig, och många andra partivänner, när jag försvarar att vi behöver ha regelverk och att medmänsklighet faktiskt också kan innebära att dessa tillämpas lika för alla. Per och Stina uttalar sig om Centerpartiets politik och sitter naturligtvis på facit, t ex vad gäller att partistyrelsen tydligen gått längre än ideprogramgruppen vad gäller synen på fri invandring.

Situationen 2005 var speciell när migrationsdomstolen tog över prövning från utlänningsnämnden och när skyddsskälen utvidgades och många fick asyl även om det inte blev en generell amnesti. Jag vet inte att jag bryter mot någon partilinje när jag menar att regelbundna amnestier för de som efter prövning fått avslag skulle urholka regelverken och egentligen motivera att de togs bort.


Vår solidaritet med de oerhört många människor i dagens värld som är extremt fattiga eller befinner sig på flykt måste alltid vara stark. Den får dock inte begränsas till de som haft resurser och kraft att komma till Sverige utan måste naturligtvis omfatta även dem som är kvar i fruktansvärda förhållanden på många håll i världen.
Det kan uppkomma situationer då verkligheten kan föranleda att omprövning kan behöva ske av negativa asylbeslut. Detta bör i så fall vara undantag som sker sällan, annars undergrävs ju hela regelverket. Att som Per Ankersjö och Stina Bengtsson mena att ”medmänsklighet” kräver att fattade avslagsbeslut regelbundet ska omprövas till bifall genom ”amnestier” skulle i praktiken innebära att Sverige ensidigt börjar att öppna sina gränser.

Jag är stolt över att Sverige ligger i täten vad gäller arbetskraftsinvandring och en generös asylpolitik, men det måste kombineras med ordning och reda på arbetsmarknaden och ett upprätthållande av vårt sociala trygghetssystem.

Per och Stina redovisar korrekt att

många ”papperslösa” arbetar idag i en svart sektor med obefintlig trygghet där risken att utnyttjas är stor. De skriver också att ”de utför arbetsuppgifter som efterfrågas och ibland till och med är nödvändiga för att vårt samhälle ska fungera”. Javisst, men vi kan aldrig acceptera att det sker genom att ansvarslösa arbetsgivare i strid med lagar och regler utnyttjar människor genom usla villkor. Här måste myndigheter och fackförbund se till att dessa arbeten transformeras till vita och kan ges till de arbetslösa som inget hellre vill än att få jobba.

Staffan Danielsson

riksdagsledamot (C)

40 kommentarer:

Politisk Debatt sa...

Jag tycker nog det verkar som att det är ganska så högt tak i debatten.

Det förekommer också att manliga företrädare för ett politiskt parti känner att de behöver beväpna sig med järnspett för att försvara sig mot hotfulla kvinnor. Men det kan kanske vara möjligt att det inte är med avsikten att försöka främja ett mer inspirerande debattklimat som de gör så.

mona sa...

Man kan inte undgå att se hur lågt taket är i debatten,det fullkomligt haglar Floskler.Jag tycker du ger en både klok och sansad sammanfattning om situationen.Och jag tror mig veta att din syn delas av många s.k vanliga Svenssons som oftast inte hörs så mycket.

Kersti o Johnny sa...

Bra sammanfattat Staffan, sakligt och klokt. Så måste det bara vara även om det är lätt att önska en bättre värld!

Kersti o Johhnny

Debatt om sak först, person sen (kanske) sa...

@Politisk Debatt

Och hur tycker du att ditt inlägg sprider mer ljus och fakta kring invandringspolitiken? Diskutera istället sakfrågorna. Men det kanske är för svårt?

Politisk Debatt sa...

Till Debatt om sak först, person sen (kanske) sa...

På så sätt att partiet som avses har invandringspolitiken som existentiell grund. Kanske var syftet med aktiviteten att sprida ljus och fakta kring sin politik och i sakfrågorna.

Anonym sa...

Politisk Debatt

"spred ett ljus" Det du gjorde var att prata skit i stället för att tala om sakfrågan, välja den enkla politiskt korrekta vägen i stället för att våga tala om de problem och de stora missnöjen som finns.
Kritisera partiers politik så mycket du vill, men ta då reda på fakta om vad de vill och står för. SD har väldigt många bra tankar och lösningar som Sverige skulle må bra av, 7 klövern har stannat av och anpassar hela sin politik kring vad media och ett antal vänster/MP anhängare tycker. Det är inte bra för någon.

Intergrationspolitiken trasar sönder Sverige och ingen gör något, det är ett faktum.

Anonym sa...

Staffan Danielsson, heder till dig.
Taket är extremt lågt men måste höjas. I praktiken har Aftonbladets så kallade reportrar idag mer makt än en minister eller ett parti, de väljer nogsamt ut vad som ska kunna kommenteras, vad som får skrivas om och vad som ska döljas. Om en politiker eller person i någon som helst ställning yttrar sig mot deras vilja gällande allt som har med invandring eller integration att göra hängs eller misskrediteras denna person omedelbart. Det är inte bara tragiskt utan otroligt farligt. Media går i det låga taket om någon säger censur, men den finns och växer. Personangrepp som du råkade ut för är vardag, ingen får tala om problemen..
Jag har inte valt Aftonbladet, hur kan de få styra Sverige?

Politisk Debatt sa...

Avar till Anonym,

Angående: "Det du gjorde var att prata skit... [and so on]".

Som jag ser på det var det de som företog aktiviteten som snackade skit. Jag delar heller inte din uppfattning om att SD har väldigt många bra tankar och lösningar som Sverige skulle må bra av. Enligt min uppfattning är det tvärtom.

mona sa...

Dessvärre är det inte bara Aftonbladet som vinklar så det ska passa bättre in.Svt t.ex är bra på det också.Blev därför mäkta förvånad över gårdagens Agenda Och Anna Hedemos vassa utfrågning av Miljöpartiets Maria Ferm. Ferm som inte kunde svara på en enda konkret fråga och som tydligen inte har fattat att det är hennes och miljöpartits förbannade skyldighet att upplysa sina eventuella väljare HUR och VEM ska betala deras vidlytiga invandringspolitik.

Mattias sa...

hmm, varför berörs inte det enkla antagandet att en nästintill fri invandring rycker bort fundamentet för en fungerande välfärdsstat? det är nog det största skälet till att folk i allmänhet inte vill ha en fri invandring till landet.. för att vi skulle behöva betala för vår vård,skola,omsorg i reda pengar och våra gamla släktingar skulle hamna på fattighuset.

Politisk Debatt sa...

Till Mattias,

Det är knappast inte någon som pratar om fri invandring så som det verkar som att du uppfattar det. Vad som däremot är viktigt att värna om är den fria rörligheten och som idag är en verklighet inom Europa inom EU. Det är inte länge sedan det inte var så utan istället var en stor mur som gick rakt igenom Europa och det var utöver det även andra stora begränsningar i rörligheten och friheten. Och när det gäller att tillexempel kunna arbeta inom ett annat EU-land så ingår det också i den fria rörligheten. Innebörden är att tillexempel en dansk kan leva och arbeta i Sverige, eller naturligtvis också vise versa att en svensk kan leva och arbeta i Danmark, så länge som man tycker det är bra. Det är inte nödvändigt att utvandra ifrån Danmark och invandra till Sverige, eller vise versa, för att kunna bo, leva och arbeta fritt. Det är enligt min uppfattning mycket positivt att det är möjligt och det gör livet innehållsrikare och bättre för många människor inom Europa och EU. De flesta människor inom Europa som flyttar på detta sätt och lever och arbetar i ett annat EU-land flyttar till Tyskland som är den ekonomin i Europa som har den absolut största ruljansen av alla ekonomier i Europa. Men en del kommer också till Sverige. I södra Europa flyttar folk istället ifrån länderna.

Martin sa...

@Politisk debatt

Du blandar verkligen äpplen och päron när du jämför en dansk som jobbar i Sverige med en asylsökande från Somalia.

Precis som Mattias och Mona skriver så borde de som har tankar åt det extremliberala hållet med fri invandring osv avkrävas svar också på hur det praktiskt ska gå till.

SD framstår mer och mer som det enda vettiga alternativet i svensk politik, på allt fler områden. Då Centern nu får anses ha övergett sina kärnväljare, landsbygdsborna, och istället samlat sig runt Stureplan, så är det naturligt att många av deras tidigare väljare nu ser sig om efter ett alternativ. Där positionerar sig SD som nära till hands.

Vad Centerns väljare tycker om de nya tongångarna, som kan anses representeras av just Ankersjö, framgår ju tydligt i opinionsundersökningarna.

Politisk Debatt sa...
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Politisk Debatt sa...

Till martin,

Äpplen och päron är kanongott tillsammans. Jag köper ofta båda delarna. Varför inte testa själv vid tillfälle ?

Och så är det också fantastiskt roligt att du tror att Centerpartiet styr och kontrollerar allting som sker i världen.

Du är också helt korrekt att det är skillnad mellan å ena sidan flyktingmottagande och tillexempel vad jag beskrev vad gäller att värna om den fria rörligheten som jag beskrev i min kommentar som du besvarade.

Flyktingen ifrån Somalia kommer till Sverige som just flykting. Och att människor flyr ifrån Somalia beror av fruktansvärda omständigheter som råder i Somalia. Nu har situationen i Somalia förbättrats och av den anledningen har det blivit färre som flyr ifrån Somalia och det blir också färre flyktingar som kommer ifrån Somalia och söker asyl i Sverige. Tvärtom är det fler och fler som vill flytta tillbaka till Somalia igen. Här kan du se ett inslag ifrån SVT om det.

==> Somalier återvänder till ett säkrare Mogadishu - Nyheter | SVT.se

Ett resultat är också att utbyte i form av handel mellan Somalia och Sverige kommer att komma öka och vilket kommer att vara till glädje och göra livet innehållsrikare för många människor både i Somalia och i Sverige. Handel och utbyte mellan människor i olika länder och ifrån olika delar av världen och ifrån olika kulturer är gemensamt tillväxtbefrämjande.

Det är i direkt kontrast till den teckningen som Sverigedemokrater vill måla föreställande en istället tillväxthämmande gränsdragning mellan människor baserad ur ett rastänkande eller kanske ett apartheidtänkande eller vad det nu är som är grunden.

Martin sa...

@Politisk debatt

Man får anstränga sig för att hänga med i alla dina krumbukter... T.ex. säger du först att äpplen och päron är gott tillsammans, för att sedan hålla med mig om att det är skillnad.

Jag tror inte att Centerpartiet kontrollerar allt som sker i världen? Hur sjutton kom du till den slutsatsen? Det jag skriver är att om man för fram en åsikt, ett förslag på radikal förändring, så skall man också avkrävas svar på ett mer praktiskt plan. Hur kan du tycka detta är konstigt??

Sedan klarar du inte av att skilja på flykting och asylsökande (vilket var vad jag skrev, läs först-skriv sedan).

Ja, 2,5 promille (100st) av de Somalier som kommit till Sverige påstås ha återvänt. Samtidigt kommer mångdubbelt fler hit varje år så om tiotalet Somalier faktiskt flyttar tillbaka varje år så är det så få att det inte ens märks. Det finns även anledning att ifrågasätta både motiv och tillvägagångssätt hos dessa återvändande. Är de fortfarande svenska medborgare? Har de svenska bidrag? Pensioner? Förtidspensioner? Osv..

Handel med Somalia..ja, Khatsmugglingen till Sverige har ju skjutit i höjden ordentligt i takt med den Somaliska invandringen så där har du en viss poäng.

Slutligen är det tragiskt att du inte ens klarar av att ifrågasätta SD på ett sanningsenligt sätt utan tvingas retirera in bland de sedvanliga flosklerna och rena lögnerna. Det visar med all önskvärd tydlighet hur rätt ute SD är.

Politisk Debatt sa...

Tjosan Martin,

Ja det är skillnad på äpplen och päron och de smakar gott tillsammans.

Här kan du läsa mer om flyktingar ifrån Somalia och att situationen i Somalia är säkrare.

==> Situationen i Somalia är säkrare - Migrationsverket

Trevlig kväll !

Martin sa...

@Politisk debatt

Jag förstår att du försöker blanda bort korten genom att fortsätta prata om Somalia, vilket i sig kan vara ett ämne för debatt men här och nu rörde ju frågan istället hur de som förespråkar fri invandring tänkt sig lösa det i praktiken. Att man kan förvänta sig att dessa kommer med svar på konkreta frågor.

Vill man nu vara så liberal som man säger så bör man ju löpa linan ut och erkänna att fri invandring skulle innebära att vi även skulle få avskaffa all form av skattefinansierad välfärd. Man kan nämligen inte både ha kvar kakan och äta den.

Politisk Debatt sa...

Tjosan Martin,

Nu var det så att det var du själv som tog upp frågan om Somalia, min avsikt var endast att komplettera med lite mer fakta i saken.

Vad gäller om den liberala värdegrunden med fri rörlighet så utvecklade jag det ganska så tydligt i en tidigare kommentar tycker jag.

Samtidigt förstår jag också att det kan vara komplicerat för dig som gärna vill skriva om Sverigedemokraterna eftersom Sverigedemokratiska företrädare som brukligt är fullt upptagna med att utesluta varandra. Nu har det alltid varit så i den samlade bourgeoisien och bland nazister och vänsterpartister. Är det inte strid kring Håkan Juholt som står på agendan så är det kanske strid kring Patrik Ehn. Det är inte så mycket nytt under solen som talesättet säger. Jag väljer istället en klok liberal politikplattform och Centerpartiet, Alliansen och arbetarrörelsen. Välkommen !

MONA sa...

Till politisk debatt-Ditt`tjosan´till Martin låter inte särskilt trevligt.
Jag är övertygad att alla (även SD)anser att vi behöver invandring,men en sansad sådan som vi klarar av. Kostnaderna Beräknas nu vara uppe i 110 miljarder/år. Det är som halva kostnaden för hela landets sjukvård.Vi kan inte hur mycket vi än skulle vilja ta hand om hela världen.Det finns varken jobb eller bostäder och hur ska vi klara att försörja alla?Redan nu går sjukvården på knäna av alla besparingar,och riktigt illa är det att man nu vill skära ned på biståndspengar för att i stället lägga dom i invandringen.Mindre alltså till dom verkligt fattiga ute i världen som ALDRIG kan skrapa ihop pengar för en biljett hit.Vill vi verkligen detta?

Martin sa...

@ Politisk debatt

Jobbar du som politiker? Du skriver som en sådan, fullt med floskler och ord sammansatta till intetsägande meningar.

Jag tog inte upp Somalia, jag gav bara ett exempel på en grupp asylsökande. Jag kunde lika gärna ha skrivit Afghanistan, Irak, Syrien, Serbien eller något annat land varifrån asylsökande kommer till Sverige. Jag kunde också helt struntat i att exemplifiera med ett land och bara skrivit asylsökande, punkt.

Du utvecklar inte alls "den liberala värdegrunden" utan svävar omkring i ett hav av fina och vackra ord om frihet osv. Du konkretiserar aldrig exakt vad det är du menar och det är precis det jag efterlyser. Menar du att din vision är ett regelverk som innebär att vem som helst i hela världen ska kunna ta sig till Sverige och bosätta sig här utan krav på vare sig arbete, asylskäl eller annan anknytning? Om ja, menar du att dessa personer omedelbart skall ha tillgång till samma välfärd som svenskar som bott här och betalat skatt i generationer?

Med ditt sista stycke visar du ännu en gång att du inte klarar av att angripa SD på ett sansat och sakligt sätt.

Precis som Mona skriver så är jag inte emot all invandring. Inte heller är jag för att isolera Sverige eller stänga några gränser. Jag är däremot för en kontrollerad invandring där rättvisa råder och man är konsekvent i processen. Har man inte asylskäl ska man lämna landet, punkt. Går man under jorden skall polisen ha som uppgift att hitta personen och tvångsavvisa denne, med de metoder man anser fungerar bäst (inklusive kontroller i T-banan), punkt. Begår man brott under asylprocessen skall man få sin ansökan avslagen, punkt. Hävdar man att man är minderårig skall detta kontrolleras genom medicinska tester, inget konstigt med det. Osv.. Det tjänar både de riktiga flyktingarna och vi som redan bor i Sverige på.

Detta är självklara saker i de flesta länder och inte på något sätt kontroversiellt. Bara i ankdammen Sverige jämförs dessa åsikter med nazism vilket enbart i sig är skäl nog att rösta på SD.

mona sa...

Ja Martin.Visst är det egentligen rätt enkelt och självklart.Jag tycker att ALLA som är för fri invandring måste tänka mer verklighetsförankrat.Kostnaderna är nu lågt räknat 110 miljarder/år och lär stiga ytterligare.Det kommer landet inte att klara,så i anständighetens namn vill vi veta hur detta ska gå till.Ska vi höja skatterna?Dra ner ytterligare i sjukvården som redan nu går på knäna?Dra ner ändå mer i äldrevården?Skolan? Sänka pensionerna?Dra ner ytterligare på biståndet( som det nu är på tal om)?Vilket drabbar dom allra fattigaste i världen.Det här är frågor som MÅSTE upp på bordet.Allt annat är bara tröttsam flum och inte det minsta trovärdigt.

Politisk Debatt sa...

Vänligen till MONA och till Martin,

Jag ber å det allra ödmjukaste om ursäkt om jag har skrivit någonting som kan uppfattas som att ha varit otrevligt skrivet.

Nej, jag jobbar inte som politiker men jag har ett intresse för samhällsfrågor och för politik.

Jag tycker inte det känns jättelätt att förstå att du egentligen avsåg Afghanistan eller kanske något annat när du skriver om asylsökande ifrån Somalia. Jag kände det som att det var naturligt att se lite mer kring vad som finns för fakta att finna vad gäller flyktingar och asylsökande som kommer ifrån Somalia när du skrev om det.

Vad gäller den liberala värdegrunden så uppfattar jag det som att du inte läst allting jag skrev eftersom vad jag skrev om var den liberala värdegrunden med fri rörlighet. Jag tycker jag var ganska så kortfattad och tydlig, men jag skall göra ett nytt försök här.

Den fria rörligheten som idag finns i Europa och som innebär en frihet i att fritt kunna röra sig över gränserna har bara funnits i 13 år. Den fria rörligheten är väldigt noga fastställd i gemensamt EU-direktiv av EU medlemsstaterna som innefattar 4 st friheter som innefattar fri rörlighet för varor, personer, tjänster och kapital och det utgör kärnan i Europeiska unionens inre marknad. Friheten innefattar även att som EU-medborgare fritt kunna arbeta eller driva eget företag i vilket EU-land som. Det ger dig möjlighet till att kunna bo, verka och arbeta var i Europa du finner passar dig bäst.

Det är helt unikt och det har inte funnits något liknande vid något enda tillfälle under hela 1900-talet i Europa. Tvärtom har historien i Europa under hela 1900-talet varit kännetecknad av krig och förtryck. 2st världskrig har startats i Europa, vi har haft nazistiska och fascistiska styrelseskick. Tillexempel har Spanien varit diktatur och enpartistat under hela 1900-talet ända tills dess att general Franco dog 1975 efter vilket Spanien blev en demokrati och nu är medlem i EU. En stor mur har gått rätt igenom Europa och delat Europa i 2 delar och tillexempel Berlinmuren existerade ända ifrån 1961 och till 1989 då den revs. Under nazismens tidsepok i Europa utsattes människor utifrån selektiva urvalskriterier utifrån folkslag för fruktansvärd tortyr och övergrepp. Miljontals människor gasades ihjäl i koncentrationsläger och nazismens tidsepok ledde också till att andra världskriget startade vilket resulterade i den största katastrofen som någonsin hänt under mänsklighetens historia med att 2 atombomber släpptes över Japan 1945. Än idag dör människor av konsekvenserna av de bomberna.

I den liberala värdegrunden med fri rörlighet finns då en vision om att det skall kunna vara så globalt och i hela världen och för glädje och nytta för varandra.

Världen är idag en mer fredlig plats än vad det någonsin har varit. Ändå är hur det idag är i Europa ovanligt och unikt för mänskligheten och vad som är vanligast i världen är att människor utsätts för förtryck och övergrepp. En del människor flyr ifrån krig, förtryck och tortyr och en del kommer till Europa som flyktingar en del kommer illegalt och som illegala immigranter (populärt kallade papperslösa), en del kommer till Sverige. Man räknar med att tillexempel i Tyskland finns en miljon människor som lever som gömda flyktingar och illegalt.

De illegala immigranterna är fantastiskt uppfinningsrika och många lever under dåliga förhållanden och är också utnyttjade på olika sätt. Men alternativet är värre.

Jag har ställt frågan tidigare men den kanske tåls att ställas igen.

Vem hotar de illegala immigranterna ?

Om de illegala immigranterna hotar någon, på vilket sätt hotar dessa dem eller den ?

Ha en trevlig Lördag !

mona sa...

Politisk debatt- Det handlar inte om hot utan om signaler för fri invandring.Det har vi inte idag och om man nu tycker vi ska öppna upp för alla som vill komma hit så måste man för att vara trovärdig också ta med alla aspekter i frågan.Kostnaderna skenar.Mycket lågt räknat nu 110 miljarder/år .Arbete och bostäder saknas,vården går på knäna,välfärden urholkas,allt detta pågår nu i en rasande fart.Vad tycker du vi ska göra och hur ska vi kunna betala? Höja skatterna? dra ner ännu mer i sjuk och äldrevård?Dra ner mer på biståndsinsatser(som drabbar dom allra fattigaste i världen? Detta är det viktigaste nu,om det får fortgå drabbas du och jag och även dom som har invandrat hit.

Politisk Debatt sa...

Vänligen till mona,

Vad du beskriver stämmer inte överrens med den svenska verkligheten.

Under Alliansregeringens regeringstid ifrån Januari 2006 till Januari 2013 (Alliansregeringen tillträdde i september 2006) så har antal sysselsatta i Sverige ökat med 315000 personer vilket är 45000 per år och 123 stycken per dag. Dessa är inrikes och utrikes födda.

Under Alliansregeringens regeringstid har beskattningen av löntagare minskat. Beskattningen av löntagare har minskat mest för den som tjänar minst.

Under Alliansregeringens regeringstid har också beskattningen av företag minskat.

Politiken har varit inriktad till att stimulera till ett bättre näringslivsklimat. Komponenterna med minskad beskattning på arbete och kapital enligt ovan har i sin tur bidragit till att öka antalet sysselsatta enligt ovan, vilket i sin tur har medfört att mer skatteintäkter genereras till stat och kommun vilket kan användas till samhällsinvesteringar. Alliansregeringen har av den anledningen kunnat lägga budgetar som innehåller satsningar med samhällsinvesteringar.

mona sa...

Du har rätt i det du beskriver men det är inte hela sanningen.Det går inte så bra trots allt som är gjort.Många företag varslar, spara spara gäller i vården,arbetslösheten är hög trots att fler är i jobb,visst är det märkligt.Senast i går sa Reinfeldt att vi inte kan fortsätta leva över våra tillgångar.Varje år kommer 111000 invandrare till Sverige.Som ska ha jobb,bostäder,skola,vård och vanligtvis försörjningsbidrag då det kan ta många år innan dom kommer i jobb. Jag tycker vi ska ha invandring men inte så många så vi inte klarar av det.Läs på om det här så kanske du förstår att vi har en problematisk situation i vårt land som inte gynnar vare sig infödda eller nykommande

Martin sa...

@Politisk debatt

Ja, det var fina ord igen... trots alla ord så kan jag inte någonstans utläsa något svar på de två mycket konkreta frågor jag ställde.

Intressant också att du pratar om mer skatteintäkter till stat och kommun i en debatt som handlar om illegala invandrare (som ju arbetar svart, utan att betala någon skatt).
Visst, ökande sysselsättning i absoluta tal. Samtidigt blir vi ju fler och fler invånare. ANDELEN arbetslösa i Sverige är ju fortsatt hög, trots Alliansen åtgärder.

Nej, det enda syftet jag kan komma på där invandringen på ett absurt sätt är positivt är det faktum att en stor andel arbetslösa (och illegala) verkar hämmande på inflationen. För företagare är det också positivt med hög arbetslöshet då man kan hålla ner lönerna eller anställa svartjobbare till slavlön. Man utnyttjar helt enkelt invandrare för att låta dem vara arbetslösa och på så vis undvika en skenande inflation, framkallad av vår höga privata skuldsättning.

De illegala immigranterna är ju en del av ett större problem som inte bara hotar utan redan innebär försämringar på en rad områden i vårt samhälle. Många kommunpolitiker (från andra partier än SD) har insett detta nu och fler och fler vågar stå upp mot politikerbroilerna i ledningen, bästa exemplet är väl Bo Frank i Växjö.

Martin sa...

Här är en annan moderat kommunpolitiker med en nykter syn på invandringspolitiken;

http://www.newsmill.se/artikel/2013/03/13/moderat-kommunpolitiker-kommunala-ekonomin-dr-neras-av-flyktingpolitiken

Den positiva bild av dagens Sverige som du försöker måla upp får sig en ordentlig törn när man läser hans artikel! Det är hög tid att alla blåögda svenskar, både politiker och väljare, vaknar upp ur den masspsykos som media och de flesta ledande politiker försatt dem i under de senaste 25-30 åren.

Anonym sa...

@Politisk debatt
Du skriver att sysselsättningen ökade med 315000 från jan 2006 till jan 2013. Var har du fått den uppgiften ifrån?

Från http://www.ssd.scb.se/databaser/makro/Produkt.asp?produktid=AM0401&lang=1

fås att antalet sysselsatta ökade med 295900 i kategorin (15-74 år) jan 2006 - jan 2013. Men samtidigt ökade befolkningen i kategorin (15-74 år) med 443200 och antalet arbetslösa med 33000.

Det verkar bara vara Alliansregeringen som mäter arbetsmarknaden i antalet sysselsatta. Övriga 26 av 27 EU-länders regeringar mäter arbetsmarknaden i arbetslöshetstalet.

Således ökade arbetslösheten från 8,3 % till 8,4 % i Sverige jan 2006 - jan 2013.

Anonym sa...

Jag ser att arbetsmarknadssiffrorna för februari 2013 har kommit. Då kan en jämförelse mellan arbetsmarknaden mellan februari 2006 och februari 2013 göras.

Resultat:

Arbetslösheten för 15 - 74 år ökade från 7,3 % (feb 2006) till 8,5 % (feb 2013).

Arbetslösheten för 15 - 24 år ökade från 22,6 % till 26,4 %.

Politisk Debatt sa...

Vänligen till mona,

--> Antal varsel har inget att göra med antal invandrare.
--> Hur mycket samhällsresurser som finns tillgängligt för tillexempel sjukvård eller annan offentligt finansierad verksamhet har inget att göra med antal invandrare.
--> Hur hög arbetslösheten är har inget att göra med antal invandrare.

Angående vad Reinfeldt säger om att leva över sina tillgångar, så har jag inte hört vad han har sagt, men jag antar att vad du refererar till och vad det handlar om är hushållens skuldsättning, alternativt att det är skuldsättning i Europa han har pratat om.

Att fler kommer i sysselsättning kan bara bli resultatet när näringslivet expanderar. Att främja tillexempel entreprenörssskap är oehört viktigt i detta, men också att på alla sätt se vad som kan köras för att hjälpa befintligt näringsliv, lokalt, regionalt och nationellt.

När fler är sysselsatta genereras samtidigt mer skatteintäkter och offentliga medel som av det offentligakan användas till samhällsinvesteringar. Se min kommentar ovan.

Nedan mening är också svar till Martin.

Att tro att 'sparka på eller sparka ut invandrare' på något sätt skulle ge som resultat att näringslivet kommer till att expandera och skulle ge som resultat att fler kommer i sysselsättning är en falsk illusion.

Nedan är svar till gruelse.

Statistik finns tillgängligt i bra överskådligt format genom Ekonomifakta.se.

==> Sysselsättning | Sysselsättning | Arbetsmarknad | Fakta och statistik | Ekonomifakta.se

==> Sysselsättningsutveckling, historisk | Sysselsättning | Arbetsmarknad | Fakta och statistik | Ekonomifakta.se

mona sa...

Politisk debatt. Allvarligt -Skojar du? Varsel har inte med antal invandrare att göra, inte heller hälsa och sjukvård? Skolan nämde du inte men det är väl samma sak i så fall.Det känns inte meningsfullt att ha en disskution med någon som inte är hemma i verkligheten. Det är bättre att se både det som är bra och det som är mindre bra och låta disskutionen gå framåt med tankar om vad som vi kan påverka. Skaffa dig information från ALLA håll så kan vi snacka men som nu är så får det vara.Lycka till

Politisk Debatt sa...

Vänligen till mona,

Utifrån vad du skrev så uppfattade jag det som att du ville tala om att antal varsel, hur hög arbetslösheten är och hur samhällsresurser i hälsa, skola och sjukvård organiseras har med antal invandrare att göra, och av den anledningen ville jag påtala att något sådant samband inte finns. Om det nu var på det sättet att det inte var vad du ville tala om med vad du skrev, utan att jag missuppfattade vad du skrev, så kanske du skall fundera hur du kan uttrycka dig tydligare och bättre då det kanske kan hända att det förutom mig också kanske finns andra som missuppfattar på samma sätt.

mona sa...

Ett förtydligande till dig politisk debatt.Utan att grotta ner mig i detaljer anser jag att vi måste ha en reglerad invandring om inte landets välfärdssystem helt ska krackelera.Du vill ha öppna dörrar och ser inga problem med det.Vi tycker olika och det får väl ge sig i framtiden om vad som var det rätta.

Politisk Debatt sa...

Vänligen till mona,

Vad gäller hur det ser ut i Sverige vad arbetslöshet, sysselsättningsfrågor, ekonomiska och sociala problem tycker jag du skall läsa Reforminstitutets rapport. Se länkar.

==> Sociala problem vanligast i orter med få invandrare, skriver Stefan Fölster på DN debatt.

Läs gärna dokumentet "Många invandrare ingen nackdel i kartläggning av ”mänsklig utveckling” mellan svenska orter" som finns tillgängligt i pdf-form genom webbsidan. Läs också gärna några kommentarer om rapporten.

==> Invandringens paradox

Läs också gärna där dokumentet "Paradoxen om invandringens effekter" som finns tillgängligt i pdf-form genom webbsidan.

Min åsikt att vi skall ha reglering av in- och utvandring såsom vi har. Intresse för samhällsfrågor och intresse för politik handlar enligt mitt sätt att se på det om att sätta upp visioner och om att teckna en bild om hur man vill förändra och påverka samhället som vi lever i. Det är vad jag har velat framföra.

mona sa...

Ja men vad bra politisk debatt.Du vill ha reglering av in och utvandring, då är vi ju överens.

mona sa...

Ett tilllägg-Det sista inlägget du skrev p.debatt var riktigt bra.Att sträva mot visioner om ett bra samhälle är vad det handlar om.

Martin sa...

@Politisk debatt

Bara det faktum att du hänvisar till Fölsters totalt undermåliga "rapport" är skäl nog att inte ta det du säger på allvar.

Den bortser t.ex helt från den extrema segregationen som finns i t.ex Malmö eller Göteborg. Genom att använda kommun som urvalsfaktor får man direkt missvisande resultat och man måste dela upp resultaten ytterligare, i t.ex. valkretsar, för att kunna göra några jämförelser.

Han blandar även ihop korrelation och kausalitet. Han kunde lika gärna "bevisat" att färre invandrare i en kommun leder till färre antal vargar. En korrelation finns, men givetvis finns inget orsakssamband.

Politisk Debatt sa...

Till Martin,

Så länge du skriver att vad jag säger inte skall tas på allvar så går det inte att ta vad du skriver på allvar.

Martin sa...

Jag motiverar också varför vilket du inte lyckas med.

Politisk Debatt sa...

Tycker att min motivering var tydlig.