måndag, mars 04, 2013

Innebär amnesti steg mot friare invandring?

Sedan Nybyggarlandetstämman hösten 2011 har jag skrivit en hel del blogginlägg om migration.

Debatten är alltjämt viktig och aktuell, och behandlar just nu frågan om "papperslösa"/illegala invandrare ska eftersökas av polis eller ej, eller kanske alla ska få en generell "amnesti".

I Sverige ömmar många för de som tagit sig till Sverige och menar att de trots utvisningsbeslut enligt våra regelverk nog borde få uppehållstillstånd i Sverige. Det är lätt att förstå. Samtidigt måste vår solidaritet gälla även alla de utsatta som inte har resurser att ta sig till Sverige, vilket bl a är en grund för att vi behöver regelverk kring migrationen.  Många av debattörerna vill nog att Sverige borde ändra sina migrationsregelverk och öppna sina gränser.

Centerpartiets Per Ankersjö och Stina Bengtsson skriver på Brännpunkt och kräver en allmän amnesti för kanske alla "papperslösa" som illegalt vistas här i landet. Fria Moderata Studentförbundet resonerar i Aftonbladet i liknande riktning, liksom prästen (S) Helle Klein som vill se ett nytt "Påskupprop". Aftonbladet kräver på ledarplats att "jakten på papperslösa måste upphöra", dvs att våra migrationsregler i praktiken ska sättas ur spel. Miljöpartiet och många andra är inne på samma linje.

Är frågan så enkel? Ska man låta alla som har resurser och drivkraft att ta sig till Sverige stanna, även om man inte har asylskäl eller ordnat arbete?

Jag tvekar. Jag står bakom att Sverige likt "alla andra" länder behöver regelverk kring migrationen. Sverige har redan de mest öppna och generösa regelverken för arbetskraftsinvandring och asylprövning, vilket är bra. Men jag menar att får man efter prövning inte tillstånd att stanna i Sverige så ska man enligt lagen utvisas. Om man trotsar det beslutet och gömmer sig och söker svarta jobb med usla villkor av ansvarslösa arbetsgivare så får man acceptera att polisen - inom givna ramar - har till uppgift att avvisa. Liksom att skatteverk och fack ska komma åt de arbetsgivare (och arbetstagare?) som inte följer lagarna.

Det finns också några som jag tycker insiktsfulla röster som skriver om detta. Statsvetaren och timbromedarbetaren Peter Santesson är alltid intressant att läsa, t ex i detta privata blogginlägg utifrån bl a boken "migrationens kraft", som även jag skrivit om. Den frihetlige liberalen Erik Svansbo ger också tänkvärda perspektiv. Smålandspostens Marcus Svensson skriver om de "papperslösa" och polisen.

Centerpartiet har haft en betydande debatt om fri invandring i anslutning till idéprogramgruppens förslag, och vi är nu överens om - min tolkning - att vår vision på mycket lång sikt är en värld med fri rörlighet och öppna gränser, men att Sverige inte ensidigt kan gå före.

Per Ankersjö, som tydligt i media talade för ett ensidigt svensk agerande, vill nu att Sverige regelbundet, antar jag, ska "ge amnesti" åt dem som inte fått uppehållstillstånd men som trotsar detta och istället gömmer sig och tar svarta jobb hos ansvarslösa arbetsgivare. Vad jag kan förstå skulle detta i praktiken innebära att vår migrationslagstiftning sätts ur spel, och signalen ut i världen blir att Sverige i praktiken har öppnat sina gränser om man har resurser att ta sig hit och kan acceptera att gömma sig några år. Vad det skulle innebära för Sveriges deltagande i Schengensamarbetet med dess regelverk kan jag inte överblicka. Det vore naturligtvis också logiskt att förändra eller ta bort de migrationsregler som ändå inte ska tillämpas för dem som inte accepterar dem, vilket i praktiken innebär steg mot en friare invandring.

Jag bejakar fullt ut att dessa svåra frågor är relevanta att diskutera och att avvägningarna är svåra. Men jag tror inte att lösningen är lika enkel som många vill göra den. Det är faktiskt inte så att det inte finns arbetskraft till de jobb inom främst restaurant-, städ- och byggbranschen där en del ansvarslösa arbetsgivare ibland anställer människor svart. Utan de anställs i strid med lagar och regler för att deras villkor är usla.

Självklart ska polisen verka inom de ramar som staten uppställt för dem. Gör polisen fel ska den granskas och korrigeras. Däremot ska polisen inte kritiseras när den fullgör sitt uppdrag inom givna ramar. Har man kritik mot detta ska den riktas mot regering och riksdag.

Tillagt 10 mars: Jag replikerar Ankersjö/Bengtsson på Brännpunkt. 

42 kommentarer:

Anonym sa...

Att vara papperslös beror på att de INTE har rätt att få asyl. De ska utvisas enligt lagen. Men så fort det handlar om någon som har fått nekad asyl så ska personen särbehandlas av allt och alla. Jag tycker inte synd om dessa personer som har fått nekad asyl, lagen är solklar. Har de fått nej så ska de ut ur landet. Enklare kan det inte bli. När beslutet har kommit att de ska utvisas så är det polisen som ska verkställa beslutet. Hur de gör detta är polisens sak och inte Aftonbladet jobb.
Att C vill skydda papperslösa är bara en del i de låga intresse svenska folket har för C. Forsätt så och ni är bara ett minne blott, ni går från ett starkt bondeparti till ett flumparti med noll mandat

Ni lägger ner mer energi på de papperslösa än att se till att försvaret kan skydda landet från angrepp. Vad försvaret får är en bråkdel av vad flyktingpolitiken får/år.

Sven Tycker sa...

Jag tror att "anonym" skulle må bra av att träffa en del "papperslösa" innan han blir så kategorisk till varför dom stannar och vägrar åka. "Papperslösa" är en mycket varierad grupp. Det kan vara allt från pappan som vägrar åka "hem" och lämna sin fru och små barn. För att "hemma" söka uppehållstillstånd men vänta kanske ett halvår medan barnen saknar honom. Det kan vara den som är uppriktigt rädd för sitt liv i sitt hemland men som inte har kunnat bevisa detta tillräckligt - eller inte passat in i någon norm. Det kan vara den som kanske inte har något hemland, som levt som flykting i olika länder redan som barn. Det kan vara den som försörjer sig ärligt och utför ett viktigt arbete, men som kommer från fel land för att få lov att göra detta. Och det kan vara den som kommit från ett f.d. östeuropeiskt land bara för att begå inbrott. "Papperslös" är inte en enhetlig grupp, och lösningen kan inte vara den samma för alla.

Anonym sa...

Sven
Jag förstår att du vill öppna alla gränser och tillåta "fri" invandring. Vi är en fristad för flyktingar med alla typer av skäl, vi är fristad till teorister. Det finns en anledning till varför de söker sig hit. Är de teorister så får de skydd här, är de flyktingar och har fått avslag på sin asylansökan så får de ändå stanna här som "papperslösa" men med rättigheter som sjukvård och skola. C stärker sina aktier att åka ur riksdagen, svenska folket ger sin dom i sep nästa år. Men C kanske kan vara i riksdagen som papperslös ändå.....

Anonym sa...

Jag har hört av "säkra källor" att Sverige ska annektera Somalia när HMS Carlskrona gör sin entre där nere. Då ska alla som känner någon eller hört talas om någon som har fått asyl i sverige, få asyl. På så sätt slipper vi ha Migrationsverket. Detta gäller även flyktingar från övriga världen, då de behöver bara känna någon eller hört talas om sverige.

Anonym sa...

Centern jobbar sig allt längre från Riksdagen, det måste vara oerhört stimulerande vara aktivt i ett parti som enbart blir kvar p.g.a stödröstande moderater!

Anonym sa...

Nu kan inte längre C räkna med några stödröster från M, de måste själva tänka på sin överlevnad.
Vem vill stödja ett C parti som har flummighet i sitt partiprogram. Ju närmare vi kommer valet så skriker partierna om att vi ska satsa på skola o omsorg. Dagen efter valet är det glömt och skattemedel går till att skydda de papperslösa

Anonym sa...

Centerpartiet har knappt 18 månader kvar som riksdagsparti. Det ska bli skönt att slipper er i riksdagen efter den 14 september 2014.

Då har jag ändå röstat på C i mer än 5 riksdagsval men nyliberalismen är vansinnig... Tiden har nog runnit ut för C oavsett vad ni gör nu...

Mona sa...

Tänk om vi skulle lägga samma energi som görs för illegala invandrare på dom äldre i vårt land,alla dom som aldrig får komma ut,inte ens den finaste sommardag,som får mat i torftiga plastlådor...Med dom är det inte så noga,oftast får dom bara uppfyllt dom primära behoven som att bli tvättad,ny blöja eller toabesök,sitta uppe,mat,kaffe och så lägga sig.Så här är det vanligtvis.En mycket torftig tillvaro.Men det är väl inte så spännande och intressant.

Anonym sa...

Mona
Jag håller med dig 100%, det sägs att flyktingarna kostar 100 miljarder/år, Försvaret 4 miljarder/år, vad prioriterar regeringen? Vården om våra gamla, vem bryr sig.... efter valet....

Anonym sa...

Att C är på väg ut ur Riksdagen råder det ingen tvekan om, partiprogramet är så flummigt att t.o.m den flummigaste miljöpartist skulle tycka att C har gått för långt. Skulle inte förvåna mig om SD blir lika stort som M i nästa val. Då springer Fredrik till Jimmie och frågar om de vill vara med och leka. Kanske Fredrik åker hem till Jimmie och "talar ut"

Anonym sa...

Nej, det är inte "bra" att vi har 5 ggr mer generöst asylmottagande än övriga västländer, det är en skymf mot Sveriges medborgare. Vem har lovat sjuklövern vara generösa på vår bekostnad, både socialt och ekonomiskt? Har vi gett det mandatet? Nej. I 20 års tid hade vi inget val, riksdagspartier som var överens om en extremliberal asylpolitik var det enda vi hade att välja på. Detta trots att opinionen varit den rakt motsatta - andelen som vill minska flyktingmottagandet har alltid varit större än andelen som inte vill det. Nu kommer räkningen - SD är snart större än de tre borgerliga allianspartierna C, KD och FP tillsammans. När jag var ung på 70- och 80-talen var C ett bra parti som man kunde vara stolt över att rösta på... nu är C ett parti jag varnar för vid varje tillfälle som ges.

Anonym sa...

Om M,C,Fp,Kd tror att de vinner val genom att stödja papperslösa och att vara generösa mot alla som vill hit. Norge har klagat på den svenska flyktingpolitiken, den drabbar Norge med kraft. Om det är någon som ska klaga är vi svenskar på vår egna flyktinpolitik. Med alla dessa miljarder som regeringen plöjer ner i flyktingar och i stället satsade dessa pengar på våra gamla och skolan. Tänk då kunde de gamla få samma mat som de på våra fängelser, vilket lyft för våra pensionärer. 3 rätters, varje måltid att välja på.
Sedan kanske vi kunde ge försvaret så sverige kan försvaras i mer än en vecka.

mona sa...

Nej dom gamla har knappast tre-rätters att välja på,bara mosad mat om dom har svårt att tugga.Här snålas det in på det mesta. Personalen ,maten(mycket halvfabrikat där det tidigare var riktigt lagad) terapin dras in och det har även varit prat om att dra in frukostägg och bullen till kaffet.Konstigt nog tänker man inte att man någonsin ska kunna hammna där själv,MEN det kan alla.
att inte gamla ska få ha det bättre är rent ut sagt för jävligt och märkligt att den enda gången det tas upp är när man vill skandalisera privata aktörer i vården.Det är inte ett dugg bättre i kommunala äldreboenden.
Och när man sen inte lyckats i sitt uppsåt så blir det märkligt tyst.Brydde man sig verkligen egentligen hur dom gamla har det?....eller!!

Unknown sa...

Till signaturen mona,

Får dom gamla lov till att ligga ned när de sover, eller måste de stå upp ?

Anonym sa...

De gamla är för regeringen ett "särintresse" De kostar bara en massa pengar.
Att de har gjort vårt land till det är idag är glömt. Varför rota i gammalt.
Nu ska vi se framåt och öppna våra gränser för fri invandring, skolplikten tar vi åxå bort. Vem behöver kunskap när vi har så duktiga politiker.
Centern den papperslösa partiet efter valet.

Joakim Lundqvist sa...

Hej Staffan!

Jag är rädd att du glömde två citationstecken i en av de inledande meningarna: "Debatten är alltjämt viktig och aktuell, och behandlar just nu frågan om "papperslösa"/illegala invandrare ska eftersökas av polis eller ej, eller kanske alla ska få en generell "amnesti"."

Det är nämligen som så att utlänningar som befinner sig i Sverige utan uppehållstillstånd inte benämns "illegala invandrare" utan "utlänningar utan uppehållstillstånd" eller, för att använda ett litet mer internationellt gångbart ord, "irreguljära migranter".

Det vore tacksamt om riksdagens ledamöter kunde undvika att använda begrepp som antyder att en grupp människor skulle begå brott genom att vistas i landet utan tillstånd, vilket ju välkänt inte är fallet.

Å andra sidan, om ambitionen är att likna de uttalade rasisterna i riksdagen mer, då är språkbruket (där "papperslös" förses med citationstecken, men inte "illegal invandrare") helt och hållet korrekt.

Kämpa på, Staffan! Det finns mycket att göra!

Joakim Lundqvist

Staffan Danielsson sa...


Joakim, roligt att få en kommentar med avsändare. Jag tycker att ordet
"papperslösa" är väldigt allmänt. Om man man fått avslag efter prövning i en eller flera instanser på begäran om uppehållstillstånd men inte respekterar det utan gömmer sig, då har jag använt ordet "illegal invandrare". Jag har nu lärt mig att ett annat tänkbart ord är "irregulär migrant".
Ord är viktiga och jag ska fundera vidare över detta.

Visheten sa...

"irregulär migrant"
Det var värst vad fina ord som herrskapet har lärt sig.
Att ni idiotförklara svenska folket är skrämmande. Alla vet att papperslös=irregulär migrant. Att politiker använder politikersvenska istället för "vanligt" språk visar med klarhet vilket förakt ni visar oss väljare. Jag tycker att ni ska skämmas. Centerpartiet går nu in i sin slutfas i sveriges riksdag, ta vara på den medan ni ännu kan. I morgon kan det vara försent.
Lars Lundgren

Joakim Lundqvist sa...

Det stämmer faktiskt alldeles utmärkt som visheten säger att "irreguljär migrant" är precis samma sak som "papperslös" (alltså en person som vistas i ett land utan tillstånd till det), med den modifikationen att det är direkt översättbart till internationellt språkbruk. Båda begreppen pekar på att grupperna det handlar om inte lagförts för brott, till skillnad från "illegal invandrare" som inte bara är luddigt (då det inte heller gör några distinktioner i hur en person hamnade i Sverige) utan även direkt missvisande.

Och om "vanligt folk" (verklighetens folk?) inte pallar med att använda rätt ord på rätt saker och därför inte kan förstå sina politiker ska de kanske överväga att antingen ställa upp i valen själva eller låta bli att rösta.

mona sa...

Suck,är det verkligen viltigt att hitta på ett nytt ord för illrgala invandrare? Att fastna i sånt tycker jag är så typiskt för det här landet.

Visheten sa...

Håller med Mona,
Att dessa politiker inte lär sig av sina misstag.
Nu ska vi köpa JAS för 90 miljarder. Lägg ut anbud från alla stridsflytillverkare, då hade vi verkligen fått valuta för våra pengar. SAAB blåser svenska folket på pengar med regeringens goda minne

Lasse

Anonym sa...

Jag tycker att politiker och andra ska sluta upp med det orwellska språkbruket att benämna illegala invandrare såsom ”papperslösa” och "irreguljära migranter". ”Illegala invandrare” är en term som ger en korrekt beskrivning på dessa människor och deras situation. Termen har också stort stöd uti världen på alla stora språk.

BBC är kända för att vårda och rätt behandla det engelska språket, som de facto är världens lingua franca. BBC använder begreppet ”illegal immigrants” (= illegala invandrare), se länk:
http://www.bbc.co.uk/news/uk-17183171

Undvik också termen ”irreguljära migranter”, bl.a. därför att det kända ”The Migration Observatory” i Oxford förkastar bruket av densamma:

”Irregular migration is by definition not recorded and eludes statistical coverage. The complexity and ambiguity of the terms ‘irregular migration’ and ‘irregular migrants’ further contribute to making precise measurement unfeasible.”
http://migrationobservatory.ox.ac.uk/briefings/irregular-migration-uk-definitions-pathways-and-scale

Tydligen har världsspråken inga problem med att använda begreppet ”illegal”, trots avsaknad av domstolsprövning.

”Papperslösa” är en dålig term för att beskriva fenomenet. Dessutom är termen redan upptagen för ett annat fenomen. Det ingår i det ”papperslösa samhället”, som inte syftar på ett passlöst eller visumfritt samhälle, utan på vad som händer när allt fler funktioner i samhället blir digitaliserade och internetbaserade.

Unknown sa...

Kan det också finnas ett humant sätt att betrakta obehöriga immigranter ?

Många immigranter som gömmer sig och uppehåller sig illegalt och obehörigt i Sverige gör kanske det på grund av att man har flytt ifrån krig och förtryck och kanske har man flytt ifrån tortyr. Andra kanske är utnyttjade, kanske under slavliknande förhållanden, en del kanske sexuellt nyttjade. Det är vad jag uppfattar inget nytt under solen.

I Nederländerna har man, under 2012 som jag uppfattar, beslutat att inte någon får vistas obehörigt i landet. Alternativ är att vistas legalt eller att ge sig av. Uppskattningsvis beräknade man som jag uppfattar det till att 100000 personer vistades obehörigen i Nederländerna år 2012. Den som uppehåller sig obehörigt i landet kan dömas till 4 månaders fängelse eller böter med €3.800. Barn kan inte sättas i fängelse eller bötfällas.

==> Government gets tougher with illegal immigrants | Radio Netherlands Worldwide

I Storbrittanien är det beräknat att uppskattningsvis 500000 personer vistas obehörigt. Det har som jag uppfattar varit uppe till diskussion att ge dessa amnesti, men något beslut är inte fattat vad jag förstår.

Dessutom undrar jag hur man skall kunna fastställa varifrån personen kommer ? En del kan säkert själva uppge varifrån de kommer men andra kan kanske inte det.

Anonym sa...

Självklart är det helt legitimt att argumentera för en politik som i praktiken innebär en fri invandring. De med en god verklighetsförankring och som känner till hur världen ser ut inser dock att det är omöjligt att kombinera denna invandringspolitik med en värlfärldspolitik som på något plan motsvarar dagens svenska.

Det är också här vi har ett av det största felen i den infekterade debatten. Hade debatten varit sund skulle tex. Ankersjö ställas mot väggen och får förklara att han betraktar en i praktiken fri invandring som så viktigt så han anser att ett avskaffande av svensk välfärdspolitik är ett pris som svenska folket får ta. Det är allvarligt att vi har en massmediasituation där man får framträda som "godhetens hjältar" samtidigt som man har privileget att slippa förklara konsekvenserna av sina politika förslag.

/Eskil

Unknown sa...

Till signaturen Eskil,

Vad som diskuterats är betingelser för illegala immigranter. Och vad som också diskuterats är vad för urval polisen använder när identitetskontroll utförs.

Jag undrar vad det är som är specifikt eller unikt med 'välfärdspolitik' i Sverige relativt hur det är i våra grannländer och vad gäller relativt levnadsbetingelser för illegala immigranter ? Jag kanske också kan ställa frågan om fruimport är förenligt med svensk välfärdspolitik ? Är det förenligt med svensk välfärdspolitik att som svensk sätta barn till världen ? Är det förenligt med svensk välfärdspolitik att åldras ?

Det finns också ett behov av de illegala immigranterna då det är lätt tillgänglig och billig arbetskraft som det går att behandla lite hur som helst.

Och till sist. Vad har Per Ankersjö med det att göra ? :-)

Staffan Danielsson sa...

Min poäng är att stå upp för behovet av att ha regelverk för migrationen. Min uppfattning är att klyftorna i dagens värld är så enorma att det inte är möjligt för ett av världens rikaste mindre länder att ensidigt öppna upp sina gränser.

Det är ändå rätt stort att Sverige har bland världens mest generösa regelverk för både arbetskraftsinvandring och för asylprövning.

Om migrationsreglerna ska fungera så måste de naturligtvis respekteras. Om en eller två instanser inte bedömer att en asylsökande har asylskäl utan ska avvisas ska detta rimligtvis ske.

Polisen ska - naturligtvis inom givna ramar - se till att detta verkställs.

Om polisen inte ska arbeta med detta, och/eller om Sverige skulle börja med återkommande "amnestier" där de som fått avslag men som inte respekterat detta utan stannat kvar efter några år beviljas uppehållstillstånd, innebär detta i praktiken att gällande regelverk är satta ur spel och alltså rimligen borde tas bort.

Jag tror att det är just detta som flera mycket liberala debattörer egentligen vill, dvs att Sverige ensidigt öppnar sina gränser även om detta skulle hota vårt sociala trygghetssystem och riskera - tror jag - en politisk back lash med en mycket restriktiv migrationspolitik.

Anonym sa...

"" klyftorna i dagens värld är så enorma""

Tips, föregå med gott exempel sedan kommer andra att följa. Ge bort 80% av din egen lön. Börja där..

Ge tipset till Annie Lööv också när hon står i riksdagen och talar för sänkta ungdomslöner. Man ska alltid börja hos sig själv, det inger trovärdighet.

Unknown sa...

Javisst, Liberalismen handlar om individen, människan och friheten som grundläggande värden. Rätten till egendomsägande inryms också och sammantaget leder det till ett synsätt med en frihet till att kunna arbeta och leva där man finner det gott att göra så. Nu har människan ännu inte lyckats med att göra världen till en så ideal plats att leva i så det funkar inte alltid så bra. Men tillexempel här i Europa har avsevärda förbättringar skett under min livstid.

Begreppet migrationspolitik är ju då lite diffust i den meningen att det innefattar en rad olika aspekter och komponenter. Vad gäller regler om arbetskraftsinvandring så är inte min uppfattning att sveriges regler är speciellt generösa relaterat till hur det är i våra grannländer. Tvärtom är min uppfattning att Sveriges regler efter anpassning och förändring som Alliansregeringen gjort har ändrats till att motsvara hur det är i våra grannländer.

Och avsikten som jag uppfattar det är att svenska företag skall ha möjlighet till att på bästa sätt kunna ta användning av kompetenta medarbetare också ifrån länder utanför EU-gemenskapen som kan komma till Sverige och arbeta. Förhoppningsvis är det bra för svenska företag, och också bra för Sverige och för svensk ekonomi. Ett incitament till att bruttonationalprodukten kan bli större i Sverige finns också om utfört arbete i Sverige ökar. Och mer utfört arbete och en högre bruttonationalprodukt kanske också genererar fler arbetstillfälen. Heter man Karl Marx kanske man också ser att mervärdet ökar :-).

Här är återigen en artikel, och som handlar om Tyskland, och som kanske kan ge lite insikt i det Europa vi lever i. ==> Nearly a million new immigrants in Germany | Germany | DW.DE | 20.05.2012

Vad gäller flyktingar så är det andra aspekter att betänka, och när det kommer till illegala immigranter så är det återigen andra aspekter att betänka. Men även här finns, och som det finns i allting, också ekonomiska och affärsmässiga kopplingar att se. Hur stort problem man upplever det vara att människor vistas obehörigt, och vad man vill göra åt något man upplever vara ett problem tål säkert att funderas på. Men det kan heller inte vara fel att se hur man gör i vära grannländer vilket var min avsikt att försöka bidra med.

Att ge amnesti till illegala immigranter en gång är kanske ett järvt steg att ta, eller kanske inte, kanske visar det sig efteråt ha varit ett klokt steg.

Anonym sa...

Resultat av Alliansregeringens arbetslinje och invandringspolitik.

Arbetslösheten inrikesfödda 15 - 74 år i januari:
* 2006___7,3 %
* 2013___6,8 %

Arbetslösheten inrikesfödda 15 - 24 år i januari:
* 2006___23,9 %
* 2013___22,7 %

Arbetslösheten utrikesfödda 15 - 74 år i januari:
* 2006___14,7 %
* 2013___16,4 %

Arbetslösheten utrikesfödda 15 - 24 år i januari:
* 2006___31,4 %
* 2013___43,8 %

Källa: http://www.ssd.scb.se/databaser/makro/Produkt.asp?produktid=AM0401&lang=1

Talet om att invandringen ska rädda välfärden är uppenbarligen en lögn, eftersom arbetslösa tär på de offentliga finanserna.

Så om vi enligt nyliberalerna ska öka invandringen än mer, kommer vi få göra ordentliga nedskärningar på välfärden för svenskarna.

Unknown sa...

Till signaturen gruelse,

På vilket sätt tär arbetslösa på de offentliga finanserna ?

Anonym sa...

Till Politisk Debatt

Du frågar "På vilket sätt tär arbetslösa på de offentliga finanserna ?"

Menar du verkligen att du inte förstår det?
Här är i alla fall ett svar:

Jo, de arbetslösa får A-kassa. Det är inte A-kasseavgiften som finansierar A-kassan, utan staten genom skatter som de som arbetar betalar.

Den som inte har A-kassa och inte har besparingar har rätt till socialbidrag vilket också finansieras med skatter.

Så om det inte finns några arbetslösa, så kan man sänka skatten eller använda pengarna till annat, exempelvis sjukvård, pensioner, skola mm.

Anonym sa...

@Politisk debatt!

Det svar jag hade tänkt ge dig har "Anonym" redan gett dig.

Precis som "Anonym" ställer jag mig frågan varför du inte tror att arbetslösa tär på de offentliga finanserna.

Du ska ha en eloge för att du med din fråga avslöjar att du gör dina ställningstaganden uppenbarligen med 100 % känslomässighet och med ringa verklighetsförankring.

Unknown sa...

Till signaturen Anonym och till gruelse,

Tillåt mig att tacka å det allra ödmjukaste för den fina informationen och för upplysningarna.

Och för att försöka möta upp till förväntad känslomässighet så vill jag också gärna passa på att framhålla att det känns väldigt bra att om en person blir drabbad av arbetslöshet att det då finns en möjlighet till att ta del av en omställningsförsäkring som arbetslöshetsförsäkring om man är medlem i en sådan försäkring, och jag tycker det oavsett om man är gammal eller ung eller om man är född inrikes eller utrikes.

Att det finns möjlighet till att kunna få del av socialförsäkring är naturligtvis också något som jag känner vara bra att sådan möjlighet finns om en person kommer i en sådan situation, och jag tycker det oavsett om man är gammal eller ung eller om man är född inrikes eller utrikes.

Delar ni båda min uppfattning i det ? Jag vill också fråga om ni har kontrollerat om det är någon av de arbetslösa personer som ni nämner som har del av någonting av det ?

Jag uppfattar det ändå som att vi är överrens om att människor är i arbete är vad som är absolut viktigast. Ett gott näringslivsklimat hjälper sannolikt till för att det skall bli på det sättet samt att människor ges möjlighet till utveckling och att det goda näringslivsklimatet främjas.

mona sa...

Politisk debatt.Jag vet inte om det är lönt.... men vad är så svårt att förstå?Om man är arbetslös och inte är med i a-kassa så har man rätt till socialbidrag och det i sin tur kommer från skatter som betalas in av dom som jobbar,så det är en enkel ekvation att ju fler som jobbar och hjulen rullar destå större möjligheter att ha en bra välfärd(som t.ex består av socialbidrag,god äldrevård,sjukvård,skola e.tc.Det är självklart att många bidragstagare tär på systemet.Det finns tyvärr inte en oändlig skattkista att bara plocka ur.Det handlar som i ett vanligt hushåll om inkomster och utgifter som ska gå ihop helst utan att behöva låna.

Unknown sa...

Till mona,

Bingo ! Där satte du tummen rakt på pekfingret. Jag blir jätteglad :-)

Sveriges befolkning har mer än fördubblats under 1900-talet. Att det är så är bland annat på grund av invandring. Det har också haft som resultat att Sveriges bruttonationalprodukt har ökat under 1900-talet. Innebörden är att det har fått som resultat en ökad förekomst av tjänster, arbete och produktion i Sverige.

Ett resultat är tillexempel att järnvägen som går mellan Göteborg och Stockholm har kunnat byggas ut med dubbelspår som tillåter högre hastigheter med snabbtåg och ett ökande antal resande kan nu resa snabbare med kortare restider än vad som var fallet i början av 1900-talet.

Också många andra reformer har kunnat genomföras i Sverige.

Om vi nu istället föreställer oss att Sveriges befolkning istället hade halverats under 1900-talet tillexempel på grund utvandring så hade det haft som resultat att Sveriges bruttonationalprodukt hade minskat under 1900-talet. Innebörden är att det har fått som resultat en minskad förekomst av tjänster, arbete och produktion.

Ett resultat är också att det är ytterst tveksamt till att det hade funnits anledning eller ekonomiska resurser till att bygga ut järnvägen mellan Göteborg och Stockholm som beskrivet ovan. Tvärtom hade kanske järnvägen istället överhuvudtaget inte funnits kvar då det inte finns ekonomisk bärkraft att driva den. Några andra reformer hade heller inte kunnat genomföras.

Tack vare invandring har alltså Sverige blivit ett rikare land då det är fler händer som samverkar och vilket är till glädje och nytta för varandra.

Trevlig kväll !

Anonym sa...

@Politisk debatt

Ett lands BNP för ett givet tidsintervall är summan av värdet på de offentliga investeringarna, den inhemska konsumtionen av varor och tjänster samt exportnettot.

Sveriges regering prioriterar ökad BNP via ökad inhemsk konsumtion, på bekostnad av allmän välståndsökning. Detta görs genom att främja en hög befolkningstillväxt via den generösa invandringspolitiken. När det blir fler människor i landet så konsumeras också mer varor, vilket ger högre BNP. Svårintegrerade invandrare, som med nödvändighet kräver mycket resurser och kringtjänster, är att föredra, eftersom dessa genererar mer BNP. Svensk krigshetsande utrikespolitik i allehanda globala konflikthärdar (Afghanistan, Syrien etc.) är här instrumental, ty den genererar stora flyktingströmmar som delvis dirigeras till Sverige.

Ökad social oro, arbetslöshet och kriminalitet som följd av invandringen är i princip irrelevant för Alliansens dogmer. Ökad kriminalitet, kan faktiskt tolkas som ökad "ekonomisk aktivitet", och uppskattas därför av BNP-dogmatikerna.

BNP-tillväxtdogmen är i mina ögon direkt skadlig och kontraproduktiv på kort och lång sikt. För Alliansen är en hög kortsiktig BNP-tillväxt det viktiga, även om man krossar fönster, låter utländska gruvbolag exploatera Sveriges mineralfyndigheter eller ger bidragsberoende invandrare välfärdsförmåner.

Att Sverige har ökat sin BNP betyder inte att svenskarna har fått det bättre. Ett land som har en stor befolkning och hög BNP, har inte per automatik bättre välstånd än ett land med liten befolkning och liten BNP. Jämför Sverige med Luxemburg. Köpkraftsnormerad BNP per capita är ett bättre välståndsmått än tillväxtmåttet BNP. T.ex. hade Irland 16 % högre köpkraftsnormerad BNP/capita än Sverige 2006.

Det kan nog vara intressant för ”Politisk debatt” att veta att Sverige gick från ett av världens fattigaste till ett av världens rikaste länder mellan 1870 och 1970. Denna period i svensk historia präglas av fosterlandskärlek, relativt liten invandring, utbildningsfokus och av ett optimalt tillvaratagande av landets och den svenska befolkningens resurser samt en kraftig utbyggnad och elektrifiering av det svenska järnvägsnätet. Dock byggdes järnvägen mellan Gbg och Sthlm redan 1862.

Unknown sa...

Till gruelse,

Vi kanske då kan göra så att vi ser på BNP per capita, med vilket avses bruttonationalprodukt per capita med köpkraftsparitet.

Wikipedia har en enkelt överskådlig sådan förteckning tillgänglig med lista över länder.

==> Lista över länder efter BNP (PPP) per capita - Wikipedia

Utifrån listan går att se att Sverige som land har avancerat ifrån en 17:e plats år 2006 till en 14:e plats år 2011.

Jag ser också att du i vad du skriver du vill argumentera utifrån lite exceptionella exempel som tillexempel Luxemburg och Irland. Luxemburg är ett väldigt litet land och ett ekonomiskt och finansiellt centrum i Europa. Det är i ekonomiskt välstånd räknat världens rikaste land, men har i det numera passerats av Quatar. Irland är likaså exceptionellt som med en politik med exceptionellt låga skattesatser försökte skapa ett finansiellt centrum, vilket har resulterat i vad det har resulterat i. Landet har sjunkt ifrån en 8:e plats 2006 till en 16:e plats 2011.

Jag ser att Alliansregeringen i Sverige har lyckats med sina politiska ambitioner vilket medfört att Sverige behåller och också lite förbättrar sin position i världens välståndsliga genom att avancera tre placeringar under en tidsperiod av 5 år. Om vi därtill också ser till ekonomisk rättvisa så är det också på det sättet att den ekonomiska ojämlikhetsfaktorn (ginikoefficienten) har minskat under Alliansregeringens tid. Innebörden av det är att de ekonomiska orättvisorna i Sverige har minskat. Under den före Alliansregeringen föregående Socialdemokratiska regeringstiden så ökade istället ojämlikhetsfaktorn (ginikoefficienten) för varje år som gick vilket medförde att de ekonomiska orättvisorna i Sverige hela tiden ökade och för varje år som gick.

Vad gäller ekonomiska samhällsinvesteringar så har också här Alliansregeringen antagit stora sådana framtidsutmaningar.

En Alliansregering är nyckeln för en fortsatt utveckling med ett fortsatt gott näringslivsklimat och för en ekonomisk stabilitet och ett rättvisare och jämlikare samhälle oavsett om man är gammal eller ung eller inrikes eller utrikes född. Att Sverige har en Regering som för en politik där den enskilda människans frihet alltid är i centrum och där vi värnar om liberala värdegrunder utifrån ett grönt, decentralistiskt och ett socialt rättviseperspektiv tycker jag är bra.

Välkommen att tycka så du också !

Anonym sa...


Jag skrev:
”Sveriges regering prioriterar ökad BNP via ökad inhemsk konsumtion, på bekostnad av allmän välståndsökning.”

Att mäta ett lands välstånd i BNP-tillväxt eller BNP per capita, både med och utan hänsyn taget till köpkraftsparitet, är inget rättvisande mått på allmän välståndsökning. Det ger inte hela sanningen, ty BNP är ett mått på ekonomisk aktivitet i ett land.

Det säger föga om de geografiska, sociala och demografiska klyftor som växer upp och slår rot i det tidigare så fridfulla svenska samhället, tack vare den BNP-suboptimerande politiken.

Geografisk klyfta: Sveriges landsbygd avfolkas till förmån för EU:s råvarukoloni, som sker med hjälp av Mineralstrategin, EU:s jordbrukspolitik, utbyggnaden av vindkraftverksparkerna och inplanterandet av vargar.

När ett samhälle har en ökning i antalet grova brott, så är det en stark indikation på att något är fundamentalt galet i samhället. Den sociala oron ökar. I en europisk jämförelse har Sverige numera bland de högsta anmälda våldtäkts- och misshandelsfallen per 100000 invånare. Enligt BRÅ:s hemsida var antalet anmälda fall av:

* fullbordat mord och dråp samt misshandel med dödlig utgång 240 (2006) och 329 (2010); en ökning med 37 %.
* våldtäkt inkl. grov 4208 (2006) och 5960 (2010); en ökning med 42 %.

Då bör man också ha i minnet att enligt BRÅ 2005:17 är utrikes födda relaterat till sin andel av befolkningen överrepresenterade i brottsstatistiken. T.ex. har utrikes födda, jämfört med svenskfödda med två svenskfödda föräldrar, en ”överrisk” på 5 gånger bland misstänkta för våldtäkt eller försök till våldtäkt. För dödligt våld och försök till mord och dråp är ”överrisken” 4,2 gånger.

För ungdomar i dagens Sverige tycks situationen vara extra allvarlig, med mobbningsproblem samt ett ökat antal fall av självskadebeteende och självmord. Resultat av Alliansregeringens arbetslinje och invandringspolitik ges bl.a. av:

Sysselsättningsgraden inrikesfödda 15 - 24 år i januari:
* 2006___34,4 %
* 2013___38,8 %
Sysselsättningsgraden utrikesfödda 15 - 24 år i januari:
* 2006___29,6 %
* 2013___20,2 %

Källa: http://www.ssd.scb.se/databaser/makro/Produkt.asp?produktid=AM0401&lang=1

Anonym sa...

The furnishings of a automobile purchase naturally depends upon the estimate and aggregation of punch it has to do. There are unalike sizes of machines of the same big-hearted an eye to the purposes of machining peculiar sizes of castings and forgings, also there are many kinds of machines through despite the perks of doing the unchanged helpful of undertaking in diverse grades of refinement. An commercial solicitude is to control as scarcely any machines as reasonable to do as ok quaint a sweep of piece as achievable, and this is choicest polished not later than choosing high-grade machines which are not solely adapted to sort of sphere,
http://www.upgrade.net.pl/komputery/co-to-sa-urzadzenia-wyjscia
http://www.hostshare.pl/wybrac-dobry-hosting/o-firmie-domeny-pl
http://www.2uh.pl/tag/nieruchomosci-nowa-sucha/
http://katalog.linuxiarze.pl/tag,quizy/
http://dodaj-wpis.pl/firmy-biznes-finanse/meble-sklepowe,ru,4055.php4

http://katalog.linuxiarze.pl/tag,bielsko/
http://www.2uh.pl/tag/oswietlenie-ledowe/
http://iunta.zgorzelec.pl/biznes-w-duzych-firmach/4670/
http://www.web-adresy.pl/tag,billboard,led,w,rybniku/
http://seyntor.com.pl/zarzadzanie-biznesem/4444/

Anonym sa...

This tidings requires cultured definition and is intended primarily for utility sooner than vigour care workers and facilities/organizations providing trim meticulousness including pharmacies, hospitals, long-term care facilities, community-based salubriousness care utility providers and pre-hospital pinch services.

http://www.nanoweb.com.pl/strony,blogi,fora/strona,glowna,s,677/
http://www.amilu.pl/zdrowie,i,uroda/www,medikard,eu,s,2949/
http://www.isoxethe.edu.pl/zdrowie,i,uroda/medikard,katowice,s,3754/
http://www.adasiak.com.pl/strony,blogi,fora/medikard,kardiolog,katowice,s,676/
http://www.osstal.com.pl/strony,blogi,fora/medikard,poradnia,kardiologiczna,katowice,s,676/

http://www.kays.com.pl/strony,blogi,fora/httpwww,medikard,eu,s,907/
http://trojszyki.pl/zdrowie,i,uroda/httpmedikard,eu,s,5471/
http://www.canonic.com.pl/strony,blogi,fora/medikard,neurolog,katowice,s,912/
http://pentaki.pl/zdrowie,i,uroda/www,medikard,eu,s,5487/
http://www.bresciani.com.pl/strony,blogi,fora/specjalistyczna,przychodnia,lekarska,medikard,s,902/

http://www.osea.com.pl/strony,blogi,fora/medikard,poradnia,naczyniowa,katowice,s,676/
http://www.linkx.pl/zdrowie,i,uroda/strona,glowna,s,2934/
http://www.deepak.com.pl/strony,blogi,fora/kardiolog,katowice,s,906/
http://www.iondhen.edu.pl/zdrowie,i,uroda/medikard,katowice,s,4118/
http://www.positioner.net.pl/zdrowie,i,uroda/strona,firmowa,s,2932/

Anonym sa...

A tooth (plural teeth) is a mignonne, calcified, whitish structure initiate in the jaws (or mouths) of various vertebrates and habituated to to break down food. Some animals, surprisingly carnivores, also partake of teeth for hunting or in place of defensive purposes. The roots of teeth are covered by means of gums. Teeth are not made of bone, but to a certain extent of multiple tissues of varying density and hardness.

The ordinary design of teeth is nearly the same across the vertebrates, although there is considerable variation in their show up and position. The teeth of mammals get deep roots, and this design is also create in some fish, and in crocodilians. In most teleost fish, however, the teeth are partial to to the outer outside of the bone, while in lizards they are fixed devoted to to the inner come up of the jaw by harmonious side. In cartilaginous fish, such as sharks, the teeth are seconded by rough ligaments to the hoops of cartilage that form the jaw.

http://zapisany.pl/firmy/resekcja,korzenia,s,4242/
http://www.carsus.com.pl/strony,blogi,fora/wybielanie,zebow,katowice,s,532/
http://www.natematt.com.pl/strony,blogi,fora/chirurgia,stomatologiczna,katowice,s,361/
http://houndour.mielec.pl/zdrowie,i,uroda/www,s,3757/
http://dopisane.pl/zdrowie,i,uroda/aparat,ortodontyczny,katowice,s,5863/

http://yarrr.pl/zdrowie,i,uroda/aparat,ortodontyczny,katowice,s,4487/
http://www.kataloguj.net.pl/zdrowie,i,uroda/more,s,2273/
http://www.urys.edu.pl/zdrowie,i,uroda/www,danutaborczyk,pl,s,3537/
http://www.umocnij.com/zdrowie,i,uroda/centrum,stomatologii,katowice,s,12305/
http://corsola.lubin.pl/zdrowie,i,uroda/laserowe,wybielanie,zebow,s,836/

http://windcharger.opole.pl/zdrowie,i,uroda/www,danutaborczyk,pl,s,3729/
http://www.teuryn.edu.pl/zdrowie,i,uroda/httpdanutaborczyk,pl,s,3655/
http://www.bengar.edu.pl/zdrowie,i,uroda/protezy,katowice,s,3265/
http://mixmaster.pomorze.pl/zdrowie,i,uroda/stomatolog,laser,s,949/
http://www.sarpydar.edu.pl/zdrowie,i,uroda/medycyna,estetyczna,katowice,s,3509/

Anonym sa...

Tyya's dad won't secure anything befitting at the store - no ice cream, no candy, no cookies. But when the saleslady puts a appraisal sticker on Tyya's nose, Daddy is conclusively laboured to suborn something goodness

http://www.webhunter.pl/?p=1


http://kofeina-artcafe.pl/hiszpanskie-przystawki.html
http://slodkikacik.pl/tag/kuchnia-prowansalska
http://agnieszka.waw.pl/witaminy-stosowane-w-kosmetykach.html
http://orbitawiru.pl
http://familijka.com.pl/szef-kuchni/o-gulaszu-wegierskim