onsdag, december 19, 2012

Några rader om Centerpartiets idéprogramförslag

Centerpartiets idéprogramgrupp har nu presenterat sitt förslag.

Ordföranden i gruppen Per Ankersjö har främst lyft fram förslaget om att Sverige ska öppna sina gränser för totalt fri invandring, bara det kopplas till att det innan dess genomförs olika arbetsmarknadsreformer.

Jag har redan kommenterat detta i ett blogginlägg.

I dagens Aftonblad återges min uppfattning om förslaget som "naivt och extremt liberalt".

Det är synd att ett annars säkert i flera avseenden genomarbetat och spännande idéprogram nu marknadsförs på detta sätt.

Men är det inte bara en underbar vision som lyfts fram, om en värld utan gränser och utan krig. Jodå, den visionen bär jag verkligen med mig, men det kommer tyvärr att ta tid.

Per Ankersjö och även vår talesperson i migrationsfrågor Johan Hedin är dock tydliga med att Sverige ensidigt ska öppna sina gränser i dagens värld bara vi först genomför en del reformer för en flexiblare arbetsmarknad. Det är detta budskap som gjort att många i centerrörelsen reagerat så kraftigt.

Den fråga som man ställer sig tror jag kan formuleras ungefär så här:

Per, ser du verkligen ingen risk i att i dagens värld med enorma klyftor och med många tiotals miljoner människor på flykt och med lika många i arbetslöshet bara inom EU , öppna gränserna till ett av världens idag rikaste länder? Tror du att våra sociala trygghetssystem klarar detta, och tror du att Sverige med en kraftigt ökad invandring och flyktingmottagande kan uthålligt klara av att minska arbetslöshet och utanförskap? Ser du ingen gräns för hur många som Sverige kan få i arbete och integrera i ett läge när arbetslösheten ökar och konjunkturen viker?

Den liberala Frihetssmedjans Per Pettersson rescenserar med gillande en bok av de liberala idédebattörerna Fredrik Segerfeldt och Johan Norberg, Migrationens kraft. Låt mig citera honom på en viktig punkt: "Det enda som kan vara problematiskt för den bredare publiken, är författarnas tydlighet med att det generösa, generella välfärdssamhälle vi har idag kommer att vara svårt eller snarast omöjligt att upprätthålla med en fri rörlighet i världen."

Det finns en stor kraft i migration och öppna gränser, jag håller med. Och på lång sikt delar jag den visionen. Och visst ska Sverige ha en öppen och generös migrationspolitik i internationell tätposition.

Men att Sverige ensidigt skulle öppna sina gränser som dagens värld och verklighet tyvärr ser ut, det är faktiskt en naiv och extremt liberal inställning som skulle hota vår välfärd och våra trygghetssystem. Vilket alltså Segerfeldt/Norberg ärligt medger..

Men, säger Per Ankersjö, vi måste ju stå upp för alla människors lika rätt och värde. Och då följer logiskt att vi måste öppna gränserna, annars är vi inte trovärdiga mot våra grundvärderingar. Jag och de människor och centerpartister som nu ställer frågor står självfallet upp för dessa.

Här är mitt mycket bestämda råd till Per. Försvara inte ert mycket idealistiska förslag med att vi som kritiserar det inte står upp för människors lika rätt och värde.

Den insiktsfulle ledarskribenten Yngve Sunesson formulerar i Hallands Nyheter mycket av mina egna frågetecken kring förslaget. Ett samhället byggt på frihet och på att individer och familjer i stor utsträckning klarar sig själva samtidigt som staten kraftigt skärs ner kan gå ut över rättvisa och trygghet. Här behöver vår debatt inför stämman i mars bli intensiv, så att stämmans beslut landar i en rimlig avvägning.
 

9 kommentarer:

Ann Helena Rudberg sa...

Det här påminner mig om gamla tiders makthavare i form av kungar och dylika, som är omgivna av dåliga rådgivare, som visar dem en förljugen bild av hur folket har det. Medan skeppet sjunker så frågar dessa om och om igen. Hur går det? Jo det går mycket bra blir svaret. Ända tills dessa inskränkta icke seende makthavare drunknar. Visst kan man befinna sig i himlen som politiker, men borde det inte finnas en viss markförankring?

Sven Tornberg sa...

En gång i tiden hade vi en statsminister som hade synpunkter på att medborgarna i de baltiska staterna skulle välla in över landets gränser och bedriva social turism. Är det någon som känner av detta?

Anonym sa...

Nog är det många som sitter med olika grader av inneboende önskan att världen går mot ett Star Trek-samhälle. Lika många är graderna av realism som överväger och oftast vinner.

@Sven Tornberg.
Det blev balkaner och en del östeeuropeer som kom istället. Från baltikum får vi tyvärr mest de som verkar gå på stöldturneer och det är ju iofs en form av social turism ...

Johan J sa...

"Här är mitt mycket bestämda råd till Per. Försvara inte ert mycket idealistiska förslag med att vi som kritiserar det inte står upp för människors lika rätt och värde."

Det här.

Anonym sa...

Bra Staffan. Du är en bra representant för oss Centerpartister som inte är extrem liberala.

Vi är många i landet. Som nu känner oss överkörda. Spiken i kistan den har Per Ankersjö slagit i.

Med bestörtning kan vi konstatera att svenskar blir en minoritets grupp i Sverige om Ankersjö får styra.

Anonym sa...

Bra att du orkar ta debatten Staffan, trots hån och illvilligt bemötande från partikamrater i och utanför riksdagen. Tyvärr framstår du som riksdagsgruppens enda vettiga röst i många frågor. Jag har röstat på Centerpartiet sedan 80-talet, men den verklighetsfrånvända politik och inriktning som råder nu kan jag inte stödja. Från att ha varit ett pragmatiskt och verklighetsförankrat parti som verkade för vanligt folk och landets bästa framstår det som en überideologiskt liberal tankesmedja. Trist.

Anonym sa...

Först missar centerpartiet grovt i energifrågan och nu kommer ett rejält stolpskott med förslaget om öppna gränser. Det är något lurt med det här...

Anonym sa...

Från både Tyskland och Storbritannien har i dagarna kommit undersökningar som visar att 2/3 av båda befolkningarna tycker att invandringen varit av ondo för länderna. Att det har blivit så beror på de senaste årens stora invandring av låg- och outbildade från konfliktdrabbade regioner söder om Europa. Det är därför samma opinion som i Tyskland/UK nu också växer i Sverige. Man ser helt enkelt att det inte fungerar när det socioekonomiska glappet är så stort. Kommunerna säger nu helt öppet att de inte klarar fler ur denna kategori, senast i raden är Fagersta. Vi som är positiva till närande arbetskraftsinvandring kan bara hjälplöst se på när dagens asylinvandring vänder opinionen mot ALL slags invandring för decennier framöver. Så det är bara att välja: Inför selektiv invandring så att opinionen på sikt kan bli positiv igen, eller fortsätt som nu och det slutar med att opinionen ser till att gränserna stängs. SD är redan lika stora som C och FP tillsammans, och klockan tickar. Det är den krassa verkligheten. Ta er ur detta moment 22 och börja prata om vilka som kommer. Alternativet är att fortsätta vara oresonliga likavärde-fundamentalister, men den linjen kommer att sluta med invandringsmoratorium.

Anonym sa...

Hej Staffan!

Måste inleda med att jag beundrar din debattvilja i invandringspolitiken trots allt spott och spe du får utstå från SR-journalister och egna partikamrater. Det stora flertalet av Sveriges väljare delar dina uppfattningar och jag hoppas att du kan känna det stödet.
I Sverige är det högt i tak om man ligger ned.

När det gäller det nya idéprogrammet är det totalt verklighetsfrånvänt. Vilka väljare tror man röstar på en sådan politik? Förslagen som ingår i programmet såsom ingen skolplikt, platt skatt, helt fri invandring, lönedumpning, månggifte. Vad ska detta leda till? Total segregering och anarki?
Förslagen får Miljöpartiets program att framstå som sansat och modest.
Denna kamikazepolitik till idéprogram måste vara världens längsta självmordsbrev.

Slutligen får vi inte glömma partiledare Annie Lööf med sina inövade floskler i diverse tv-intervjuer. För partiets överlevnad måste hon bytas ut snarast. I jämförelse med förre S-ledaren Håkan Juholt framstår han som en formidabel succé.

Vill också passa på att önska en God jul och ett Gott nytt år.

Hälsningar
En numera f.d. Centerpartist